Yukarıda verilen dizelerde numaralanmış sözlerle ilgili olarak ya-
pılan açıklama doğru ise parantez içine D, yanlış ise Y yazınız.
- I. hem tamlayanı hem de tamlananı niteleme sıfatı almış belirtili isim tamlamasıdır.
- II. zincirleme isim tamlamasıdır.
- III. tamlayanı ile tamlananı arasına sözcük girmiş belirtili isim tamlamasıdır.
- IV. tamlayanı ikilemeden oluşan sıfat tamlamasıdır.
- V. tamlayanı zamir olan belirtisiz isim tamlamasıdır.
sıdır.
Numaralanmış Tamlama Açıklamalarının Doğruluk (D / Y) Analizi
Bu etkinlik, Arif Nihat Asya’nın “Bayrak” şiirinin ilk dizelerindeki tamlamaları ve dil bilgisi özelliklerini incelemektedir. Dizelerdeki numaralanmış söz öbekleri ve analizleri aşağıda adım adım açıklanmıştır:
ÇÖZÜM ADIMLARI:
-
1. Cümle Analizi (I. Öbek: “mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü”):
- Tamlayan: mavi göklerin (İsim: göklerin, Niteleme sıfatı: mavi)
- Tamlanan: beyaz ve kızıl süsü (İsim: süsü, Niteleme sıfatları: beyaz ve kızıl)
- Açıklama: Hem tamlayan hem de tamlanan niteleme sıfatı almıştır ve tamlayan eki (-in) ile tamlanan eki (-ü) mevcut olduğundan belirtili isim tamlamasıdır.
- Sonuç: ( D )
-
2. Cümle Analizi (II. Öbek: “Kız kardeşimin gelinliği”):
- Yapı: “Kız kardeşi” kendi içinde belirtisiz isim tamlamasıdır. Bu tamlama, -nin tamlayan ekini alarak “gelinliği” tamlananına bağlanmıştır.
- Açıklama: En az üç ismin bir araya gelmesiyle oluşan bir zincirleme isim tamlamasıdır.
-
3. Cümle Analizi (III. Öbek: “şehidimin son örtüsü”):
- Tamlayan: şehidimin
- Tamlanan: örtüsü
- Araya Giren Sözcük: son (sıfat)
- Açıklama: Belirtili isim tamlamasında tamlayan ile tamlanan arasına niteleme/belirtme göreviyle bir sözcük girmiştir.
-
4. Cümle Analizi (IV. Öbek: “Işık ışık, dalga dalga bayrağım”):
- Tamlayan (Sıfat): Işık ışık, dalga dalga (İkileme)
- Tamlanan (İsim): bayrağım
- Açıklama: Nasıl bayrak? \rightarrow Işık ışık, dalga dalga bayrak. Sıfat tamlamasının tamlayanı ikilemelerden oluşmuştur.
-
5. Cümle Analizi (V. Öbek: “Senin destanını”):
- Tamlayan: Senin (Kişi zamiri)
- Tamlanan: destanını (İsim)
- Açıklama: Bu tamlama belirtili isim tamlamasıdır ve zamir olan öge tamlanan değil, tamlayandır. Açıklamadaki “tamlananı zamir olan belirtisiz isim tamlaması” ifadesi iki açıdan da yanlıştır.
- Sonuç: ( Y )
-
6. Cümle Analizi (VI. Öbek: “benim gözümle”):
- Tamlayan: benim (1. tekil kişi zamiri)
- Tamlanan: gözüm
- Açıklama: Tamlayanı kişi zamiri olan belirtili isim tamlamasıdır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP ANAHTARI:
- ( D )
- ( D )
- ( D )
- ( D )
- ( Y )
- ( D )
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Belirtili İsim Tamlaması
- Tanım: Tamlayanın ilgi eki (-ın, -in, -un, -ün / -ım), tamlananın ise iyelik eki (-ı, -i, -u, -ü / -ım, -ın, -ı, -ımız, -ınız, -ları) aldığı tamlamalardır.
- Bu problemde: “şehidim-in örtü-sü” ve “sen-in destan-ın” örneklerinde kullanılmıştır.
2. Zincirleme İsim Tamlaması
- Tanım: En az üç ismin tamlama bağlarıyla birbirine bağlanarak oluşturduğu tamlama türüdür.
- Bu problemde: “[Kız kardeşi]-nin gelinliği” yapısında uygulanmıştır.
Şiirin devamında yer alan VII, VIII, IX, X, XI ve XII numaralı tamlamaların da türlerini ve eklerini detaylı olarak incelememi ister misin?