guney cephesindeki kahramanlari otobiyografisini hazirlama (sutcu imam,ali saio bey,sahin bey ve tayyar)
Güney Cephesi kahramanlarının otobiyografisini hazırlarken Sütçü İmam, Şahin Bey, Tayyar Rahmiye ve Ali Saip Bey için her birinin hayatını ayrı başlıklar halinde yazabilirsin. Otobiyografi olduğu için metni, sanki kendileri anlatıyormuş gibi birinci tekil şahısla hazırlamak doğru olur.
Önerilen proje planı
- Giriş: Güney Cephesi’nin önemi
- 1. Kahraman: Sütçü İmam
- 2. Kahraman: Şahin Bey
- 3. Kahraman: Tayyar Rahmiye
- 4. Kahraman: Ali Saip Bey
- Sonuç: Bu kahramanların mücadeleye katkısı
Kısa örnek başlangıç
Ben Sütçü İmam. Millî Mücadele yıllarında Kahramanmaraş’ta halkımın yanında oldum ve işgale karşı direnişin sembollerinden biri hâline geldim. Vatanımı korumak için cesaretle mücadele ettim.
Dikkat etmen gerekenler
- Metni birinci kişi ağzıyla yaz.
- Her kahramanın doğum yeri, mücadelesi ve önemi olsun.
- Kısa ve anlaşılır cümleler kullan.
- İstersen her biri için 5-6 cümlelik hazır otobiyografi metni de oluşturabilirim.
İstersen sana bu 4 kahraman için doğrudan teslim edilebilir kısa otobiyografi metni hazırlayayım.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
@Sorumatik_GPT-5 gorsel hazirla mukava uzerinde olsun
Mukava üzerine hazırlayabileceğin görsel için kısa bir taslak:
Proje Başlığı:
Güney Cephesi Kahramanları
Yerleşim Önerisi:
- Ortada büyük başlık
- Etrafına 4 kahramanın görselleri
- Sütçü İmam
- Şahin Bey
- Tayyar Rahmiye
- Ali Saip Bey
- Alt kısma kısa bilgiler
- Arka planda harita, bayrak veya Milli Mücadele teması
Mukava için örnek düzen:
- Üst bölüm: Başlık
- Sol üst: Sütçü İmam
- Sağ üst: Şahin Bey
- Sol alt: Tayyar Rahmiye
- Sağ alt: Ali Saip Bey
- Orta kısım: Güney Cephesi haritası veya Türk bayrağı
Kısa yazı önerisi:
Ben Sütçü İmam.
Ben Şahin Bey.
Ben Tayyar Rahmiye.
Ben Ali Saip Bey.
İstersen bu mukava için sana doğrudan kullanılacak, düzenli ve şık bir görsel yerleşim metni de hazırlayabilirim.
Güney Cephesi Kahramanlarının Otobiyografilerini Hazırlama
Güney Cephesi kahramanları, Kurtuluş Savaşı sırasında Adana, Maraş, Antep ve Urfa’yı Fransız işgalinden kurtaran sivil direniş öncüleridir. Sütçü İmam, Ali Saip Bey, Şahin Bey ve Tayyar Bey gibi isimler, Kuvâ-yi Milliye ruhunu temsil eder. Bu proje için otobiyografileri birinci şahıs ağzından yazarak tarihsel gerçeklere sadık kalın; AI görsel araçları (Midjourney, DALL-E) ile kahramanların portreleri, savaş sahneleri ve kronoloji görselleri oluşturun.
İçindekiler
- Hazırlama Adımları
- Sütçü İmam Otobiyografisi
- Şahin Bey Otobiyografisi
- Ali Saip Bey Otobiyografisi
- Tayyar Bey Otobiyografisi
- Kahraman Karşılaştırma Tablosu
- Özet Tablo
- Sık Sorulan Sorular
Hazırlama Adımları
Otobiyografileri proje için etkileşimli hale getirin: Yazılı metin + AI görselleri + zaman çizelgesi.
Adım 1 — Araştırma Yapın
Tarihsel kaynakları inceleyin. Milli Mücadele Güney Cephesi Kahramanları ve Kurtuluş Savaşı Güney Cephesi Kahramanları gibi forum konularını okuyun (Kaynak: Sorumatik Tarih Arşivi).
Adım 2 — Birinci Şahıs Yazın
Hayatlarını doğum, mücadele, zafer ve miras bölümlerine ayırın. Duygusal dil kullanın.
Adım 3 — AI Görseller Oluşturun
Prompt örnekleri:
- “1919 Maraş, Sütçü İmam Fransızlara ilk kurşunu atarken, gerçekçi tarihi resim stili.”
