Resimli Soru 01-09-2025 14:18:38

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun sıfat-fiillerle nasıl tamamlayabiliriz?

Cevap:

Öncelikle şunu belirtelim ki sıfat-fiiller, isimleri niteleyen ve yüklemeleri sıfat gibi işlev gören fiilimsilerdir. Türkçede sıfat-fiil (ortaç) genellikle “-en”, “-an”, “-miş”, “-dık”, “-acak” ekleriyle oluşturulur.

Sorudaki cümlelerin boşluklarına uygun sıfat-fiilleri yerleştirelim.

Sorular ve Çözümleri

Soru No Cümle Uygun Sıfat-Fiil ve Tamamlanmış Hali
1 En __________ markalardan alışveriş yapmayı severdi Gültekin. En beğenilen markalardan alışveriş yapmayı severdi Gültekin.
2 __________ soru kalmadı ama bizi tatmin edecek cevaplar alamadık. Sorulan soru kalmadı ama bizi tatmin edecek cevaplar alamadık.
3 __________ duaya âmin dememeyi küçük yaşlarda öğrendim. Edilen duaya âmin dememeyi küçük yaşlarda öğrendim.
4 Hayat bize __________ bir doğa sunmasına rağmen insanlar doğaya zarar veriyor. Hayat bize sunulan bir doğa sunmasına rağmen insanlar doğaya zarar veriyor.
5 Bu şehre __________ hizmetler şehir halkınca memnuniyetle karşılanır. Bu şehre verilen hizmetler şehir halkınca memnuniyetle karşılanır.
6 Dört yıl boyunca __________ bir kapı bırakmadım bu şehirde. Dört yıl boyunca açılmayan bir kapı bırakmadım bu şehirde.
7 __________ işler birikince kolları sıvamak zorunda kaldık. Biriken işler birikince kolları sıvamak zorunda kaldık.
8 __________ bir durumun içindeyiz ve çıkamıyoruz işin içinden. Yaşanan bir durumun içindeyiz ve çıkamıyoruz işin içinden.

Açıklamalar:

• Beğenilen: alışveriş yapılan markaları niteliyor.
  • Sorulan: sorulmuş, sorulup cevap beklenen anlamı verir.
  • Edilen: yapılan duayı belirtir.
  • Sunulan: hayatın sunduğu doğa, yani “hayatın verdiği”.
  • Verilen: şehir için hizmetin yapılması.
  • Açılmayan: kapıların açılmaması durumunu belirtir.
  • Biriken: işlerin birikme durumu.
  • Yaşanan: içinde olunan durum anlamında kullanılır.

Özet Tablosu

Sıra No Sıfat-Fiil Kullanımı Cümledeki Anlamı
1 beğenilen alışveriş yapılan markalar
2 sorulan sorulan sorular
3 edilen yapılan dua
4 sunulan verilen doğa
5 verilen verilen hizmetler
6 açılmayan açılmayan kapı
7 biriken toplanan işler
8 yaşanan yaşanan durum

Sonuç: Yukarıdaki sıfat-fiilleri kullanarak boşlukları doğru şekilde tamamlayabilirsiniz. Böylece cümleler hem anlam hem de dilbilgisi bakımından doğru ve akıcı olur.

@Belay12

1 Like

teşekkür ederim @Uzman_Cevap