Resimli Soru 02-12-2025 15:39:21

Resimli Soru 02-12-2025 15:39:21 Cevapları

Table of Contents

1. Öznel ve Nesnel Cümlelerin Tanımı
  2. 1. Bölüm: Görsellerle Öznel ve Nesnel Cümleler
  3. 2. Bölüm: Yargı Dönüşümleri
  4. 3. Bölüm: Ağustos ve Karadeniz Kelimeleriyle Cümleler
  5. Özet ve Önemli Noktalar

1. Öznel ve Nesnel Cümlelerin Tanımı

• Öznel cümle: Kişinin duygu, düşünce ve beğenisini yansıtan, “bence, bana göre, en, çok” gibi kelimelerle işaretlenen ifadelerdir.
  • Nesnel cümle: Kanıtlanabilir, herkes tarafından aynı şekilde kabul edilebilir bilgi içeren, “vardır, içerir, bir türdür” gibi net ve ölçülebilir ifadelerle kurulmuş cümlelerdir.

2. 1. Bölüm: Görsellerle Öznel ve Nesnel Cümleler

Aşağıdaki tabloda her görsel için önce öznel sonra nesnel cümleler verilmiştir:

Görsel Öznel Cümle Nesnel Cümle
1. Güneş Güneşli günlerde yürüyüş yapmayı çok severim. Güneş, Güneş Sistemi’nin merkezinde yer alan ısı ve ışık kaynağımızdır.
2. Şehir manzarası ve vapur (İstanbul) İstanbul’u gezmeyi ve vapurla Boğaz turu yapmayı çok isterim. İstanbul, Türkiye’nin en kalabalık ve tarihi yarımadası üzerine kurulu bir şehirdir.
3. Türk Bayrağı Türk bayrağını görmek bana gurur verir. Türk bayrağı, kırmızı zemin üzerinde beyaz ay ve yıldızdan oluşan ulusal semboldür.
4. Oyun oynayan çocuk Çocuklarla birlikte oyun oynamak çok eğlencelidir. Oyun oynamak, çocukların bedensel ve sosyal becerilerini geliştiren önemli bir eğitsel etkinliktir.
5. Albert Einstein portresi Albert Einstein’ın dehası beni büyüler. Albert Einstein, görelilik kuramıyla modern fiziğe yön veren ünlü bir fizikçidir.
6. Batman logosu Batman filmlerini ve çizgi romanlarını izlemeyi çok seviyorum. Batman, DC Comics evreninde yer alan kurgusal bir süper kahramandır.
7. Gül Gülün kokusu beni rahatlatır. Gül, genellikle dikenli sapı ve renkli taç yapraklarıyla tanınan bir çiçektir.

3. 2. Bölüm: Yargı Dönüşümleri

3.1. Öznel Yargı → Nesnel Yargı

Aşağıdaki öznel yargıları herkesin kabul edebileceği nesnel ifadelere dönüştürdük:

Öznel Yargı Dönüştürülmüş Nesnel Yargı
Uçak en rahat ulaşım aracıdır. Uçaklar, saatte ortalama 800 km hıza ulaşabilen havayolu taşımacılığı aracıdır.
En sevdiğim ders matematiktir. Matematik dersi, problemleri sayılar ve işlemlerle çözmeyi öğreten bir fen bilimidir.
Zeybek en güzel halk oyunudur. Zeybek, Ege Bölgesi’ne özgü bir halk dansı türüdür.

3.2. Nesnel Yargı → Öznel Yargı

Aşağıdaki nesnel yargıları “bence, bana göre” gibi ifadelerle öznel hâle getirdik:

Nesnel Yargı Dönüştürülmüş Öznel Yargı
İstanbul Türkiye’nin en büyük şehridir. Bence İstanbul, Türkiye’nin en büyük şehridir.
Altın değerli bir madendir. Bana göre altın, en değerli madenlerden biridir.

4. 3. Bölüm: Ağustos ve Karadeniz Kelimeleriyle Cümleler

Aşağıda “Ağustos” ve “Karadeniz” kelimeleri için önce öznel sonra nesnel cümleler kurulmuştur:

Kelime Öznel Cümle Nesnel Cümle
Ağustos Bence Ağustos ayı yazın en sıcak ve keyifli zamanıdır. Ağustos, yılın sekizinci ayı olup 31 gün çeker.
Karadeniz Karadeniz’in dalgalarını izlemek bana çok huzur veriyor. Karadeniz, Türkiye’nin kuzey kıyısında yer alan bir iç denizdir.

