!image|375x500 [Link Silindi]
Aşağıdaki metinlerin hangisinde yay ayraç içinde verilen deyimle ilişkilendirilebilir bir durum vardır?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
- Deyim: dili dolaşmak
- Anlamı: Kişinin bir şeyi söylemekte zorlanması, kelimeleri doğru ifade edememesi.
- Metinde: “Kalbi yerinden çıkacak gibi çarpıyordu. Söyleyeceği ilk cümleyi mikrofona doğru ilerlerken unutuverdi. Tek bir kelime bile edemedi.”
- Bu deyimle uyumlu bir durum var.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
- Deyim: sıkıntıya gelememek
- Anlamı: Rahatsızlık çekememek, zor duruma düşememek anlamında kullanılır.
- Metinde: “Son projesinde yaptığı hata yüzünden yönetimin güvenini sarstı. Artık kimse ona önemli işler vermez hale gelmişti.”
- Burada kişi zor duruma düşmüştür, deyimin anlamı tam karşılanmıyor.
- Deyimle uyumsuz.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
- Deyim: göz açtırmamak
- Anlamı: Birine fırsat vermemek, rahat bırakmamak.
- Metinde: “Kaptan, topu rakibinden kapmak için canını dişine takmış koşuyordu. Etrafındaki hiçbir şeyi görmüyordu.”
- Burada deyimin anlamı değil, başka bir durum anlatılıyor.
- Deyimle uyumsuz.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
- Deyim: kılı kırk yarmak
- Anlamı: Çok titiz ve detaylı incelemek.
- Metinde: “Mağazadaki çoğu ürünü enerji sınıfını, motor gücünü ve garanti süresini en ince ayrıntısına kadar inceledi.”
- Deyimle uyumlu bir durum mevcut.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. (dili dolaşmak) — Kişi söylemekte zorlandığı için uyuyor
D. (kılı kırk yarmak) — İncelemeyi detaylı yapma durumu uyuyor
B. (sıkıntıya gelememek) — Anlamıyla uyuşmuyor
C. (göz açtırmamak) — Anlamıyla uyuşmuyor
Adım 6 — Son Doğrulama
A ve D seçenekleri deyim anlamlarıyla uyumlu. Ancak soruda “bir durum” denildiği için, tek bir doğru olması muhtemel. En net ve doğrudan ilişkilendirilen deyim A şıkkındadır çünkü kişi gerçekten dili dolaşmıştır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: A şıkkı
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Aşağıdaki metinlerin hangisinde yay ayraç içinde verilen deyimle ilişkilendirilebilir bir durum vardır?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
- Deyim: dili dolaşmak — Tanım: Kelimeleri doğru veya akıcı söyleyememek, konuşurken dili birbirine dolanmak.
- Metinde kişi sahneye çıkınca çok heyecanlanıyor ve tek bir kelime bile edemiyor. Bu durum daha çok dili tutulmak ile ifade edilse de konuşma güçlüğü ve konuşamama haline yakın olduğu için kısmen ilişkilendirilebilir.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
- Deyim: sıkıntıya gelememek — Tanım: Zorluk veya sorumluluk altına girmeyi kabul edememek; başkalarına dert ve zahmet olmak istememek.
- Metinde Selim Bey yönetimin güvenini kaybetmiş ve kimse ona önemli işler vermiyor. Bu durum sıkıntıya gelememek deyimiyle örtüşmüyor.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
- Deyim: göz açtırmamak — Tanım: Rakibe veya karşı tarafa hiç fırsat vermemek; rahat bırakmamak.
- Metinde kaptan kendi golünü atmaya odaklandığı için etrafı görmüyor. Bu, göz açtırmamak anlamına gelmez.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
- Deyim: kılı kırk yarmak — Tanım: Bir işi aşırı titizlikle, en ince ayrıntısına kadar incelemek.
- Metinde kişi yeni buzdolabı alırken ürünleri en ince ayrıntısına kadar inceledi ifadesi doğrudan bu deyimle örtüşüyor.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. (dili dolaşmak) — Kısmen uygun; metindeki durum konuşamama ile ilgili ama daha doğru ifade dili tutulmak olabilir.
B. (sıkıntıya gelememek) — Uygun değil; metindeki durum bu deyimle ilişkilendirilemez.
C. (göz açtırmamak) — Uygun değil; metindeki odaklanma durumu bu deyimi karşılamıyor.
D. (kılı kırk yarmak) — Uygun; metindeki anlatım deyimle tam örtüşüyor.
Adım 6 — Son Doğrulama
D seçeneğindeki davranış (ürünleri en ince ayrıntısına kadar incelemek) kılı kırk yarmak deyiminin tam karşılığıdır; A seçeneği ise deyimin birebir karşılığı olmayacak şekilde daha uygun başka ifadeye işaret eder.
CEVAP: D) Yeni bir buzdolabı alırken … (kılı kırk yarmak)
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()