rakamları farklı 8 basamaklı en küçük doğal sayı
Rakamları farklı 8 basamaklı en küçük doğal sayı
Cevap: 10234567
Açıklama:
- 8 basamaklı en küçük sayı 10 000 000’dır ancak burada “0” rakamı 7 kez tekrarlandığı için rakamları farklı koşulunu sağlamaz.
- En küçük farklı rakamlı 8 basamaklı sayıyı oluşturmak için:
- İlk basamak 0 olamaz; en küçük değer 1 seçilir.
- Kalan 7 basamakta kullanım sıfır dahil en küçük rakamlardan başlanır: 0, 2, 3, 4, 5, 6, 7.
- Böylece sıralama 1 → 0 → 2 → 3 → 4 → 5 → 6 → 7 ile en küçük sayı 10234567 elde edilir.
Rakamları farklı 8 basamaklı en küçük doğal sayı nedir?
Cevap:
Merhaba! Sorunuz, rakamları farklı 8 basamaklı en küçük doğal sayıyı bulmakla ilgili. Bu tür bir soruyu çözerken, hem “en küçük doğal sayı” hem de “rakamların farklı olması” koşullarını dikkate almamız gerekiyor. Şimdi bu soruyu adım adım çözerek en doğru ve kapsamlı cevabı verelim.
Table of Contents
- Doğal Sayı ve Basamak Kavramı
- Rakamları Farklı Olma Koşulu
- En Küçük 8 Basamaklı Sayıyı Bulma
- Adım Adım Çözüm
- Sonuç ve Özet
1. Doğal Sayı ve Basamak Kavramı
Öncelikle, doğal sayı kavramını hatırlayalım. Doğal sayılar, 1’den başlayarak sonsuza kadar devam eden pozitif tam sayılardır (örneğin, 1, 2, 3, …). Soruda “en küçük doğal sayı” ifadesi geçtiği için sıfırın (0) doğal sayı olarak kabul edilip edilmediğini tartışmaya gerek yok; çünkü 8 basamaklı bir sayı arıyoruz ve sıfırla başlayan bir sayı 8 basamaklı olarak değerlendirilmez (örneğin, 01234567 aslında 7 basamaklı bir sayı olarak kabul edilir).
Basamak ise bir sayının her bir rakamının bulunduğu yeri ifade eder. Örneğin, 12345678 sayısında 1 en soldaki basamakta (yüz milyonlar basamağı) yer alır ve 8 en sağdaki basamakta (birler basamağı) bulunur. 8 basamaklı bir sayı, 10000000 ile 99999999 arasındaki sayıları kapsar.
2. Rakamları Farklı Olma Koşulu
Soruda belirtilen bir diğer önemli koşul, sayının rakamlarının farklı olması. Yani, 8 basamaklı bir sayıyı oluştururken kullandığımız 8 rakamın birbirinden farklı olması gerekiyor. Kullanabileceğimiz rakamlar 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 olmak üzere toplam 10 farklı rakamdır. Bu 10 rakamdan 8 tanesini seçip, bunları öyle bir sıralayacağız ki hem 8 basamaklı bir sayı elde edelim hem de bu sayı mümkün olan en küçük değer olsun.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, sayının başında 0 olamaz; çünkü bir sayının başında sıfır olması, o sayının basamak sayısını azaltır ve doğal sayı tanımına göre geçersiz bir başlangıç olur (örneğin, 01234567 sayısı aslında 1234567 olarak yazılır ve 7 basamaklıdır).
3. En Küçük 8 Basamaklı Sayıyı Bulma
“En küçük” ifadesi, sayının değerinin mümkün olduğunca düşük olması gerektiğini ifade eder. Bir sayının değerini küçültmek için, soldaki basamaklarda (yani daha yüksek değerli basamaklarda) mümkün olduğunca küçük rakamları kullanmamız gerekir. Örneğin, 12345678 sayısı, 98765432 sayısından çok daha küçüktür; çünkü soldaki basamaklarda daha küçük rakamlar kullanılmıştır.
Bu mantıkla, en küçük 8 basamaklı sayıyı bulmak için:
- En soldaki basamağa (yüz milyonlar basamağı) mümkün olan en küçük rakamı yerleştirmeliyiz. Ancak, bu rakam 0 olamaz; çünkü sayının başında sıfır olursa, sayı 8 basamaklı olmaz. Bu yüzden en küçük başlangıç rakamı 1 olacaktır.
