aşağıda verilen fiilleri kullanarak 11 tane present perfect cümlesi yazınız.
live-wear-have-move-be-work-sing-write-go-eat-know
Aşağıda verilen fiilleri kullanarak 11 tane present perfect cümlesi yazınız.
Answer:
Merhaba! Present Perfect Tense, geçmişte başlamış ve hala etkisi devam eden veya sonucu günümüzü etkileyen eylemleri anlatmak için kullanılır. İngilizcede “have/has + V3 (fiilin üçüncü hâli)” yapısıyla kurulur. Türkçede bu zamanı doğrudan karşılayan bir çekim olmasa da “şu ana kadar yaptım, ettim” gibi ifadelerle düşünmek faydalı olabilir. Aşağıda Present Perfect Tense hakkında detaylı bir açıklama, ardından 11 örnek cümle ve ek olarak bir tablo bulabilirsiniz. Her cümle, sizden istenen fiilleri (live, wear, have, move, be, work, sing, write, go, eat, know) kullanarak hazırlanmıştır.
Present Perfect Tense’in Genel Özellikleri
1. Yapı (Form)
- Olumlu (Positive): Subject (Özne) + have/has + V3 (fiilin üçüncü hâli)
- I have eaten.
- She has gone.
- Olumsuz (Negative): Subject (Özne) + have/has + not + V3
- I have not eaten.
- She has not gone.
- Soru (Interrogative): Have/Has + Subject (Özne) + V3?
- Have I eaten?
- Has she gone?
2. Kullanım Alanları
- Geçmişte başlayan ve hâlâ devam eden eylemler:
- I have lived in this city for five years. (Beş yıldır bu şehirde yaşıyorum, hâlâ devam ediyorum.)
- Geçmişte belirli bir zamanda yapılmamış ama farklı zamanlarda birden çok kez tekrar edilmiş eylemler:
- I have read this book three times. (Bu kitabı çeşitli zamanlarda 3 kez okudum.)
- Geçmişte tamamlanmış ama etkisi şimdi görülen eylemler:
- I have lost my keys. (Anahtarlarımı kaybettim; hâlâ anahtarlarım yok.)
3. Zamirlerle “Have/Has” Kullanımı
- Have: I, You, We, They
- Has: He, She, It
Örneğin, “I have worked” veya “He has worked” şeklinde değişiklik gösterir. “Live, wear, have, move, be, work, sing, write, go, eat, know” gibi fiillerin üçüncü hâllerini de bilmek önemlidir:
- live → lived
- wear → worn
- have → had
- move → moved
- be → been
- work → worked
- sing → sung
- write → written
- go → gone
- eat → eaten
- know → known
11 Present Perfect Cümlesi (İngilizce-Türkçe Açıklamalı)
Aşağıdaki cümlelerde önce İngilizce, ardından parantez içinde Türkçesini ve kullanım amacını görebilirsiniz.
-
I have lived in this house for ten years.
(Ben bu evde on yıldır yaşıyorum.)- “live” fiili kullanılmıştır. Eylem geçmişte başladı ve devam ediyor.
-
She has worn that dress only once.
(O elbiseyi sadece bir kez giydi.)- “wear” fiili kullanılmıştır. Geçmişte iki-üç kez veya bir kere yapılan eylemlerde Present Perfect tercih edilebilir.
-
They have had many interesting experiences on their trip.
(Seyahatlerinde birçok ilginç deneyim yaşadılar.)- “have” fiili burada “yaşamak, geçirmek” anlamında kullanılmış, sonucu hâlâ önemli.
-
He has moved to a new apartment recently.
(Yakın zamanda yeni bir daireye taşındı.)- “move” fiiliyle gerçekleşen eylem kısa süre önce bitti, ancak etkisi günümüzde de geçerli.
-
We have been very happy today.
(Bugün çok mutluyuz.)- “be” fiilinin üçüncü hâli “been” olarak kullanılır. Durum hâlâ devam etmekte.
-
I have worked as a teacher for five years.
(Beş yıldır öğretmen olarak çalışıyorum.)- “work” fiili kullanıldı, geçmişte başlayıp hâlâ devam eden mesleki bir durumu anlatır.
-
She has sung in a choir since she was a child.
(Çocukluğundan beri bir koroda şarkı söylüyor.)- “sing” fiili, geçmişten beri süregelen bir hobi veya iş.
-
He has written three novels so far.
