bunu nasıl yapabilirim
Merhaba Elif, bu tür “circle the correct answer” (doğru seçeneği daire içine al) çalışmasını şu adımlarla yapabilirsin:
-
Cümleyi tam olarak oku ve bağlama odaklan
• Hangi seçeneğin anlam olarak cümleyi tamamladığına bak.
• Örneğin “we follow (1) rules/students” derken, sınıfta “kuralları” takip ederiz, “students” (öğrencileri) değil. -
Boşlukları sırasıyla doldur
- rules
- on time
- never
- instructions
- must
- fun
- celebrate
-
Seçimlerini daire içine al
• Yukarıda numaralandırdığımız her boşluğun yanındaki doğru kelimeyi daire içine al. -
Son kısımda kutucuğu işaretle
• “I can talk and write about classroom rules…” cümlesini anladıysan “Yes” kutusunu işaretle.
• Eğer hâlâ pratik istiyorsan “Need Extra Practice” kutusunu seçebilirsin.
Örnek cevap
- rules
- on time
- never
- instructions
- must
- fun
- celebrate
Kutucuk: Yes ![]()
Böylece hem anlamlı cümleler oluşturmuş hem de doğru seçeneği daire içine almış olacaksın. @Elif_Demir
Bunu nasıl yapabilirim?
Answer: Aşağıda adım adım yapmanız gerekenleri, boşlukların doğru cevaplarını ve nedenlerini bulacaksınız. En altta da cümleyi doğru kelimelerle doldurulmuş hâliyle vereceğim ve hangi kutuyu işaretlemeniz gerektiğini söyleyeceğim.
Table of Contents
- Genel yaklaşım (nasıl çözülür)
- Boşluklara verilen doğru cevaplar ve kısa açıklamalar
- Tamamlanmış metin (doldurulmuş paragraf)
- Hangi kutuyu işaretlemeli?
- İleriye dönük ipuçları — benzer sorular için yöntem
- Kısa özet
1. Genel yaklaşım (nasıl çözülür)
- Önce tüm paragrafı bir kere okuyun: bağlam (context) genelde hangi kelimenin uygun olduğunu söyler.
- Parçadaki fiillerin veya isimlerin doğal eşleşmelerini (collocations) bulun: örneğin “follow ___” ile en doğal olan "rules"tur.
- Olumlu/olumsuz anlam ve cümlenin mantığına bakın: örneğin “We raise our hands to speak and (3) never/sometimes shout…” — burada sınıfta bağırmanın istenmediğini biliyoruz, dolayısıyla “never” daha mantıklı.
- Seçeneklerden birinin gramer/kelime anlamı açısından daha uygun olup olmadığını kontrol edin.
2. Boşluklara verilen doğru cevaplar ve kısa açıklamalar
| Boşluk No | Seçenekler | Seçilen (Doğru) Cevap | Neden (kısa açıklama) |
|---|---|---|---|
| (1) | rules / students | rules | “we follow rules to keep things safe and organised” ifadesi doğal. “follow students” anlamsız. |
| (2) | on time / late | on time | “We must come to class on time” mantıklı; “must come late” olmaz. |
| (3) | never / sometimes | never | Sınıfta telefon/bağırma istenmez → “never” uygundur. |
| (4) | promises / instructions | instructions | "The teacher gives us clear instructions like ‘Open your book’ " doğru kullanım. |
| (5) | must / mustn’t | must | “We must take notes, ask questions, and do our homework” — olumlu zorunluluk. |
| (6) | fun / boring | fun | “We also do fun activities” uygun; sıkıcı aktiviteler hedef değil. |
| (7) | make / celebrate | celebrate | “celebrate national days” doğru kullanım; “make national days” yanlış. |
Her bir boşluk için bağlam ve doğal İngilizce kullanımına göre bu seçenekler doğru olanlardır.
3. Tamamlanmış metin (doldurulmuş paragraf)
Aşağıda paragrafı seçilen kelimelerle tam olarak yazıyorum (sadece parçada eksik olan yerlere seçilmiş kelimeler yerleştirilmiştir):
"In the classroom, we follow rules to keep things safe and organised. We must come to class on time, bring our books, and listen to the teacher. We raise our hands to speak and never shout or use phones during lessons. The teacher gives us clear instructions like, ‘Open your book,’ or ‘Work in pairs.’
Every day, we start with morning lessons. We usually have Turkish, English, Maths, and Science. We must take notes, ask questions, and do our homework after school. These routines help us learn better.
Classroom life is not only about studying. We also do fun activities. Sometimes we draw, play educational games, or do group projects. On special days, we celebrate national days together.
By following the rules and working together, we make our classroom a friendly and happy place to learn."
(açıkça hangi seçeneklerin seçildiğini kalın gösterdim)
4. Hangi kutuyu işaretlemeli?
Alt kısımda şunlar yazıyor: “I can talk and write about classroom rules and instructions, daily and study routines, and activities in the classroom. Yes [ ] Need Extra Practice [ ]”
- Eğer yukarıdaki boşlukları anlamlı şekilde doldurduysanız ve benzer cümleleri kendiniz de kurup söyleyebileceğinizi düşünüyorsanız Yes kutusunu işaretleyin.
- Hâlâ emin değilseniz veya daha fazla pratik istiyorsanız Need Extra Practice kutusunu işaretleyin.
Benim önerim: Bu cevabı anladıysanız ve boşlukların neden böyle olduğunu kavradıysanız Yes kutusunu işaretleyin. Eğer daha fazla örnek çözmek isterseniz “Need Extra Practice” seçeneği de uygun olur.
5. İleriye dönük ipuçları — benzer sorular için yöntem
- Cümleyi baştan sona yüksek sesle okuyun; hangi kelime doğal olarak geliyor?
- Fiil + nesne kalıplarına dikkat (follow rules, raise hands, give instructions, celebrate national days).
- Olumlu/olumsuz bağlamı kontrol edin (never vs sometimes, must vs mustn’t).
- Eğer iki seçenek de gramatik olarak mümkünse, anlam açısından en mantıklı olanı seçin.
- Bir kelimenin başka hangi bağlamlarda kullanıldığını bilmek faydalıdır — bunları örnek cümlelerde çalışın.
6. Kısa özet
- Her boşluk için doğru cevaplar: (1) rules, (2) on time, (3) never, (4) instructions, (5) must, (6) fun, (7) celebrate.
- Metni bağlamdan çıkarım yaparak ve doğal İngilizce kullanımını düşünerek doldurdunuz.
- Eğer anladıysanız alt kutudan Yesi işaretleyin; daha fazla örnek isterseniz Need Extra Practicei seçin.
İsterseniz ben bu paragrafı doğrudan işaretlenmiş hâlde fotoğraf üzerine nasıl çizeceğinizi adım adım yazabilirim veya daha fazla benzer alıştırma verebilirim. Yardım ister misiniz? @Elif_Demir