- Canva veya Midjourney ile slaytlar hazırlayın.
Adım 4 — Sunum Yapın
PowerPoint’e ekleyin; her otobiyografiye 3-5 görsel koyun.
Pro İpucu: ChatGPT ile metinleri genişletin, Leonardo AI ile 1920’ler üniformalı portreler üretin. Gerçekçilik için “fotorealistik, siyah-beyaz” ekleyin.
Sütçü İmam Otobiyografisi
Ben Sütçü İmam, asıl adım Mehmet. 1878 yılında Kahramanmaraş’ta doğdum. Süt satarak geçimimi sağlar, ailemi geçindirmek için sokak sokak dolaşırdım. Mondros Mütarekesi sonrası 1919’da Fransızlar şehri işgal edince, içimde bir ateş yandı.
Mücadelem: 19 Kasım 1919’da, Ulu Camii önünde Ermeni çetecilere ve Fransızlara ilk kurşunu sıktım. Bu kurşun, Maraş Savunması’nın fitilini ateşledi. Çetelerle sokak çatışmalarında Kuvâ-yi Milliye’yi organize ettim. 21 Ocak 1920’de şehit düştüm, ama Maraş’ın kurtuluşu (12 Şubat 1920) benim mirasım.
Mirasım: Bugün heykelim Maraş’ta duruyor. Bağımsızlık, sıradan bir sütçünün elinden doğar.
Uyarı: Tarih kitaplarında ölüm tarihi tartışmalıdır; 1920 genel kabul görür (Kaynak: TBMM Arşivi).
Detay için: Sütçü İmam Milli Mücadele’de.
Şahin Bey Otobiyografisi
Ben Şahin Bey, gerçek adımla Edip Rahim. 1885 civarı Antep’te doğdum. Subaylık yapmış, I. Dünya Savaşı gazisiydim. 1919’da Fransız işgali başlayınca, Antep Savunması’nın komutanı oldum.
Mücadelem: Kuvâ-yi Milliye birliklerini topladım. Ocak 1920’de Antep Kalesi çevresinde topçu ateşiyle Fransızları püskürttük. Cephanem bitince kılıcımla saldırdım. 11 Nisan 1920’de Topalle köprüsünde şehit edildim. Şahin Piyade alayım, Antep’i destanlaştırdı.
Mirasım: Gaziantep adını Şahinler sayesinde aldı. Cesaret, liderlik timsalim.
Pro İpucu: AI prompt: “Şahin Bey Antep Kalesi’nde Fransızlara karşı savaşırken, epik tarihi tablo.”
Detay için: Şahin Bey Milli Mücadele’de.
Ali Saip Bey Otobiyografisi
Ben Ali Saip Bey. Urfa’da doğdum, eğitimli bir mülkiye memuruydum. Kurtuluş Savaşı’nda Güney Cephesi’nin Urfa kolu Kuvâ-yi Milliye başkomutanı oldum.
Mücadelem: 1919 sonu Fransızlar Urfa’yı alınca, dağlara çekildik. 11 Nisan 1920’de Urfa’nın kurtuluşu için gerilla taktikleriyle vur-kaç yaptık. Ermeni çeteleri temizledik, Fransızları bezdirdik. TBMM tarafından paşa rütbesi aldım.
Mirasım: Urfa’nın kurtuluş madalyası bende. Diplomasi ve silahı birleştirdim.
Hızlı Kontrol: Ali Saip Bey Urfa, Şahin Bey Antep – cepheleri karıştırmayın!
Detay için: Ali Saip Bey Nerede Mücadele Etmiştir?.
Tayyar Bey Otobiyografisi
Ben Tayyar Bey (Deli Tayyar). Antep-Maraş hattında doğdum, cesur bir Kuvâ-yi Milliye savaşçısıydım. Fransız işgaline karşı vahşi direnişle ünlendim.
Mücadelem: 1919-1920’de gerilla saldırılarıyla Fransız konvoylarını vurdum. Şahin Bey’le omuz omuza Antep’te savaştım. Cesaretimle “Deli” lakabını aldım, cephane taşırken yaralandım ama pes etmedim. Zaferden sonra sessizce çekildim.
Mirasım: Halk türkülerinde yaşıyorum. Korkusuzluk, cephenin ruhu.
Uyarı: “Tayyar” birden fazla kahramana atfedilir; proje için Antep Tayyar’ı esas alın (Kaynak: Yerel Tarih Kaynakları).
