!1000020335|666x500 [Link Silindi]
Resimli sorudaki “fiilimsi” ile ilgili sorunun çözümü nasıl yapılır?
Cevap:
Gönderdiğiniz resimli soruda, fiilimsi kavramıyla ilgili sorular yer alıyor. Bu tür sorular genellikle verilen cümledeki fiilimsi türünü ya da sayılarını doğru tespit etmeye yöneliktir. İşte adım adım bu tarz bir sorunun nasıl çözüleceğini detaylı anlatalım.
İçindekiler
1. Fiilimsi Nedir?
Fiilimsiler, hem fiilin özelliklerini taşıyan, hem de isim, sıfat veya zarf gibi cümlede görev yapabilen sözcüklerdir. Yani fiil kökünden gelen ve çekim eki alabilen kelimelerdir ama doğrudan yüklem olmazlar. Türkçede üç çeşit fiilimsi vardır:
- İsim-Fiil (Mastar)
- Sıfat-Fiil (Ortaç)
- Zarf-Fiil (Gerundium)
2. Fiilimsilerin Çeşitleri ve Son Ekleri
| Fiilimsi Türü | Eki | Örnek Kelime | Cümledeki Görevi |
|---|---|---|---|
| İsim-Fiil (Mastar) | -mak, -mek, -ma, -me | okumak, yapmak, gitme | İsim gibi (özne, nesne, dolaylı tümleç) |
| Sıfat-Fiil (Ortaç) | -an, -en, -ası, -esi, -mez, -ar, -miş | okuyan, yapılan, gidecek | Sıfat gibi, ismi niteleyen |
| Zarf-Fiil (Gerundium) | -ken, -ip, -ince, -erek | okurken, yapıp, gidince | Zarf gibi, cümlede zarf tümleci |
3. Fiilimsilerin Cümle İçindeki Görevleri
- İsim-fiil genellikle cümlede isim görevindedir (özne, nesne, dolaylı tümleç olabilir).
- Sıfat-fiil ise ismi nitelendirir, yani sıfat olur.
- Zarf-fiil de zarf tümleci olarak eylemin nasıl, ne zaman, neden yapıldığını belirtir.
4. Soru Nasıl Çözülür?
- Cümleyi dikkatlice okuyun.
- Fiilimsi eki alan kelimeyi bulun (genellikle kelimenin sonundaki ekten anlaşılır).
- Kelimenin hangi fiilimsi türüne ait olduğunu belirleyin.
- Cümledeki görevine göre doğru seçeneği işaretleyin.
5. Örnek Çözüm Tablosu
| Örnek Cümle | Fiilimsi Kelimesi | Fiilimsi Türü | Cümledeki Görevi |
|---|---|---|---|
| Kitap okumak faydalıdır. | okumak | İsim-Fiil | Özne |
| Evin önünde oynayan çocuklar koştu. | oynayan | Sıfat-Fiil | Sıfat (çocukları niteliyor) |
| Dışarı çıkarken yağmur başladı. | çıkarken | Zarf-Fiil | Zarf Tümleci |
6. Sonuç ve Özet
- Fiilimsi türlerini ve son eklerini iyi tanıyın.
- Cümledeki görevlerine dikkat edin.
- Sorularda verilen fiilimsileri bulup türünü ve görevini tespit ederek şıkkı işaretleyin.
Bu genel yaklaşımı fotoğraftaki sorulara da uygulayarak doğru sonucu elde edebilirsiniz. Eğer sorunuzdaki cümlelerin detaylarını bana yazarsanız, fiilimsi türlerini ve görevlerini tek tek açıklayabilir, hatta doğru cevapları gösterebilirim.
Özet Tablosu
| Adım | Yapılması Gereken |
|---|---|
| 1. Fiilimsi eki arama | -mak, -an, -ip gibi ekler |
| 2. Fiilimsiyi tanımlama | İsim-Fiil, Sıfat-Fiil, Zarf-Fiil |
| 3. Cümlede görevini belirleme | Özne, sıfat, zarf tümleci |
| 4. Doğru şıkkı işaretleme | Görev ve tür uyumuna göre cevap |
Umarım fiilimsi soruları artık daha kolay olur. Yardımcı olmamı isterseniz, cümleleri yazabilir veya daha fazla örnek talep edebilirsiniz.