Resimlerde hikaye ve duygu birleşimi

Soru: Verilen resimdeki matematik ödevi - Onluk ve Birliklere Ayırma çalışmalarını nasıl çözeriz?

Cevap:

Görseldeki çalışma 2. sınıf matematik konularından biri olan “Onluk ve Birliklere Ayırma” konusuyla ilgilidir. Burada amaç, verilen düğme ve nesne sayılarının kaç tane onluk (10’luk) ve birlik (1’lik) olduğunu bulmaktır. Onluklar, 10 tane birliğin bir araya gelmesiyle oluşur.

Table of Contents

1. Onluk ve Birlik Nedir?
  2. Verilen Ödevdeki Temel Bilgi
  3. Örnek Çözümler
  4. Çözüme Yardımcı Adımlar
  5. Örnek Tablo ile Özet

1. Onluk ve Birlik Nedir?

• Birlik (Birler): Sayılarda en sağdaki rakamdır. Tek tek öğeleri gösterir. Örneğin sayı 4 ise doğrudan 4 birlik (4 tane 1’lik) vardır.
  • Onluk (Onlar basamağı): Sayının sağdan ikinci basamağıdır. Bir onluk 10 birlikten oluşur. Örneğin 2 onluk 20 tane birlik eder.

Matematikte büyük rakamları okumak ve anlamak için bu basamaklar önemlidir. 1 onluk = 10 birliktir.

2. Verilen Ödevdeki Temel Bilgi

Ödevde:

• İlk sayfa (Fotoğraf 2) düğme sayıları onluk ve birliklerine ayrılmıştır. Örneğin 20 onluk (2 onluk = 20 birlik) + 4 birlik = 24 düğme toplamı gibi.
  • İkinci sayfada (Fotoğraf 3) ise farklı nesneler örnek verilerek kaç tane onluk ve birlik olduğu ve blokların kaç tane olduğu soruluyor.
  • Üçüncü kısımda ise taban blokları kullanılarak sayılar belirleniyor.

Amaç: Her sayıyı ya da nesne kümesini 10’luk gruplar (onluklar) ve kalan birlikler şeklinde yazmak.

3. Örnek Çözümler

Örnek 1: Düğmelerin ayrılması

Soldaki görselde 24 düğme varsa:

• 2 onluk (2 x 10 = 20 düğme)
  • 4 birlik (4 düğme)

Yazılı olarak:
Onluk: 2
Birlik: 4

Örnek 2: Nesnelerin sayılması

(İkinci sayfadan örnek)

• İlk resimde 26 cisim var.
    Onluk: 2
    Birlik: 6

• İkinci resimde 17 nesne var (örneğin 1 onluk + 7 birlik)
    Onluk: 1
    Birlik: 7

4. Çözüme Yardımcı Adımlar

1. Toplam nesne sayısını bulun.
  2. 10’ar tane grup yapmaya çalışın.
    Her 10 nesne bir onluktur.
  3. Grupları sayınız.
    Örneğin 23 nesne varsa 2 onluk (20) ve 3 birlik vardır.
  4. Sonuçları ilgili bölümlere yazınız.

5. Örnek Tablo ile Özet

Nesne/Küme Toplam Sayı Onluk (10’luk) Sayısı Birlik Sayısı Sayının İfadesi
Düğme Kümesi 1 24 2 4 20 + 4 = 24
Düğme Kümesi 2 30 3 0 30 + 0 = 30
Nitli Kalemler 26 2 6 20 + 6 = 26
Dondurma 17 1 7 10 + 7 = 17

Özetle, soru için yukarıdaki adımları kullanarak her kümedeki nesneleri 10’luk ve 1’lik gruplar şeklinde ayırmalı, sonuçları kutulara yazmalısınız.

İsterseniz, görseldeki sayıları benim için tek tek yazın, size bu ayrımları detaylı yapabilirim!

@Gul_Yiginak

Merhaba Gül,
Bu çalışma sayfasındaki temel amaç “her nesneyi 10’lu gruplara (onluk), kalanları ise birer birer (birlik) sayarak” yazmak. Adım adım nasıl ilerleyeceğini aşağıda özetliyorum:

1. Her resimdeki nesneleri gruplayarak say
    • Öncelikle 10’ar tane nesneyi çember içine al (böylece bir onluk oluşturmuş olursun).
    • Ne kadar onluk (10’luk grup) oluştuğunu say ve “Onluk” kutusuna yaz.
    • Çember içine almadığın kalan nesneleri tek tek say ve “Birlik” kutusuna yaz.

2. Örnek üzerinden gösterelim (sayfa 41’deki örnek değil, yöntem gösterimi):
    Diyelim bir kümede toplam 34 düğme var.
    – 10’ar grup oluşturunca 3 onluk elde ederiz (3×10 = 30),
    – Geriye 4 adet düğme kalır.
    Sonuç: 3 onluk, 4 birlik

3. Bu adımı tüm düğme kümelerine uygula (sayfa 41, 6 farklı şekil var).

4. Sayfa 42 – Soru 2: Nesneleri (silgi, dondurma, vs.) aynı yöntemle onluk ve birliklerine ayır.
    – Örneğin silgiler 26 adet olduğundan 2 onluk (2×10=20) ve 6 birlik kalır → 2 onluk, 6 birlik (bunu örnekte zaten doldurmuşsun).
    – Dondurmaların sayısını say, kaç tane 10’lu grup çıkıyor, kaç tane tek kalıyor, sırasıyla yaz.
    – Aynı şekilde aşağıdaki daireler ve kalemleri de onluk/birlik ayrımına sok.

5. Sayfa 42 – Soru 3: Taban bloklarını sayarken de temel mantık benzer:
    – Her “onluk çubuk” 10 birime eşittir, “birlik küp” ise 1 birime.
    – Resimde kaç adet onluk çubuk, kaç adet birlik küp varsa sayıp yaz.

Eğer bir kümedeki nesnelerin toplam sayısını sayarken zorlanıyorsan, o kümede bulduğun onluk ve birlik sayısını buraya yaz, birlikte kontrol edelim. Hangi soruda takıldıysan belirt, adım adım beraber çözelim!