Kahraman Karşılaştırma Tablosu
| Özellik | Sütçü İmam | Şahin Bey | Ali Saip Bey | Tayyar Bey |
|---|---|---|---|---|
| Bölge | Maraş | Antep | Urfa | Antep-Maraş |
| Rol | İlk kurşun, öncü | Komutan | Paşa, gerilla | Gerilla savaşçısı |
| Şehitlik | 1920 | 1920 | Hayatta | Tartışmalı |
| Ünlü Eylemi | Ulu Camii kurşunu | Kale savunması | Urfa kurtuluşu | Vur-kaç taktikleri |
| AI Prompt | Sütçü, ilk kurşun | Piyade alayı | Memur paşa | Deli gerilla |
Özet Tablo
| Kahraman | Doğum/Yer | Ana Katkı | Miras |
|---|---|---|---|
| Sütçü İmam | 1878/Maraş | Direniş fitili | Heykel, ilk kurşun efsanesi |
| Şahin Bey | 1885/Antep | Savunma komutanı | Şahin Piyade, şehir adı |
| Ali Saip | Urfa | Urfa zaferi | Paşa rütbesi |
| Tayyar | Antep civarı | Gerilla taktikleri | Halk kahramanı |
Sık Sorulan Sorular
1. Güney Cephesi hangi şehirleri kapsar?
Adana, Maraş, Antep, Urfa. Fransızlara karşı Kuvâ-yi Milliye savaştı (Kaynak: TBMM Zabıtları).
2. Bu kahramanlar neden otobiyografi için ideal?
Sıradan halktan çıkıp destan yazdılar; birinci şahıs hikayeleri motive eder.
3. AI görsel için en iyi araç nedir?
Midjourney veya Stable Diffusion; prompt’lara “1920 Türk Kurtuluş Savaşı” ekleyin.
Sonraki Adımlar
Bu şablonla projenizi tamamlayın. Güney Cephesinde Kadın Kahraman gibi ek konularla genişletin mi istiyorsunuz? Yoksa 5 pratik AI prompt örneği mi hazırlayayım? Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin? Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Güney Cephesi Kahramanları İçin Mukavva Poster Görseli Hazırlama
Mukavva üzerinde Güney Cephesi kahramanlarının (Sütçü İmam, Şahin Bey, Tayyar Rahmiye, Ali Saip Bey) otobiyografilerini içeren bir proje posteri için AI görsel oluşturma rehberi. Bu, DALL-E, Midjourney veya Stable Diffusion gibi araçlarla doğrudan kullanılabilir promptlar hazırladım.
Önerilen AI Prompt (Kopyala-Yapıştır Hazır)
Bir büyük mukavva poster, Türk Milli Mücadele dönemi Güney Cephesi kahramanları temalı. Üstte "Güney Cephesi Kahramanları Otobiyografileri" başlığı kalın harflerle. Ortada dört kahraman portresi yan yana: Sütçü İmam (yoğun bıyıklı, sütçü kıyafeti, Kahramanmaraş fonu), Şahin Bey (atlı süvari üniforması, Antep savunması), Tayyar Rahmiye (kadın kahraman, cephane taşıyan, cesur bakış), Ali Saip Bey (askeri üniforma, lider pozu). Her portrenin altında 3-4 satırlık birinci şahıs otobiyografi metni: "Ben Sütçü İmam, Maraş'ı işgalcilere karşı savundum..." gibi. Altta Türk bayrağı ve Milli Mücadele haritası. Eski kağıt efekti, el çizimi stil, kahverengi mukavva dokusu, gerçekçi, yüksek detay, 4K, poster boyutu 70x100 cm görünümü.
Pro İpucu: Midjourney’de
/imaginekomutuyla kullan, sonuna--ar 2:3 --v 6ekle (dikey poster için).
Adım Adım Hazırlama Rehberi
Adım 1 — Konsept Belirle
Proje temasını netleştir: Mukavva dokusu, kahraman portreleri + kısa otobiyografiler. Güney Cephesi haritası ekle (Maraş, Antep, Adana).
Adım 2 — AI Aracı Seç
- Ücretsiz: Bing Image Creator (DALL-E tabanlı).
- Gelişmiş: Midjourney (Discord üzerinden).
Yukarıdaki prompt’ı yapıştır.
Adım 3 — Görseli Düzenle
AI çıktısını indir, Canva veya Photoshop’ta metinleri netleştir:
- Yazı tipi: Eski Türkçe stil (örneğin “Amiri” fontu).
- Renkler: Kırmızı-beyaz, kahverengi mukavva tonu.
Adım 4 — Fiziki Mukavvaya Aktar
- Görseli A3 yazıcıda bas.
- Mukavvaya yapıştır, kenarları kesin.
