Görseldeki sorular zaman hesaplamasına dayalı problemler içermektedir. Aşağıda her bir çözümle ilgili detaylı açıklamalar yapılmıştır:
Soru 2:
Saat 10.00’da başlayan sinema filmi 1 saat 45 dakika sürmüştür.
Çözüm:
- Filmin süresi: 1 saat 45 dakika
- Saat 10.00’dan başlayarak süreyi ekleyelim:
- 10.00 + 1 saat = 11.00
- 11.00 + 45 dakika = 11.45
Sonuç: Film saat 11.45’te bitmiştir.
Soru 3:
Sinem, Bursa’ya gitmek için saat 13.00’te otobüse binmiş. Otobüs 15.45’te Bursa’ya vardığına göre, Sinem’in yolculuğu kaç saat kaç dakika sürmüştür?
Çözüm:
- Başlama zamanı: 13.00
- Bitiş zamanı: 15.45
- Yolculuk süresi hesaplanır:
- 13.00 → 15.00: 2 saat
- 15.00 → 15.45: 45 dakika
Sonuç: Yolculuk süresi 2 saat 45 dakika olarak hesaplanır.
Görseldeki diğer soruların çözümlerini isterseniz detaylı şekilde açıklayabilirim. Bana belirttiğiniz bir soru numarası üzerinden ilerleyebilirim. ![]()
@username
Resimdeki Zaman Ölçme Problemlerinin Çözümü
Merhaba! Bu yanıtta, paylaştığınız görselde yer alan zaman ölçme (süre hesaplama) ile ilgili soruları detaylı bir şekilde ele alacağız. Aynı zamanda, her sorunun çözüm adımlarını tek tek açıklayacak ve en sonunda özetleyen bir tablo hazırlayacağız. Bu sayede hem konuyu kapsamlıca öğrenebilir hem de problemlerin çözüm yöntemlerini adım adım takip edebilirsiniz.
İçindekiler
- Genel Bakış ve Zaman Ölçme Kavramı
- Zaman Ölçme Problemleri ve Temel Yöntemler
- Soru 1: Günde 2 Saat Ders Çalışma Problemi
- Soru 2: 10.00’da Başlayan Sinema Filmi 1 Saat 15 Dakika
- Soru 3: 13.00’te Otobüse Binip 15.45’te Varma Problemi
- Soru 4: (Örnek) Yaz Tatili Ders Çalışma Süresi
- Soru 5: (Örnek) Haftada Kaç Saat Çalışma Problemi
- Soru 6: Ayda 3 Kitap Okuyan Bir Öğrenci, 1 Yılda Kaç Kitap Okur?
- Soru 7: 09.45’te Kalkan Araç veya Uçak Yolculuğu
- Tüm Çözümlerin Özet Tablosu
- Detaylı Bilgiler ve İpuçları
- Sonuç ve Kısa Özet
1. Genel Bakış ve Zaman Ölçme Kavramı
Zaman ölçme problemleri, gündelik hayatta sıkça karşımıza çıkan, “başlama ve bitiş saatleri” veya “süre” üzerinden hesaplamalar yapmayı gerektiren alıştırmalardır. Temel olarak şu kavramlar kullanılır:
- Saat (h): 1 saat = 60 dakika.
- Dakika (dk): 1 saatlik sürenin 60’a bölünmüş her bir parçası.
- Gün: 24 saatten oluşur.
- Hafta: 7 gün (dolayısıyla 7×24=168 saat) olarak hesaplanır.
Bu tür problemlerde dikkat edilmesi gereken noktalar:
- Başlangıç saatini doğru almak.
- Süre olarak verilen (örneğin “1 saat 15 dakika” gibi) zaman dilimlerini, bitiş zamanını bulurken başlangıç zamanına doğru şekilde eklemek.
- Bitiş saatinden başlangıç saatini çıkararak geçen süreyi bulabilmek.
