Resimli Soru 01-09-2025 14:36:28

6. Etkinlik: Aşağıdaki cümlelerde bazı sözcükler hem sıfat fiil hem de çekimli fiil olarak kullanılmıştır. Cümleleri okuyup verilen sözcüğün sıfat-fiil mi yoksa çekimli fiil mi olarak kullanıldığını tespit edip altına yazınız.

Cevap:

Aşağıda fotoğraftaki cümleler ve verilen fiiller doğrultusunda, her fiilin sıfat-fiil (adlaşmış sıfat) mi yoksa çekimli fiil (kip eki almış fiil) mi olduğunu belirtiyorum.

Cümle Verilen Sözcük Kullanım Şekli Açıklama
Ülkemizin bu görülesi yerlerine hayran olmamak elde değil. gör Sıfat-Fiil “gör” burda “görül-e-si” (sıfat-fiil eki -esi) sözcüğünün kökü, “gör” fiili sıfat-fiil ekiyle sıfat görevinde.
Ne olursun artık bu çabalarını gör. gör Çekimli Fiil Burada “gör” dilek kipinde (emir kipi), çekimli fiil olarak kullanılmıştır.
Yiğidim, atam, ecdadımı tanı ve sev. tanı Çekimli Fiil “tanı” burada emir kipinde çekimli fiil olarak kullanılmıştır.
Bu çevrede tanıdık kişilere karşılaşabiliriz. tanı Sıfat-Fiil “tanı-dık” sıfat-fiil eki (-dık) almış, sıfat yapıyor.
Kıvranıp duruyorsun, sor artık merak ettiklerini. sor Çekimli Fiil Emir kipiyle çekimli fiil.
Sorulacak sorularınızı kâğıda yazar mısın? sor Sıfat-Fiil “Sor-ulacak” sıfat-fiil eki (-ulacak) ile oluşturulmuş sıfat.

Özet Tablo

Sözcük Cümle Örneği Kullanım Türü
gör Ülkemizin bu görül[esi] yerlerine… Sıfat-Fiil
gör Ne olursun artık bu çabalarını gör. Çekimli Fiil
tanı Yiğidim, atam, ecdadımı tanı ve sev. Çekimli Fiil
tanı Bu çevrede tanı[dık] kişilere… Sıfat-Fiil
sor Kıvranıp duruyorsun, sor artık… Çekimli Fiil
sor Sor[ulacak] sorularınızı… Sıfat-Fiil

Açıklama:

• Sıfat-Fiil (Ortaç): Fiil köküne gelen -an, -en, -ası, -ası, -miş, -dık, -acak gibi eklerle oluşur ve isim ya da sıfat görevindedir. Cümle içinde niteledikleri isimlerin özelliklerini belirtirler.
  • Çekimli Fiil: Kişi, zaman, kip ekleri alarak cümlede yüklem veya fiil çatısında görev yaparlar.

Özet:
Verilen fiillerin cümlenin anlam ve yapısına göre sıfat-fiil veya çekimli fiil olarak kullanımı değişir. Yukarıdaki tablo yardımıyla kolayca ayırt edilebilir.

@Belay12