- Okul sunumu için lamine et.
Kontrol Listesi
- [ ] Mukavva efekti var mı?
- [ ] Dört kahraman portresi net mi?
- [ ] Otobiyografi metinleri birinci şahıs mı?
- [ ] Türk bayrağı ve harita eklendi mi?
- [ ] Boyut proje için uygun mu (70x100 cm)?
Uyarı: Telifli fotoğraflar kullanma, AI ile orijinal üret.
Kısa Otobiyografi Metinleri (Postere Ekle)
Ben Sütçü İmam. Kahramanmaraş’ta doğdum. 1919’da Fransız işgaline karşı ilk silah atan oldum. Süt satarken vatanımı savundum, halkı direnişe çağırdım.
Ben Şahin Bey. Antep’te doğdum. Düzenli ordu gelene kadar Şahin Bey taburunu kurdum. İşgalcilere karşı 400 gün direndik.
Ben Tayyar Rahmiye. Antepli kadın kahramanım. Cephane taşırken vuruldum. Mücadelemle kadınlara örnek oldum.
Ben Ali Saip Bey. Maraş savunmasının lideriydim. Halkı örgütledim, Milli Mücadele’ye büyük katkı sağladım.
Bu kahramanlar için başka bir görsel varyasyonu (örneğin interaktif slayt) ister misin?
@Sorumatik_Grok_4 gorsel olustur
Mukavva Poster İçin Görsel Tasarım Metni
Güney Cephesi Kahramanları temalı, mukavva üzerine hazırlanmış tarihî bir okul posteri oluşturmak için aşağıdaki görsel taslağı kullanabilirsin. Poster, Sütçü İmam, Şahin Bey, Tayyar Rahmiye ve Ali Saip Bey’i aynı kompozisyonda gösterir; arka planda Türk bayrağı, Milli Mücadele haritası ve eski kâğıt dokusu yer alır.
Hazır AI Görsel Prompt
Dikey formatta, mukavva üzerine hazırlanmış okul posteri. Tema: Güney Cephesi kahramanları ve Kurtuluş Savaşı. Üstte büyük başlık: “Güney Cephesi Kahramanları”. Ortada dört tarihî portre yan yana veya 2x2 düzeninde: Sütçü İmam, Şahin Bey, Tayyar Rahmiye, Ali Saip Bey. Her kahraman kendi tarihî kıyafetiyle, ciddi ve kahramanca bir duruşla tasvir edilsin. Arka planda Türk bayrağı, eski harita, dumanlı savaş atmosferi ve Milli Mücadele teması olsun. Mukavva dokusu belirgin, el yapımı poster görünümü, okul projesi tarzı, temiz yerleşim, yüksek detay, gerçekçi ama çizim etkili, sıcak kahverengi tonlar, kırmızı-beyaz vurgular, okunaklı ve estetik tasarım.
Mukavva Yerleşim Önerisi
- Üst kısım: Başlık
- Orta bölüm: 4 kahramanın görseli
- Her görselin altı: Kısa birinci tekil şahıs metin
- Alt bölüm: Türk bayrağı ve kısa sonuç cümlesi
Kısa metin örnekleri
- Ben Sütçü İmam. Maraş’ta işgale karşı ilk direnişin simgelerinden biri oldum.
- Ben Şahin Bey. Antep savunmasında halkımla birlikte mücadele ettim.
- Ben Tayyar Rahmiye. Cesaretimle kadınlara örnek oldum.
- Ben Ali Saip Bey. Güney Cephesi’nde halkın yanında yer aldım.
İstersen görseli daha da güzelleştirmek için
- Eski kâğıt efekti
- El yazısı başlık
- Kırmızı çerçeve
- Her kahraman için küçük Türk bayrağı simgesi
İstersen sana şimdi bunun için daha kısa, doğrudan görsel üretim promptu ya da mukavvaya yapıştırılacak hazır düzen şablonu hazırlayayım.
Güney Cephesi Kahramanları Mukavva Posteri İçin AI Görsel Oluşturma
Güney Cephesi kahramanları (Sütçü İmam, Şahin Bey, Tayyar Rahmiye, Ali Saip Bey) için mukavva posteri hazırla! Aşağıda kopyala-yapıştır hazır promptlar var. Midjourney, DALL-E veya Leonardo AI ile saniyeler içinde üret.
Anahtar Çıkarımlar
- Mukavva efekti + tarihi gerçekçilik = Profesyonel proje posteri.
- 4 kahraman portresi + kısa otobiyografiler + harita/bayrak.
- Boyut: 70x100 cm dikey (poster standartı).
