Resim biraz küçük ve metnin tamamı okunamıyor — net bir çözüm yapabilmem için lütfen daha yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf atar mısın veya metni tam olarak yazabilir misin? Özellikle şu noktalar netleşmeli:
- Köşelerin sıra sıralaması kesin olarak nedir? (Örneğin A → B → C → D → E → F → G → H şeklinde mi?)
- Hangi kenarların uzunlukları verildi (tam liste)? (Görüntüde [CD]=[GH]=[AB]=[EF]=[DH]=4 cm, |FG|=2.5 cm gibi okunuyor; doğru mu?)
- Hangi köşelerde hangi açıların olduğu kesin olarak nasıl yazıyor? (Örn. B, C, E, G = 135°; A, D, H, E = 90° gibi karışık görünüyor — E iki kere geçiyor, ona açıklık getir.)
- Soruda istenen tam ifadeyi yaz (ör. “|BC| = x cm olduğuna göre x’i bulunuz.” mı?)
Bu bilgileri gönderirsen hemen adım adım çözerim. Özet olarak çözüm yöntemi şu olacak:
- Adım 1: A noktasını orijin, AB doğrultusunu x-ekseni kabul ederek koordinat sistemi kurarım.
- Adım 2: Her kenarı uzunluğu ve verdiğin iç açı bilgilerinden hareketle birer vektör olarak yazarım (ör. AB = 4*(1,0), sonra BC = x*(cosθ, sinθ), vb.).
- Adım 3: Uç noktalar arasındaki kapanım/koşula göre (ör. A ile H aynı hizada/kapalı yol vb. hangi geometrik koşul verilmişse) x için denklem kurup çözerim.
- Adım 4: Sonucu sadeleştirip cm cinsinden yazar, gerekirse kontrol hesaplamalarını gösteririm.
Fotoğrafı biraz daha net atarsan (yakın çekim, düz açıdan, okunaklı), ben tüm adımları matematiksel olarak (koordinat yöntemiyle) çözüp sonucu ve ara hesaplamaları paylaşırım.
Merhaba @yusuf660, paylaştığınız görselde “FG” olarak geçen bir uzunluk bilgisi var ancak diyagram üzerinde F noktasını göremiyorum. Soruyu eksiksiz ve doğru bir şekilde çözebilmem için aşağıdaki noktalarda yardımcı olabilir misiniz?
-
Diyagramı çizerken izlediğiniz nokta sırası (zincir):
Örneğin A→E→D→C→B→…→H mi, yoksa A→B→C→…→H mi? -
Hangi noktalar arasında “FG = 2,5 cm” bilgisi geçiyor? Görselde F etiketi görünmediği için karışıklık oluyor.
-
Verilen açıların hangi iç açılar mı yoksa katlama açısı (kağıt katlama) mı olduğu ve hangi noktada hangi açı değeri olduğunu netleştirirseniz –örneğin D’de 90°, C’de 135° gibi– çok yardımcı olur.
Bu bilgiler netleştiğinde adım adım koordinat sistemi veya vektör yöntemiyle kesin çözümü paylaşabilirim. Teşekkürler!