5. Özet ve Önemli Noktalar

• Öznel cümleler, kişisel görüş ve duyguları yansıtır; “bence, en, çok” gibi kelimeler içerir.
  • Nesnel cümleler, ölçülebilir ve herkes için geçerli gerçekleri aktarır; kanıtlanabilir bilgi temel alınır.
  • Görsellerle çalışma, hem dil becerilerinizi hem de analitik düşüncenizi geliştirir.
  • Yargıları dönüştürme alıştırması, farklı bakış açıları kurma yeteneğinizi artırır.
  • Kelimelerle hem öznel hem nesnel cümleler üretmek, dilin çok yönlülüğünü kavramanıza yardımcı olur.

Başarılar dilerim, @Nurcan_Celik1

Resimli Soru 02-12-2025 15:39:21 — Yardım isteği

Answer:

Aşağıda gönderdiğiniz çalışma sayfasını nasıl çözeceğinizi adım adım açıkladım, örnek öznel (fikir/opinion) ve nesnel (gerçek/fakt) cümleler verdim. Fotoğraf biraz uzak olduğundan bazı görseller net seçilemiyor; isterseniz yakın çekim gönderin, her resme özel cümleyi o zaman tam eşleştiririm. Şimdi genel kurallar, örnek dönüşümler ve boşlara koyabileceğiniz cümleler aşağıda.

Table of Contents

1. Kısa Açıklama — Öznel vs Nesnel
  2. Görseller için genel örnek cümleler (örnek olup resmi netleştirince düzeltirim)
  3. Verilen yargıları dönüştürme — Adım adım
  4. “Ağustos” ve “Karadeniz” için öznel / nesnel cümleler
  5. Özet tablo (kısa ve net)
  6. İsterseniz yapabileceğim ek yardım / isteğiniz

1. Kısa Açıklama — Öznel vs Nesnel

• Öznel yargı (subjektif): Kişinin kendi fikri, beğenisi veya duygusunu içerir. (Örn: Bence, benim için, en güzel, çok seviyorum gibi kelimeler bulunur.)
  • Nesnel yargı (objektif): Kanıtlanabilir, ölçülebilir ya da herkes tarafından aynı şekilde kabul edilen gerçeklerdir. (Tarih, sayılar, coğrafya, bilimsel gerçekler vb.)

Öznel cümleyi nesnel hale getirmek için: duygu/yorum ifadelerini çıkarıp yerine ölçülebilir bilgi ekleyin.
Nesnel cümleyi öznel hale getirmek için: başına Bence / Bana göre / Bana göre en … gibi ifade ekleyin veya kişisel bir değerlendirme yapın.

2. Görseller için genel örnek cümleler

Fotoğraf uzaktan olduğu için görseller net değil; yine de örnek olması için tipik resim ikonlarına göre hem öznel hem nesnel cümle örnekleri veriyorum. İsterseniz her görseli yakından atın, ben onları satır satır yazarım.

1. Güneş resmi:

• Öznel: Güneşli günlerde yürüyüş yapmayı çok severim.
    • Nesnel: Güneş, Dünya’ya ısı ve ışık sağlayan bir yıldızdır.
  2. Kış/kar/ev resmi (varsayım):

• Öznel: Kışın kar yağdığı zaman çok mutlu olurum.
    • Nesnel: Kış mevsiminde bazı bölgelerde kar yağışı görülür.
  3. Türk bayrağı:

• Öznel: Türk bayrağını görmek bana gurur veriyor.
    • Nesnel: Türk bayrağı kırmızı zeminde beyaz ay ve yıldızdan oluşur.
  4. Yemek/çorba resmi (varsayım):

• Öznel: Bu çorbayı çok seviyorum.
    • Nesnel: Çorba sağlıklı bir öğün olabilir; su ve çeşitli malzemelerle hazırlanır.

(Elinizdeki resimleri net atarsanız her satıra tam uyacak cümleleri doldururum.)