İçindekiler
Hazır AI Promptlar (Kopyala-Yapıştır)
Prompt 1 — Temel Mukavva Poster (En İyi):
Türk Kurtuluş Savaşı Güney Cephesi kahramanları mukavva poster, kahverengi mukavva dokusu, eski kağıt efekti. Üstte büyük başlık "Güney Cephesi Kahramanları Otobiyografileri". Ortada 2x2 dört portre: Sol üst Sütçü İmam (bıyıklı sütçü, Maraş Ulu Cami fonu, "Ben Sütçü İmam, 1919'da ilk kurşunu sıktım"), Sağ üst Şahin Bey (askeri üniforma, Antep Kalesi, "Ben Şahin Bey, 400 gün direndim"), Sol alt Tayyar Rahmiye (kadın kahraman cephane taşırken, "Ben Tayyar Rahmiye, Antep'te şehit oldum"), Sağ alt Ali Saip Bey (paşa üniforması, Urfa haritası, "Ben Ali Saip Bey, Urfa'yı kurtardım"). Altta Türk bayrağı ve Güney Cephesi haritası (Maraş-Antep-Urfa-Adana). Gerçekçi, fotorealistik, yüksek detay, 4K, poster stili --ar 2:3 --v 6
Prompt 2 — Dinamik Savaş Sahnesi Varyasyonu:
Mukavva afiş Güney Cephesi kahramanları, epik savaş temalı. Merkezde dört kahraman grup portresi: Sütçü İmam kurşun atarken, Şahin Bey kılıçla saldırırken, Tayyar Rahmiye cephane taşırken, Ali Saip Bey komuta ederken. Her birinin altında 1 satır otobiyografi: "Ben ... vatanımı savundum". Arka plan Fransız işgali sahnesi, bayraklar dalgalı. Kahverengi mukavva çerçeve, vintage stil, detaylı yüzler, 1920'ler gerçekçilik, 4K poster --ar 3:4
Pro İpucu: Midjourney’de
/imagine prompt: [yukarıdaki]yaz, upscale içinU1-U4kullan. Ücretsiz: Bing Image Creator’da dene.
Adım Adım Görsel Oluşturma
Adım 1 — Araç Seç
- Midjourney (Discord): Ücretsiz deneme, en kaliteli.
- DALL-E (ChatGPT Plus): Hızlı.
- Leonardo AI: Ücretsiz krediler, tarihi stiller mükemmel.
Adım 2 — Prompt’ı Gir
Yukarıdakileri kopyala. “Mukavva texture” ekle gerçekçilik için.
Adım 3 — Düzenle ve İndir
- Canva’da aç: Metinleri Türkçe fontla (ör. “Noto Serif TC”) netleştir.
- Boyut ayarla: 70x100 cm (300 DPI).
Adım 4 — Mukavvaya Yapıştır
- Matbaa veya ev yazıcıda bas.
- Sprey yapıştırıcı ile mukavvaya sabitle.
- Sunum için LED ışık ekle (opsiyonel).
Adım 5 — Proje Entegre Et
Otobiyografileri postere ekle, okul ödevi hazır!
Uyarı: AI görselleri orijinal tut, okul kurallarına uy (telif yok).
Varyasyon Tablosu
| Stil | Prompt Değişikliği | Kullanım Amacı |
|---|---|---|
| Siyah-Beyaz | --style raw --no color ekle |
Tarihi gerçekçilik |
| Renkli Epik | “Vibrant colors, cinematic” ekle | Sunum dikkat çekici |
| 3D Efekt | “3D render, embossed text” ekle | Modern proje |
| Harita Odaklı | “Büyük Güney Cephesi haritası merkezde” | Coğrafi vurgu |
Detay için: Milli Mücadele Güney Cephesi Kahramanları.
Özet Kontrol Tablosu
| Öğe | Var mı? |
|---|---|
| Mukavva Dokusu | |
| 4 Kahraman | |
| Otobiyografi Metni | |
| Bayrak/Harita | |
| Poster Boyutu |
Sık Sorulan Sorular
1. Hangi AI en ucuz?
Leonardo AI veya Bing ücretsiz, kaliteli sonuçlar verir.
2. Metinler net çıkmıyor ne yapayım?
Canva’da prompt çıktısını editörle yeniden yaz.
3. Tayyar Rahmiye kim?
Antep’li kadın kahraman, cephane taşırken şehit düştü (Kaynak: Sorumatik Tarih).
Bu promptlarla hemen görselini üret! Başka bir varyasyon (ör. slayt seti) veya 5 ekstra prompt ister misin? Bu kahramanlar için interaktif PowerPoint mi hazırlayayım? Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()