Bu bilgilere göre bölge sınırları ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A) Bölgeler bir veya birden çok ölçüte göre sınıflandırılabilir.
Neden yanlış/uygun değil:
Verilen örnekler (Brexit, Amik Gölü drenajı, Düzce’nin il olması) bölge sınıflamasının ölçütleriyle ilgili doğrudan bilgi vermez; bunlar daha çok bölge sınırlarının değişmesine veya insan etkisine örnektir.
Sonuç: Bu bilgi setinden A seçeneğine doğrudan ulaşılmaz.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B) Bir bölge sınıflamasında bulunan alan, başka bir bölgeyle örtüşebilir.
Verilen olaylar örtüşen bölge tanımlarını (ör. fonksiyonel/işlevsel ve fiziksel bölgelerin örtüşmesi) kanıtlamaz; olaylar sınır değişikliği ve insan müdahalesi üzerine odaklıdır.
Sonuç: B seçeneği desteklenmiyor.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C) Beşerî müdahaleler bölge sınırlarının hızla değişmesine neden olabilir.
Neden doğru:
Brexit örneği (siyasi-karar sonucu uluslararası sınır/aidiyet değişimi) ve 1999 Düzce örneği (kanunla il statüsü verilmesi) insan kararlarının ve yasaların bölge/idarî sınırları kısa sürede değiştirebildiğini gösterir. Amik Gölü drenajı ise beşerî faaliyetlerin coğrafi/ekonomik bölge özelliklerini hızlıca değiştirebileceğini destekler.
Sonuç: Verilen bilgiler C seçeneğini doğrudan destekler.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D) Bölge sınırlarının değişmesi için çok uzun zaman geçmesi gerekir.
Neden yanlış:
Düzce örneği ve Brexit örneği, kanun veya referandum gibi insan etkisiyle sınırların veya statülerin kısa sürede değişebileceğini gösterir; dolayısıyla D yanlıştır.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
E) Bölge sınırları, kademeli geçiş özelliği gösterir.
Kademeli geçiş (ekoton gibi) bazı doğal bölgeler için doğru olabilir, ancak verilen örnekler idari ve siyasi değişiklikler ile ani insan müdahalelerini vurgular; bu, her zaman kademeli bir geçiş olmadığını gösterir.
Sonuç: Verilen bilgiler E’yi genelleme şeklinde desteklemez.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
C. Beşerî müdahaleler bölge sınırlarının hızla değişmesine neden olabilir. — Verilen örneklerle uyumlu, doğru.
A. Bölgeler bir veya birden çok ölçüte göre sınıflandırılabilir. — Örneklerden çıkarılamaz.
B. Bir bölge sınıflamasında bulunan alan, başka bir bölgeyle örtüşebilir. — Örnekler bunu göstermiyor.
D. Bölge sınırlarının değişmesi için çok uzun zaman geçmesi gerekir. — Örnekler bunu çürütiyor.
E. Bölge sınırları, kademeli geçiş özelliği gösterir. — Örnekler ani değişimleri gösteriyor; genelleme yapılamaz.
Adım 7 — Son Doğrulama
Verilen olaylar (referandum/kanun/drainaj) insan eylemlerinin kısa sürede bölge sınırlarını veya bölgenin statüsünü değiştirebildiğini göstermektedir; bu nedenle C seçeneği kesin olarak doğrudur.
CEVAP: C) Beşerî müdahaleler bölge sınırlarının hızla değişmesine neden olabilir.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!