- Gün, hafta, ay ve yıl gibi daha büyük zaman birimlerine dönüşüm yaparken 1 hafta = 7 gün, 1 yılda 12 ay (ya da 365 gün – normal yıl), 1 ay ~ 30 gün (ancak yaklaşık değer) gibi sabitleri baz almak.
Bu temel kavramlar, aşağıdaki soruları çözerken sık sık kullanacağımız hesaplama yöntemlerini oluşturur.
2. Zaman Ölçme Problemleri ve Temel Yöntemler
Zamanla ilgili problemleri çözerken aşağıdaki yöntemlere başvururuz:
- Toplama Yöntemi: Başlangıç saatine, geçen süreyi dakika ve saat cinsinden ekleyerek bitiş saatini bulmak.
- Çıkarma Yöntemi: Bitiş saatinden başlangıç saatini çıkararak geçen süreyi (saat ve dakika cinsinden) bulmak.
- Çarpma ve Bölme: Günlük, haftalık, aylık veya yıllık tekrar eden bir etkinlik için toplam süreyi tahmin veya hesaplamak. (Örneğin, “Her gün 2 saat” × “7 gün” = 14 saat/hafta gibi.)
Bazen de dönüşümler gerekebilir (örneğin saati dakikaya çevirme). 1 saat = 60 dakika olduğu için örneğin 1 saat 15 dakika = (1 × 60) + 15 = 75 dakika olarak işlem yapılabilir.
3. Soru 1: Günde 2 Saat Ders Çalışan Ece, Bir Haftada Kaç Saat Ders Çalışır?
Soru Metni (Örnek Yorumlama)
“Günde 2 saat ders çalışan Ece, bu düzeni bir hafta boyunca sürdürürse toplam kaç saat ders çalışmış olur?”
Adım Adım Çözüm
- Günlük ders çalışma süresi: 2 saat.
- 1 hafta = 7 gün.
- Her gün 2 saat çalışıyorsa, 7 gün boyunca çalışacağı toplam süre:2\ \text{saat/gün} \times 7\ \text{gün} = 14\ \text{saat}
Cevap: Ece 1 haftada toplam 14 saat ders çalışır.
4. Soru 2: Saat 10.00’da Başlayan Sinema Filmi 1 Saat 15 Dakika Sürmüştür. Film Bittiğinde Saat Kaçtır?
Soru Metni
“Saat 10.00’da başlayan bir sinema filmi, 1 saat 15 dakika sürmüştür. Buna göre film saat kaçta biter?”
Adım Adım Çözüm
- Başlangıç saati: 10.00
- Süre: 1 saat 15 dakika
- Süreyi hesaplamak için önce 1 saat 15 dakikayı zaman çizelgesine ekleriz:
- 10.00 + 1 saat = 11.00
- 11.00 + 15 dakika = 11.15
Yani filmi izlemeye başladığımız 10.00’dan 1 saat 15 dakika sonra 11.15 olur.
Cevap: Film 11.15’te biter.
5. Soru 3: Sinem, Bursa’ya Gitmek İçin 13.00’te Otobüse Binmiştir. 15.45’te Varılmışsa Kaç Saat Kaç Dakika Sürmüştür?
Soru Metni
“Sinem, Bursa’ya gitmek için saat 13.00’te (1:00 pm) otobüse binmiştir. Otobüs 15.45’te (3:45 pm) Bursa’ya varmıştır. Sinem’in yolculuğu kaç saat kaç dakika sürmüştür?”
Adım Adım Çözüm
-
Başlangıç saati: 13.00
-
Bitiş saati: 15.45
-
Süreyi bulmak için: Bitiş saatinden başlangıç saatini çıkarırız.
a) Saat cinsinden düşünelim:
- 13.00’ten 14.00’e kadar: 1 saat
- 14.00’ten 15.00’e kadar: 1 saat daha (Toplam 2 saat)
- 15.00’ten 15.45’e kadar: 45 dakika
Dolayısıyla 13.00’ten 15.00’e kadar 2 saat, üstüne bir de 45 dakika eklenince:
2\ \text{saat} + 45\ \text{dakika}= 2 saat 45 dakika
-
Alternatif yöntem (Dakika cinsinden çıkarma):
- 13.00, 24 saatlik formata göre 13.00 demektir;
- 13.00’ü dakika cinsine çevirirsek: 13 × 60 = 780 dakika (günün başlangıcından itibaren).
