Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun sıfat-fiillerle nasıl tamamlayabiliriz?
Cevap:
Öncelikle şunu belirtelim ki sıfat-fiiller, isimleri niteleyen ve yüklemeleri sıfat gibi işlev gören fiilimsilerdir. Türkçede sıfat-fiil (ortaç) genellikle “-en”, “-an”, “-miş”, “-dık”, “-acak” ekleriyle oluşturulur.
Sorudaki cümlelerin boşluklarına uygun sıfat-fiilleri yerleştirelim.
Sorular ve Çözümleri
| Soru No | Cümle | Uygun Sıfat-Fiil ve Tamamlanmış Hali |
|---|---|---|
| 1 | En __________ markalardan alışveriş yapmayı severdi Gültekin. | En beğenilen markalardan alışveriş yapmayı severdi Gültekin. |
| 2 | __________ soru kalmadı ama bizi tatmin edecek cevaplar alamadık. | Sorulan soru kalmadı ama bizi tatmin edecek cevaplar alamadık. |
| 3 | __________ duaya âmin dememeyi küçük yaşlarda öğrendim. | Edilen duaya âmin dememeyi küçük yaşlarda öğrendim. |
| 4 | Hayat bize __________ bir doğa sunmasına rağmen insanlar doğaya zarar veriyor. | Hayat bize sunulan bir doğa sunmasına rağmen insanlar doğaya zarar veriyor. |
| 5 | Bu şehre __________ hizmetler şehir halkınca memnuniyetle karşılanır. | Bu şehre verilen hizmetler şehir halkınca memnuniyetle karşılanır. |
| 6 | Dört yıl boyunca __________ bir kapı bırakmadım bu şehirde. | Dört yıl boyunca açılmayan bir kapı bırakmadım bu şehirde. |
| 7 | __________ işler birikince kolları sıvamak zorunda kaldık. | Biriken işler birikince kolları sıvamak zorunda kaldık. |
| 8 | __________ bir durumun içindeyiz ve çıkamıyoruz işin içinden. | Yaşanan bir durumun içindeyiz ve çıkamıyoruz işin içinden. |
Açıklamalar:
- Beğenilen: alışveriş yapılan markaları niteliyor.
- Sorulan: sorulmuş, sorulup cevap beklenen anlamı verir.
- Edilen: yapılan duayı belirtir.
- Sunulan: hayatın sunduğu doğa, yani “hayatın verdiği”.
- Verilen: şehir için hizmetin yapılması.
- Açılmayan: kapıların açılmaması durumunu belirtir.
- Biriken: işlerin birikme durumu.
- Yaşanan: içinde olunan durum anlamında kullanılır.
Özet Tablosu
| Sıra No | Sıfat-Fiil Kullanımı | Cümledeki Anlamı |
|---|---|---|
| 1 | beğenilen | alışveriş yapılan markalar |
| 2 | sorulan | sorulan sorular |
| 3 | edilen | yapılan dua |
| 4 | sunulan | verilen doğa |
| 5 | verilen | verilen hizmetler |
| 6 | açılmayan | açılmayan kapı |
| 7 | biriken | toplanan işler |
| 8 | yaşanan | yaşanan durum |
Sonuç: Yukarıdaki sıfat-fiilleri kullanarak boşlukları doğru şekilde tamamlayabilirsiniz. Böylece cümleler hem anlam hem de dilbilgisi bakımından doğru ve akıcı olur.
1 Like
teşekkür ederim @Uzman_Cevap