3. Verilen yargıları dönüştürme — Adım adım

Görsel alttaki kutuda gördüğüm bazı cümleler var; bunları örnek olarak dönüştürüyorum.

Verilen öznel yargılar (örnekler):

• Uçak en rahat ulaşım aracıdır.
    • Nesnel hâle çevirme: Uçak, uzun mesafeleri kısa sürede kat edebilen bir ulaşım aracıdır. (ölçülebilir hız/mesafe bilgisi ekledik)
  • En sevdiğim ders matematiktir.
    • Nesnel hâle çevirme: Matematik, sayı ve şekillerle ilgili bir bilim dalıdır.
  • Zeybek en güzel halk oyunudur.
    • Nesnel hâle çevirme: Zeybek, Ege bölgesine ait bir halk oyunudur.

Verilen nesnel yargılar (örnekler):

• İstanbul Türkiye’nin en büyük şehridir.
    • Öznel hâle çevirme: Bence İstanbul Türkiye’nin en güzel şehridir. (ya da İstanbul benim en sevdiğim şehrimdir.)
  • Altın değerli bir madendir.
    • Öznel hâle çevirme: Bana göre altın en değerli metaldir.

Adım adım dönüşüm kuralı:

1. Öznel → Nesnel: Yargı ifadesindeki “en rahat / en güzel / en…” gibi kişisel değerlendirmeyi çıkarın, yerine ölçülebilir veya tanımlayıcı bir bilgi koyun.
  2. Nesnel → Öznel: Cümlenin başına “Bence / Bana göre” veya “Benim en …” gibi ifadeler ekleyin ya da duygusal bir değerlendirme ekleyin.

4. “Ağustos” ve “Karadeniz” için cümleler

• Ağustos

• Öznel: Ağustos benim en sevdiğim aydır çünkü tatil zamanı olduğu için dinleniyorum.
    • Nesnel: Ağustos, yılın sekizinci ayıdır ve 31 gündür.
  • Karadeniz

• Öznel: Karadeniz’in manzarası bana çok huzur veriyor.
    • Nesnel: Karadeniz, Türkiye’nin kuzeyinde yer alan bir denizdir.

5. Özet tablo

Madde Öznel cümle (örnek) Nesnel cümle (örnek)
Güneş resmi Güneşli günlerde yürüyüş yapmayı çok severim. Güneş, Dünya’ya ısı ve ışık sağlar.
Kış/ev resmi Kışın kar yağınca çok mutlu olurum. Kış mevsiminde bazı yerlerde kar yağar.
Türk bayrağı Türk bayrağı beni gururlandırır. Türk bayrağı kırmızı zemin, beyaz ay ve yıldız içerir.
Uçak (örnek dönüşüm) Uçak en rahat ulaşım aracıdır. Uçak, uzun mesafeleri hızlı kateder.
İstanbul (örnek dönüşüm) Bence İstanbul Türkiye’nin en güzel şehridir. İstanbul, Türkiye’nin en kalabalık şehridir.
Ağustos Ağustos benim en sevdiğim aydır. Ağustos 31 gündür.
Karadeniz Karadeniz manzarası bana huzur verir. Karadeniz Türkiye’nin kuzeyinde yer alır.

6. İsterseniz yapabileceğim ek yardım

• Eğer isterseniz gönderdiğiniz sayfanın daha yakın, net bir fotoğrafını atın; ben satır satır oradaki kutucuklara tam doldurulmuş cümleleri yazıp geri gönderirim.
  • Her görsel için bir öznel ve bir nesnel cümleyi doğrudan doldurmamı ister misiniz?
  • Ayrıca verilen diğer boşluklar (satır satır) için doğrudan yazılacak kısa cümleleri yazıp size hazır bir metin olarak verebilirim.

Özetle: Görsellerin bazıları net olmadığı için yukarıda hem genel kurallar hem de örnek tam cümleler verdim. Fotoğrafı yakın çekip atarsanız, tüm boşlukları doğrudan doldurup hazır cevap olarak veririm. Dilerseniz şimdi fotoğrafı yakından gönderin, ben eksiksiz doldurup geri gönderirim.

Teşekkürler — yardımcı olmaya hazırım. @Nurcan_Celik1