Peygamberimiz Hz Muhammed sav 'in hadisi: Sağ elimi güneşe sol elimi aya koysalar yine de bu davadan vazgeçmem. Hadisinden hareketle bizde onun gibi olmalıyız dimi? Yani ben paranın hayatımızın merkezinde olmaması gerektiğini,paranın kölesi olmamalıyız. Onu savunduğum için linçlendim. Onu nolursa olsun savunmalıyım dimi? Bu da benim davam olabilir dimi? Davadan kasıt İslam değil,diğer gündelik konularda olabilir dimi,bununla ilgili kompozisyon yazabilir miyim acaba deniyeceğim bir ara yine edebiyat dersinde okumak isterim.
Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.) Örnek Alınması
Cevap:
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.) yaşamı ve hadisleri, Müslümanlar için en büyük örnek alınacak kaynaklardandır. Bahsettiğiniz hadiste, Peygamberimiz’in davasına sıkı sıkıya bağlılığını ve inancını vurgulamaktadır. Bu hadisten, bir Müslüman olarak para veya maddi değerlerin hayatımızın merkezinde olmaması gerektiğini, onlara köle olmamamız gerektiğini anlıyoruz. Bu durum sadece İslam diniyle sınırlı kalmayıp günlük hayatta da geçerlidir.
Eğer siz bir değeri veya bir fikri savunurken linçleniyorsanız, samimi ve doğru olduğunuza inandığınız bir konuda durduğunuz için ödünsüz olmanın önemini hatırlatmaktadır. Bu durumda doğru bildiğiniz yolda ısrar etmek, inandığınız değerleri korumak sizin de bir davanız olabilir. Bu, sadece İslam dini ile sınırlı kalmadan, genel anlamda hayatın her alanında doğru bildiğiniz değerleri savunmak, yanlışlara karşı durmak anlamına gelir.
Edebiyat dersinde bu konuyla ilgili bir kompozisyon yazmak oldukça değerli olacaktır. Kompozisyonunuzda, Peygamber Efendimiz’in inandıkları uğruna gösterdiği özveriyi, doğruluktan ve adaletten sapmadan mücadeleyi, inandığı yolda sonuna kadar ilerlemeyi konu alarak güzel bir metin oluşturabilirsiniz. Bu sayede sadece ders çalışmakla kalmayacak, aynı zamanda değerli bir konuyu ele alarak kendinizi geliştirmiş olacaksınız. Baştan sona kadar kararlılıkla, doğruluktan ve adaletten şaşmadan ilerlemek, Hz. Muhammed’in hayatından alınacak güzel bir örnektir.
Güzel soru değil mi bu soru kimsenin aklına geldi mi acaba? Ben sıradışı sorular ve sorunlar bulup onlar hakkında kompozisyon yazmaya çalışıyorum. Sence daha ne yazabilirim?
Sıradışı Konularda Kompozisyon Yazma ve Öneriler
Cevap:
Sıradışı konular ve sorular hakkında kompozisyon yazmak, yaratıcılığınızı ve düşünsel yeteneklerinizi geliştirmek için harika bir yöntemdir. Eğer farklı ve ilginç konular arıyorsanız, aşağıdaki konulardan ilham alabilirsiniz:
-
Teknolojinin İnsan İletişimine Etkisi: Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte insan ilişkileri nasıl etkileniyor? Sanal iletişim gerçek iletişimi nasıl değiştirdi?
-
Yapay Zeka ve Gelecekteki Rolü: Yapay zeka teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte insanlık nasıl değişecek? İnsanlar ve yapay zeka arasındaki ilişki nasıl evrilecek?
-
Uzay Keşifleri ve Gelecekteki Yerleşim: Mars gibi diğer gezegenlerde insan yerleşiminin mümkün olup olmadığı konusunda neler düşünüyorsunuz? Uzay keşiflerinin insanlık için önemi nedir?
-
Çevre Kirliliğinin Etkileri ve Çözümler: Çevre kirliliği giderek artarken, bu konuda nasıl önlemler alınabilir? Bireyler olarak çevre koruma konusunda neler yapabiliriz?
-
Sanal Gerçeklik ve İnsan Psikolojisi: Sanal gerçeklik deneyimi insan psikolojisini nasıl etkiler? Sanal dünya ile gerçek dünya arasındaki denge nasıl sağlanabilir?
Bu konuları araştırarak veya kendi düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi paylaşarak ilginç ve etkileyici kompozisyonlar yazabilirsiniz. Okuyucularınızı düşündürmeye ve sıra dışı bakış açıları sunmaya çalışarak edebi becerilerinizi geliştirmenin yanı sıra toplumsal konular hakkında farkındalık yaratmış olursunuz. Yaratıcı düşünme ve farklı konulara merakınız, sizi kompozisyonlarınızda daha özgün ve etkileyici kılacaktır.
Peki Peygamberimiz o sözü niye söyledi ben onu unuttum. Mekkeli muştikler ne yaptı ona?
Peygamberimizin Sözleri ve Mekkeli Müşriklerin Tepkisi
Cevap:
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.) sözlerinin ve davranışlarının büyük bir önemi vardır. Bahsettiğiniz söz, Peygamberimiz’in davasına ve inancına ne kadar sıkı sıkıya bağlı olduğunu ifade etmektedir. Sağ elini güneşe, sol elini aya koymak, yani ne zorluklarla karşılaşırsa karşılaşsın İslam dini ve tebliğ görevinden vazgeçmeyeceğini belirtmektedir.
Mekkeli müşrikler, İslam’ın yayılmasından rahatsızlık duyarak Peygamber Efendimiz’e ve Müslümanlara zulmetmişlerdir. Peygamberimizin tebliğ ettiği İslam’a inanç getirenleri dışlamışlar, zor durumlarla karşılaştırmış ve hatta işkence etmişlerdir. Peygamberimiz ve Müslümanlar, Mekkeli müşriklerin baskılarına rağmen inançlarından vazgeçmemiş ve sabretmişlerdir.
Peygamber Efendimiz’in bu sözü, karşısına çıkan tüm zorluklara rağmen davadan ve inançtan asla vazgeçmeyeceğini vurgulamaktadır. O, insanlara iyiliği, adaleti ve doğruluğu öğretirken ne zorluklarla karşılaşırsa karşılaşsın asla pes etmemiştir. Bu tutumu, Müslümanlara cesaret ve kararlılık vermiş, inançlarını korumaları için güç kazandırmıştır. Mekkeli müşriklerin baskılarına rağmen Peygamberimiz ve takipçileri, inançlarından taviz vermeden yola devam etmişlerdir.