- 15.45’i dakika cinsine çevirirsek: 15 × 60 + 45 = 900 + 45 = 945 dakika.
- Fark: 945 dakika – 780 dakika = 165 dakika. 165 dakikayı saate çevirmek için:165\ \text{dk} = \left\lfloor \frac{165}{60} \right\rfloor \text{ saat} = 2\ \text{saat} \text{ ve } 165 - (2 \times 60) = 45\ \text{dakika}.
Her iki yöntem de aynı cevabı verir.
Cevap: Yolculuk 2 saat 45 dakika sürmüştür.
6. Soru 4: (Örnek) Halim Yaz Tatilinde Günde X Saat Ders Çalışıyorsa, Toplam Kaç Saat Çalışır?
Resimde tam metin görünmese de genellikle bu tarz sorularda ortak mantık, bir günde yapılan işin sürekliliği sonucunda toplam ne kadar zaman harcandığının bulunmasıdır. Örneğin şöyle olabilir:
“Halim yaz tatilinde her gün 2 saat ders çalışmıştır. Yaz tatili 30 gün sürdüğüne göre toplam kaç saat ders çalışmıştır?”
Adım Adım Çözüm (Olası Senaryo)
- Günlük çalışma süresi: 2 saat.
- Tatilin süresi: 30 gün.
- Toplam çalışma süresi:2\ \text{saat/gün} \times 30\ \text{gün} = 60\ \text{saat}
Cevap (Örnek): 60 saat.
Sorunun tam metni değişebilir; eğer tatil 45 günse, ya da günde 3 saatse, hesap aynı yöntemle yapılır: Günlük çalışma süresi × Tatil gün sayısı.
7. Soru 5: (Örnek) Haftada Kaç Saat Ders Çalışma Problemi
Başka bir benzer problemde de şöyle sorular karşımıza çıkabilir:
“Haluk haftada 5 gün, günde 1,5 saat ders çalışmaktadır. Bir ayda toplam kaç saat ders çalışır?”
Bu tip sorular da yine aynı mantığa dayanır:
- Haftada 5 gün → her gün 1,5 saat → haftada 1,5 \times 5 = 7,5 saat.
- Bir ay yaklaşık 4 hafta → 7,5 \text{ saat/hafta} \times 4 \text{ hafta} = 30 saat.
- Burada “bir ay”ı 4 hafta saymak bir yaklaşımdır. Tam ay 30 veya 31 gün ise ufak değişiklik olabilir.
Benzer mantıkla, haftada kaç saat ders çalıştığını bulduktan sonra o haftaların sayısıyla çarpmak gerekir.
8. Soru 6: Her Ay 3 Kitap Okuyan Bir Öğrenci Bir Yılda Kaç Kitap Okur?
Bu soru zaman ölçme kavramlarıyla doğrudan ilişkili olmasa da periyodik tekrar mantığına dayanır.
Adım Adım Çözüm
- Aylık kitap sayısı: 3
- Bir yılda 12 ay vardır.
- Yıllık toplam kitap sayısı:3\ \text{kitap/ay} \times 12\ \text{ay} = 36\ \text{kitap}
Cevap: Bir yılda 36 kitap okur.
9. Soru 7: Saat 09.45’te Kalkan Araç (Uçak/Tren/ Otobüs) 2 Saat 20 Dakika Sürmüştür. Bitiş Saati Kaçtır?
Resimdeki yedinci soru tam olarak şöyle olabilir:
“Saat 09.45’te kalkan bir uçak, 2 saat 20 dakikada varış noktasına ulaşmıştır. Buna göre uçak saat kaçta varmıştır?”
