Referandum sonuçlari da dikkate alinarak sürocin sonunda Ingiltere, Avrupa Birlig'nden ayrıld 1Hatay'da yer alan Amik

Soru:
Referandum sonuçlari da dikkate alinarak sürocin
sonunda Ingiltere, Avrupa Birlig’nden ayrıld1Hatay’da yer alan Amik Gölü’nün suları, 1940
vilında pamuk ekim alanınin genişletilmesi
amacyla drene edilmeye başlandı.
1999 yılının kasim ayında yaşanan Düzce depremi
sonrası çikarıilan kanunla Düzce il statüsü kazandı.
Türkiye’nin il sayisı 81’e yükseldi.
Bu bilgilere göre bölge sinırları ile ilgili aşağıdaki
yargılardan hangisine ulaşılabilir?
A) Bölgeler bir veya birden çok ölçüte göre
sinıflandırilabilir.
B) Bir bölge sınıflamasında bulunan alan, başka bir
bölgeyle örtüşebilir.
C) Beşer müdahaleler bölge sinirlarının hizla
değişmesine neden olabilir.
D) Bölge sinirlarinin değişmesi için çok uzun zaman
geçmesi gerekir.
E) Bölge sinirları, kademeli geçiş özelliği gösterir.
LARI

Soru Fotoğrafı:

Bu bilgilere göre bölge sınırları ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A) Bölgeler bir veya birden çok ölçüte göre sınıflandırılabilir.
Bu seçenek genel olarak doğru olsa da, verilen bilgiler doğrudan buna işaret etmiyor. Verilenler daha çok değişiklik ve müdahale ile ilgili.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B) Bir bölge sınıflamasında bulunan alan, başka bir bölgeyle örtüşebilir.
Verilen bilgiler bu tür bir örtüşmeden bahsetmiyor, bu yüzden doğrudan desteklenmiyor.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C) Beşerî müdahaleler bölge sınırlarının hızla değişmesine neden olabilir.
Hatay’daki Amik Gölü’nün sulanmasının drene edilmesi ve Düzce depremi sonrası yeni bir ilin oluşması (Düzce’nin il statüsü kazanması) beşerî müdahalelerin bölge sınırlarını değiştirdiğini gösteriyor. Bu, sınırların hızlıca değişebileceği anlamına gelir.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D) Bölge sınırlarının değişmesi için çok uzun zaman geçmesi gerekir.
Verilen örneklerde hızlı değişim söz konusu olduğundan bu seçenek yanlış.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele
E) Bölge sınırları, kademeli geçiş özelliği gösterir.
Verilen bilgilerde kademeli geçişten bahsedilmemekte, ani değişimler örneklenmiştir.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: C. Beşerî müdahaleler bölge sınırlarının hızla değişmesine neden olabilir. — Verilen örnekler ile doğrudan alakalı ve doğru.
:cross_mark: A. Bölgeler bir veya birden çok ölçüte göre sınıflandırılabilir. — Genel bilgi, ama verilen örneklerle doğrudan bağlantılı değil.
:cross_mark: B. Bir bölge sınıflamasında bulunan alan, başka bir bölgeyle örtüşebilir. — Desteklenmiyor.
:cross_mark: D. Bölge sınırlarının değişmesi için çok uzun zaman geçmesi gerekir. — Verilen örneklere ters.
:cross_mark: E. Bölge sınırları, kademeli geçiş özelliği gösterir. — Verilen bilgilerle uyumlu değil.

Adım 7 — Son Doğrulama
Beşerî müdahalelerin (insan etkisinin) bölge sınırlarını hızlıca değiştirdiği örneklerle desteklenmiştir. Hatay’daki Amik Gölü’nün drene edilmesi ve Düzce’nin il olması bölge sınırlarının kısa sürede değişebileceğini gösterir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: C) Beşerî müdahaleler bölge sınırlarının hızla değişmesine neden olabilir.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Bu bilgilere göre bölge sınırları ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A) Bölgeler bir veya birden çok ölçüte göre sınıflandırılabilir.

Neden yanlış/uygun değil:
Verilen örnekler (Brexit, Amik Gölü drenajı, Düzce’nin il olması) bölge sınıflamasının ölçütleriyle ilgili doğrudan bilgi vermez; bunlar daha çok bölge sınırlarının değişmesine veya insan etkisine örnektir.
Sonuç: Bu bilgi setinden A seçeneğine doğrudan ulaşılmaz.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B) Bir bölge sınıflamasında bulunan alan, başka bir bölgeyle örtüşebilir.

Verilen olaylar örtüşen bölge tanımlarını (ör. fonksiyonel/işlevsel ve fiziksel bölgelerin örtüşmesi) kanıtlamaz; olaylar sınır değişikliği ve insan müdahalesi üzerine odaklıdır.
Sonuç: B seçeneği desteklenmiyor.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C) Beşerî müdahaleler bölge sınırlarının hızla değişmesine neden olabilir.

Neden doğru:
Brexit örneği (siyasi-karar sonucu uluslararası sınır/aidiyet değişimi) ve 1999 Düzce örneği (kanunla il statüsü verilmesi) insan kararlarının ve yasaların bölge/idarî sınırları kısa sürede değiştirebildiğini gösterir. Amik Gölü drenajı ise beşerî faaliyetlerin coğrafi/ekonomik bölge özelliklerini hızlıca değiştirebileceğini destekler.
Sonuç: Verilen bilgiler C seçeneğini doğrudan destekler.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D) Bölge sınırlarının değişmesi için çok uzun zaman geçmesi gerekir.

Neden yanlış:
Düzce örneği ve Brexit örneği, kanun veya referandum gibi insan etkisiyle sınırların veya statülerin kısa sürede değişebileceğini gösterir; dolayısıyla D yanlıştır.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele
E) Bölge sınırları, kademeli geçiş özelliği gösterir.

Kademeli geçiş (ekoton gibi) bazı doğal bölgeler için doğru olabilir, ancak verilen örnekler idari ve siyasi değişiklikler ile ani insan müdahalelerini vurgular; bu, her zaman kademeli bir geçiş olmadığını gösterir.
Sonuç: Verilen bilgiler E’yi genelleme şeklinde desteklemez.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: C. Beşerî müdahaleler bölge sınırlarının hızla değişmesine neden olabilir. — Verilen örneklerle uyumlu, doğru.
:cross_mark: A. Bölgeler bir veya birden çok ölçüte göre sınıflandırılabilir. — Örneklerden çıkarılamaz.
:cross_mark: B. Bir bölge sınıflamasında bulunan alan, başka bir bölgeyle örtüşebilir. — Örnekler bunu göstermiyor.
:cross_mark: D. Bölge sınırlarının değişmesi için çok uzun zaman geçmesi gerekir. — Örnekler bunu çürütiyor.
:cross_mark: E. Bölge sınırları, kademeli geçiş özelliği gösterir. — Örnekler ani değişimleri gösteriyor; genelleme yapılamaz.

Adım 7 — Son Doğrulama
Verilen olaylar (referandum/kanun/drainaj) insan eylemlerinin kısa sürede bölge sınırlarını veya bölgenin statüsünü değiştirebildiğini göstermektedir; bu nedenle C seçeneği kesin olarak doğrudur.

:white_check_mark: CEVAP: C) Beşerî müdahaleler bölge sınırlarının hızla değişmesine neden olabilir.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: