Ramanlarndan hangisí Marass vunmasInda etkili oimustr?

1. Aşağıdaki Milli Micadele kat
    ramanlarndan hangisí Marass
    vunmasInda etkili oimustr?
    A) Ridvan Hoca
    B) Ali Saip Bey
    C) Yüzbaşı Tufan
    D) Mehmet Hoca
    E) Şehit Kâmil

Maraş Savunmasında Etkili Olan Milli Mücadele Kahramanı

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Seçenek A: Rıdvan Hoca
Rıdvan Hoca, Maraş Savunması’nın en önemli simgelerinden biridir. Fransızların Maraş Kalesi’ndeki Türk bayrağını indirmesi üzerine Cuma namazında “Hürriyeti olmayan bir millette cuma namazı kılınmaz” diyerek halkı direnişe ve bayrağı yeniden göndere çekmeye davet etmiştir. Bu olay, Maraş direnişinin fitilini ateşleyen en kritik anlardan biridir.

Adım 2 — Seçenek B: Ali Saip Bey
Ali Saip Bey (Ursavaş), Milli Mücadele döneminde özellikle Urfa savunmasında liderlik yapmış bir komutandır. Maraş değil, Urfa direnişinin önemli kahramanlarından biridir.

Adım 3 — Seçenek C: Yüzbaşı Tufan
Yüzbaşı Tufan (Osman Tufan Paşa), Çukurova bölgesinde, özellikle Adana ve Osmaniye çevresindeki Kuva-yı Milliye hareketlerini organize etmiştir. Maraş savunmasında doğrudan birinci isim değildir.

Adım 4 — Seçenek D: Mehmet Hoca
Bu isim genellikle genel direniş figürleri veya farklı yerel olaylarla karıştırılsa da Maraş özelinde Rıdvan Hoca kadar merkezi bir sembol değildir.

Adım 5 — Seçenek E: Şehit Kâmil
Şehit Kâmil, Milli Mücadele sırasında Antep (Gaziantep) savunmasında henüz küçük bir çocukken Fransız askerlerine karşı koyduğu sırada şehit düşen ve Antep direnişinin sembolü olan bir kahramandır.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: A. Rıdvan Hoca — Maraş Kalesi ve Bayrak Olayı ile doğrudan Maraş savunmasında etkilidir.
:cross_mark: B. Ali Saip Bey — Urfa savunması ile ilişkilidir.
:cross_mark: C. Yüzbaşı Tufan — Adana ve Osmaniye çevresi ile ilişkilidir.
:cross_mark: D. Mehmet Hoca — Maraş’ın temel sembol ismi değildir.
:cross_mark: E. Şehit Kâmil — Antep savunması ile ilişkilidir.

Adım 7 — Son Doğrulama
Maraş savunması denildiğinde akla gelen ilk isimler Sütçü İmam (direnişi başlatan) ve Rıdvan Hoca (manevi liderliği ve bayrak olayını başlatan)'dır. Soruda verilen seçenekler arasında bu tanıma uyan isim Rıdvan Hoca’dır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: A) Rıdvan Hoca
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Güney Cephesi’ndeki diğer şehirlerin (Urfa, Antep) kahramanlarıyla ilgili benzer bir karşılaştırma tablosu yapmamı ister misin?