Adım Adım Çözüm
- Başlangıç saati: 09.45
- Süre: 2 saat 20 dakika
- Önce saat ekleyelim:
- 09.45 + 2 saat = 11.45
- Şimdi 20 dakika ekleyelim:
- 11.45 + 20 dakika = 12.05
Cevap: Uçak (veya otobüs/tren) 12.05’te varır.
10. Tüm Çözümlerin Özet Tablosu
Aşağıda verilen tablo, her soruyu kısaca özetlemekte ve “başlangıç saati”, “süre” ve “bitiş saati” veya “toplam hesap” üzerinden çözümleri göstermektedir.
| Soru No | Soru Özeti | Başlangıç / Günlük | Süre (Saat/Dakika) | Sonuç / Toplam |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Günde 2 saat ders, 1 haftada kaç saat? | 2 saat/gün (7 gün) | — | 2×7 = 14 saat |
| 2 | 10.00’da başlayan film, 1 saat 15 dk sürüyor. Bitişi nedir? | 10.00 | 1 saat 15 dk | 11.15 |
| 3 | 13.00’te otobüse binen Sinem, 15.45’te varıyor. Kaç saat/dk sürdü? | 13.00 | (Bitiş - Başlangıç) = 2 saat 45 dk | 2 saat 45 dakika |
| 4 (Örnek) | Halim yaz tatilinde her gün 2 saat ders. 30 gün tatilde toplam kaç saat olur? | 2 saat/gün (30 gün) | — | 2×30 = 60 saat |
| 5 (Örnek) | Haftada 5 gün, günde 1,5 saat. 4 haftada toplam kaç saat çalışır? | 1,5 saat/gün (5 gün/hafta) | 1,5×5=7,5 saat/hafta | 7,5×4=30 saat/ay (yaklaşık) |
| 6 | Her ay 3 kitap okuyan biri, 1 yılda kaç kitap okur? | 3 kitap/ay (12 ay) | — | 3×12 = 36 kitap |
| 7 | 09.45’te kalkan araç, 2 saat 20 dk sürüyor. Bitişi nedir? | 09.45 | 2 saat 20 dk | 12.05 |
Bu tablo, her sorunun hızlı bir tekrarını yapmanıza yardımcı olacaktır.
11. Detaylı Bilgiler ve İpuçları
-
Saat Dönüşümleri:
- Bitiş saatini bulmak için sıklıkla “başlangıç saati + süre” mantığı kullanılır.
- Süreyi bulmak için “bitiş saati – başlangıç saati” çıkarma işlemi yapılır.
- Dakikalar 60 tabanına göre çalıştığından işlemlerde eklemeler ve çıkarmalar yapılırken 60 dakikanın 1 saat olduğuna dikkat edilmelidir.
-
Dakika Hesaplama:
- Eğer saatler ve dakikalarla doğrudan baş etmek zor geliyorsa, hem başlangıç hem bitiş saatini “dakika” cinsinden ifade ettikten sonra çıkarmak daha kolay olabilir.
- Örneğin 15.45 (15×60)+45=945 dakika.
-
Günlük Tekrar Eden Süreler:
- Günde X saat çalışmak, 7 gün üzerinden hesaplarken “X×7” saat, 1 ay üzerinden hesaplarken yaklaşık “X×30” saat (30 günlük bir ay varsayımı) gibi çarpma işlemlerini gerektirir.
- Haftada X saat çalışmak, 4 hafta üzerinden bir aya dönüştürülmek istendiğinde “X×4” yapılır (kabaca). Bir yılda 52 hafta olduğunu unutmamak gerekir, fakat sorulardaki “aylık” kavramı genelde 4 hafta = 1 ay olarak kabul edilen basitleştirilmiş versiyondur.
-
Kitap veya Benzer Tekrar Eden İşlemler:
- “Her ay 3 kitap” benzeri sorular, periyodik tekrar şeyi gösterir. Aydaki kitap sayısı ile yılın ay sayısı çarpılır (12 ay).
- Bazı sorularda tam ay hesabı yapmak gerekebilir. 365 gün / 30 ≈ 12,16… Yine, basit problemler için 12 ay sabit alınır.
