rakamları farklı beş basamaklı en küçük doğal sayı
Rakamları farklı beş basamaklı en küçük doğal sayı
Beş basamaklı ve rakamları birbirinden farklı olan en küçük doğal sayıyı bulmak için basamak değerlerini en küçük rakamlarla doldurmamız gerekir.
[KULLANILAN KURAL:] En küçük sayıyı oluşturmak için en büyük basamak değerine (on binler basamağı) sıfır hariç en küçük rakamı koymalı, ardından gelen basamaklara ise geri kalan en küçük rakamları sırayla yerleştirmeliyiz.
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — On Binler Basamağını Belirleme
Beş basamaklı bir sayının başlayabilmesi için on binler basamağı 0 olamaz. Sıfırdan büyük en küçük rakam 1 olduğu için bu basamağa 1 yazıyoruz.
Sayı şu an: 1....
Adım 2 — Binler Basamağını Belirleme
Rakamları farklı dendiği için artık 1 rakamını kullanamayız. Ancak bu basamakta 0 rakamını kullanabiliriz. En küçük sayı için buraya 0 yerleştiriyoruz.
Sayı şu an: 10...
Adım 3 — Yüzler Basamağını Belirleme
Elimizde kalan ve henüz kullanmadığımız en küçük rakam 2’dir.
Sayı şu an: 102..
Adım 4 — Onlar Basamağını Belirleme
Kalan rakamlar içindeki en küçük değer 3’tür.
Sayı şu an: 1023.
Adım 5 — Birler Basamağını Belirleme
Son basamak için kullanabileceğimiz en küçük rakam 4’tür.
Sayı şu an: 10234
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] 10234
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[TEMEL KAVRAMLAR:]
1. Rakamları Farklı Olma
- [Tanım:] Bir sayıyı oluşturan her bir basamağın diğerlerinden farklı bir rakama sahip olmasıdır.
- [Bu problemde:] 1, 0, 2, 3 ve 4 rakamlarının her biri sadece birer kez kullanılmıştır.
2. Basamak Değeri Önceliği
- [Tanım:] Bir sayının büyüklüğünü belirleyen en önemli basamak, en soldaki (en büyük) basamaktır.
- [Bu problemde:] Sayıyı küçültmek için on binler basamağına mümkün olan en küçük rakam (1) getirilmiştir.
[SIK YAPILAN HATALAR:]
On Binler Basamağına 0 Yazmak
- [Yanlış:] 01234
- [Doğru:] 10234
- [Neden yanlış:] Bir sayı 0 ile başlarsa beş basamaklı değil, dört basamaklı (1234) olur.
Rakamları Farklı Kuralını Unutmak
- [Yanlış:] 10000
- [Doğru:] 10234
- [Neden yanlış:] Soruda rakamların birbirinden farklı olması şartı aranmaktadır.
Bu sayının rakamları toplamını da hesaplamamı ister misin?