- Diğer basamaklara ise kalan en küçük rakamları, soldan sağa artan sırada yerleştireceğiz. Böylece sayı mümkün olduğunca küçük bir değere sahip olacak.
Ayrıca, rakamların farklı olması gerektiği için, her basamakta daha önce kullanılmamış bir rakam seçmeliyiz.
4. Adım Adım Çözüm
Şimdi, rakamları farklı 8 basamaklı en küçük doğal sayıyı bulmak için adımları takip edelim:
-
İlk basamak (yüz milyonlar basamağı): Sayının 8 basamaklı olması gerektiği için ilk rakam 0 olamaz. Bu yüzden en küçük mümkün rakam olan 1’i seçeriz.
Sayı: 1 _ _ _ _ _ _ _ -
İkinci basamak (on milyonlar basamağı): Sayıyı mümkün olduğunca küçük tutmak için, kullanılabilir en küçük rakamı seçeriz. Kalan rakamlar arasında en küçüğü 0’dır (çünkü 1’i zaten kullandık). İlk basamaktan farklı olarak, diğer basamaklarda 0 kullanabiliriz.
Sayı: 1 0 _ _ _ _ _ _ -
Üçüncü basamak (milyonlar basamağı): Yine en küçük rakamı seçeriz. Kalan rakamlar arasında en küçüğü 2’dir.
Sayı: 1 0 2 _ _ _ _ _ -
Dördüncü basamak (yüz binler basamağı): Kalan en küçük rakam 3’tür.
Sayı: 1 0 2 3 _ _ _ _ -
Beşinci basamak (on binler basamağı): Kalan en küçük rakam 4’tür.
Sayı: 1 0 2 3 4 _ _ _ -
Altıncı basamak (binler basamağı): Kalan en küçük rakam 5’tir.
Sayı: 1 0 2 3 4 5 _ _ -
Yedinci basamak (yüzler basamağı): Kalan en küçük rakam 6’dır.
Sayı: 1 0 2 3 4 5 6 _ -
Sekizinci basamak (birler basamağı): Kalan en küçük rakam 7’dir.
Sayı: 1 0 2 3 4 5 6 7
Böylece, rakamları farklı olan 8 basamaklı en küçük doğal sayı 10234567 olarak bulunur.
Çözüm Tablosu
| Basamak | Yerleştirilen Rakam | Açıklama |
|---|---|---|
| Yüz milyonlar | 1 | Sayı 8 basamaklı olmalı, en küçük rakam 1 |
| On milyonlar | 0 | Kalan en küçük rakam |
| Milyonlar | 2 | Kalan en küçük rakam |
| Yüz binler | 3 | Kalan en küçük rakam |
| On binler | 4 | Kalan en küçük rakam |
| Binler | 5 | Kalan en küçük rakam |
| Yüzler | 6 | Kalan en küçük rakam |
| Birler | 7 | Kalan en küçük rakam |
5. Sonuç ve Özet
Sorunun cevabını net bir şekilde ifade edelim: Rakamları farklı 8 basamaklı en küçük doğal sayı 10234567’dir. Bu sayı, hem 8 basamaklı bir doğal sayı olma koşulunu hem de tüm rakamlarının farklı olması koşulunu sağlamaktadır. Adım adım incelediğimizde, sayının en soldaki basamağına en küçük mümkün rakamı (1) yerleştirerek başladık ve kalan basamaklara kullanılabilir en küçük rakamları sırayla ekledik (0, 2, 3, 4, 5, 6, 7). Böylece, mümkün olan en küçük değeri elde ettik.
Bu çözüm, matematiksel mantık ve sıralama prensiplerine dayanır. Eğer başka bir kombinasyon denenseydi (örneğin, ilk rakam olarak 2 kullanılsaydı), ortaya çıkacak sayı (örneğin, 20345678) daha büyük bir değer olurdu. Bu nedenle, 10234567 kesinlikle doğru cevaptır.
Umarım bu açıklama sorunuzu açık ve anlaşılır bir şekilde yanıtlamıştır. Eğer başka sorularınız varsa, sormaktan çekinmeyin!