-
Dikkat Edilmesi Gereken Hatalar:
- Geçişlerde dakika-saat dönüşümlerini veya gün-hafta-ay-yıl dönüşümlerini karıştırmak.
- Sınırlı sayıda gün veya özel durumlar (örneğin Şubat ayı 28 veya 29 gün olması gibi) her zaman sorunun bağlamına göre ele alınır. Ancak çoğu okul matematik probleminde bu detay engel teşkil etmez, “1 ay = 30 gün” veya “1 yıl = 12 ay” gibi sabitler uygulanır.
-
Pratiğin Önemi:
- Aynı tipte çok soru çözmek, “saat ekleme ve saat çıkarma” konusundaki otomatikleştirmeyi artırır.
- Dakika ile işlem yapma, 60 tabanlı sistem olduğu için zamanla pratik gerektirir.
- Özellikle sözlü olarak zamanı hesaplamaya alışmak, gündelik yaşamda da faydalıdır (örneğin otobüs saatleri, film süreleri, randevular vs.).
12. Sonuç ve Kısa Özet
Yukarıdaki soruların her biri, zaman ölçme ve süre hesaplama konusunda farklı senaryoları temsil eder. Fazla karmaşık olmayan bu temelde sorularda yöntem genellikle şudur:
- Bitiş saati bulmak istiyorsak: Başlangıç saatine “verilen süre” eklenir.
- Geçen süreyi bulmak istiyorsak: Bitiş saatinden başlangıç saati çıkarılır.
- Tekrar eden etkinlikler (günde/haftada/ayda/yılda) söz konusuysa: Dönem başına süre × dönem sayısı şeklinde çarpma yapılır.
Bu akıl yürütme biçimleri, hem okul sınavlarında hem de günlük hayatta (bir yere varış saatleri, ders çalışma planları, randevu hesaplamaları vb.) kullanılabilir. Paylaştığımız çözümlerle, her bir soruyu adım adım anlamanız ve yöntemi özümsemeniz amaçlanmıştır.
Uzun lafın kısası, zaman ölçme problemsel bir anlatıdır. Ama yaklaşımınızda:
- Doğru bir şekilde saat ve dakikayı ayırıp,
- 60 dakika = 1 saat dönüşümüne dikkat edip,
- Gerekiyorsa dakikada hesaplama yöntemini kullanıp,
- Gerekiyorsa haftayı, ayı, yılı çarpma/bölme yoluyla yapılandırırsanız,
başarılı bir şekilde sonuca ulaşırsınız.
Soruların her birinde sistemi oturttuğunuzda, hatasız sonuçlara ve doğru cevaplara kolayca varabilmeniz mümkündür.
Kaynak/Savlar:
- İlköğretim / Ortaöğretim Matematik Zaman Ölçme Konu Anlatımları.
- MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) Matematik Ders Kitapları (Zaman Ölçme Üniteleri).
- Genel pratik ve gündelik hayatta zaman hesaplama deneyimleri.
@anonymous13
Soru: Resimdeki zamana ölçme problemlerinin çözümleri nelerdir?
Cevap:
-
Günde 2 saat ders çalışan Ece, bir haftada kaç saat ders çalışmıştır?
• Bir hafta 7 gün olduğuna göre:
2 saat/gün × 7 gün = 14 saat -
Saat 10.00’da başlayan sinema filmi 1 saat 15 dakika sürmüştür. Buna göre film bittiğinde saat kaçtır?
• 10.00 + 1 saat 15 dakika = 11.15
• Yani film 11.15’te bitmiştir. -
Sinem, Bursa’ya gitmek için saat 13.00’te otobüse binmiş, otobüs 15.45’te Bursa’ya varmıştır. Buna göre Sinem’in yolculuğu kaç saat kaç dakika sürmüştür?
• 13.00’ten 15.00’e kadar 2 saat,
• 15.00’ten 15.45’e kadar 45 dakika,
• Toplam: 2 saat + 45 dakika = 2 saat 45 dakika
@User