(Şu ana kadar üç roman yazdı.)- “write” fiili kullanılmıştır. Eserler tamamlanmış fakat günümüzde hâlâ var ve önemli.
-
They have gone to Italy for their vacation.
(Tatile İtalya’ya gittiler.)- “go” fiilinin üçüncü hâli “gone” şeklindedir; gittiler ve şu an orada olabilirler.
-
I have eaten sushi before.
(Daha önce suşi yedim.)
- “eat” fiili, geçmişte en az bir kez deneyimlendiğini belirtir.
- I have known her since we were teenagers.
(Onu ergenlik çağından beri tanıyorum.)
- “know” fiili, geçmişten günümüze hâlâ süren bir tanışıklığı ifade eder.
Tablo: Fiillerin Üçüncü Hâlleri ve Örnek Cümleler
Fiil | 3. Hâli | Örnek Cümle (Present Perfect) | Türkçe Anlam ve Kullanım |
---|---|---|---|
live | lived | I have lived in this house for ten years. | On yıldır bu evde yaşıyorum (devam eden eylem). |
wear | worn | She has worn that dress only once. | O elbiseyi sadece bir kez giydi. |
have | had | They have had many interesting experiences on their trip. | Seyahatlerinde ilginç deneyimler yaşadılar. (Etkisi hâlâ önemli) |
move | moved | He has moved to a new apartment recently. | Yakın zamanda yeni bir daireye taşındı. |
be | been | We have been very happy today. | Bugün çok mutluyuz. (Devam eden durum) |
work | worked | I have worked as a teacher for five years. | Beş yıldır öğretmen olarak çalışıyorum. |
sing | sung | She has sung in a choir since she was a child. | Çocukluğundan beri koroda şarkı söylüyor. |
write | written | He has written three novels so far. | Şu ana kadar üç roman yazdı (sonuç günümüzde önemli). |
go | gone | They have gone to Italy for their vacation. | Tatile İtalya’ya gittiler (hâlâ orada olma ihtimali var). |
eat | eaten | I have eaten sushi before. | Daha önce suşi yedim (en az bir kez deneyim). |
know | known | I have known her since we were teenagers. | Onu ergenlik çağından beri tanıyorum (devam eden ilişki). |
Ek İpuçları ve Açıklamalar
-
Zaman Zarfları:
Present Perfect Tense cümlelerinde genellikle “already, yet, just, recently, ever, never, before, so far, since, for” gibi zarflar kullanılır.- “Since” belirli bir başlangıç noktasını belirtir (örneğin, since 2010, since last year).
- “For” bir zaman dilimini gösterir (for five days, for two years).
-
Türkçeye Çeviri:
Türkçede Present Perfect ile bahsedilen eylemler genellikle “-di’li geçmiş zaman” veya “-miş’li geçmiş zaman” + “şu ana kadar” ifadesiyle ifade edilir.- Örnek: “I have lived in London for five years” → “Beş yıldır Londra’da yaşıyorum.”
-
Has/Have vs. Past Tense (Did):
- “I have lived in London for five years” derken, hala Londra’da yaşamayı sürdürdüğünüz ifade edilir.
- “I lived in London for five years” derseniz, artık Londra’da yaşamıyor olduğunuzu belirtirsiniz.
-
Soru Cümleleri:
- Have you lived in London before?
- Has she studied English at university?
-
Negatif Cümleler:
- I have not eaten breakfast yet. (Henüz kahvaltı yapmadım.)
- They have not gone to the cinema. (Sinemaya gitmediler.)
Bu kuralları göz önünde bulundurduğunuzda, cümlelerinizi Present Perfect Tense’te kolaylıkla kurabilirsiniz. Yukarıdaki 11 cümleyi örnek alarak kendi pratiklerinizi de yapabilir, farklı zaman zarfları ve öznelerle cümleler oluşturabilirsiniz.
Unutmayın, Present Perfect Tense’i doğru kullanmak için fiillerin üçüncü hâllerine hâkim olmak ve eylemin geçmiş ile şu an arasındaki bağlantısını göz önünde bulundurmak çok önemlidir.
Bu bilgiler, [Murphy, Raymond. (2019). English Grammar in Use. Cambridge University Press] gibi kaynaklardan da doğrulanabilir.
Umarım örnek cümleler ve açıklamalar işinize yarar. Takıldığınız bir nokta olursa bana tekrar sorabilirsiniz!