Fotoğraftaki Türkçe dersi etkinliğinde (Tırnak İşareti) cümlelere uygun noktalama işaretlerini nasıl koyabiliriz?
Cevap:
İçindekiler
1. Tırnak İşareti Nedir?
Tırnak işareti (“ ”), yazılı metinlerde özellikle:
- Başka birinden veya bir metinden aynen alınan sözleri göstermek,
- Cümle içerisinde vurgulanan bir sözcüğü belirtmek,
- Kitap, dergi, şiir, film veya eser adlarını ayırt etmek,
- Özgün ya da özel ifadelere dikkat çekmek
için kullandığımız noktalama işaretidir.
2. Tırnak İşaretinin Kullanım Alanları
- Alıntılar ve Aktarmalar:
Örnek: “Dünya dönüyor.” ifadesini Galileo’dan alıntıladığımızda. - Özel Eser İsimleri:
Örnek: “Küçük Prens” kitabı. - Vurgu ve Dikkat Çekme:
Örnek: Kelimenin anlamını vurgulamak istersek: “Empati” duygusu kıymetlidir.
3. Örnek Uygulamalar
3.1. Etkinlikteki Cümlelerin Düzeltilmesi
Aşağıdaki cümlelerde, hem noktalama hem de tırnak işareti kullanımına özen göstereceğiz. Parantez içinde açıklamalar yer almaktadır:
-
(Orijinal) Bir insanın en büyük ihtiyacı sevgidir.
(Düzeltme) Bir insanın en büyük ihtiyacı sevgidir.
Açıklama: Burada tırnak işareti gerekmiyor, çünkü herhangi bir alıntı ya da eser adı yok. -
(Orijinal) La Fontaine’nin Karga ve Tilki fablını biliyorum.
(Düzeltme) La Fontaine’nin “Karga ve Tilki” fablını biliyorum.
Açıklama: Eser (fabl) adı tırnak içinde yazılmalıdır. -
(Orijinal) Annem, çabuk buraya gel dedi.
(Düzeltme) Annem, “Çabuk buraya gel.” dedi.
Açıklama: Başkasına ait sözler aynen aktarıldığı için tırnak içine alınır. -
(Orijinal) En sevdiğim arkadaşım Halildir.
(Düzeltme) En sevdiğim arkadaşım Halil’dir.
Açıklama: Burada temel hata ekin kullanımında. Tırnak işareti gerekmedi. -
(Orijinal) Sevgi Neden gelmedin diye sordu.
(Düzeltme) Sevgi, “Neden gelmedin?” diye sordu.
Açıklama: Karşıdan alıntı yapılan soru cümlesi tirnak işaretine alınır ve soru işareti cümle sonunda yer alır. -
(Orijinal) Atilla İlhan’ın Ben Sana Mecburum şiiri çok güzel.
(Düzeltme) Attilâ İlhan’ın “Ben Sana Mecburum” şiiri çok güzel.
Açıklama: Şiir adı tırnak içinde yazılır. Ayrıca Attilâ isminin doğru yazımına dikkat edilmelidir.
3.2. Boşlukları Doldurma Alıştırması
“Aşağıdaki boş olan yerlere tırnak işareti kullanarak cümleler yazınız.” kısmı için örnekler:
- “Hayat bilgisi” dersinde çok eğlenceli konular işliyoruz.
- Öğretmenimiz, “Arkadaşlar, haftaya sınavımız var.” dedi.
- “Güneşi Beklerken” dizisini severek izliyorum.
- Türk edebiyatında, “Beyaz Kale” adlı roman Orhan Pamuk’a aittir.
Yukarıdaki örnekler, tırnak işaretinin farklı kullanım alanlarını gösterir (ders adı, alıntı, dizi adı, kitap adı vb.).
4. Özet Tablo
| Cümle | Doğru Noktalama ve Tırnak Kullanımı | Açıklama |
|---|---|---|
| Bir insanın en büyük ihtiyacı sevgidir. | Bir insanın en büyük ihtiyacı sevgidir. | Tırnak gerekmez, eser veya alıntı yok. |
| La Fontaine’nin Karga ve Tilki fablını biliyorum. | La Fontaine’nin “Karga ve Tilki” fablını biliyorum. | Eser adı tırnak içinde yazılır. |
| Annem, çabuk buraya gel dedi. | Annem, “Çabuk buraya gel.” dedi. | Başkasının sözü aynen alındı, tırnak ve nokta eklendi. |
| En sevdiğim arkadaşım Halildir. | En sevdiğim arkadaşım Halil’dir. | Yazım ve ek düzeltmesi yapıldı; tırnak işareti gerekmedi. |
| Sevgi Neden gelmedin diye sordu. | Sevgi, “Neden gelmedin?” diye sordu. | Soru cümlesi tırnak içinde ve soru işareti kullanıldı. |
| Atilla İlhan’ın Ben Sana Mecburum şiiri çok güzel. | Attilâ İlhan’ın “Ben Sana Mecburum” şiiri çok güzel. | Şiir adı tırnak içinde, yazar adı düzeltildi. |
| Boşlukları Doldurma Örneği: Güneşi Beklerken dizisini severek izliyorum. | “Güneşi Beklerken” dizisini severek izliyorum. | Dizi adı tırnak içinde yazılır. |
5. Kısa Özet
Tırnak işareti, alıntı cümlelerde, özellikle vurgulanan sözcüklerde ve eser adlarında kullanılır. Cümlede geçen kitap, şiir, fabl gibi beli̇rli̇ eser adlarını tı̇rnak i̇çerisine almak gerekir. Aynı şekilde, birinin doğrudan söylediği söz aktarılırsa ya da vurgulanmak istenen bir kelime varsa yine tırnak işaretinden yararlanılır.
Bu alıştırmadaki cümlelerde, nerede tırnak işareti kullanılacağını alınan sözün veya eser adının farkında olarak belirleyebiliriz. Noktalama işaretlerini de (virgül, nokta, soru işareti vb.) tırnak işaretleriyle doğru biçimde birleştirmeye özen göstermeliyiz.