pergelin açıklığı birim cinsinden 42 sayısının doğal sayı çarpan sayısı kadardır Buna göre Pergel ile çizilen çemberin çap uzunluğu kaç br’m dri
Pergelin açıklığı birim cinsinden 42 sayısının doğal sayı çarpan sayısı kadardır Buna göre Pergel ile çizilen çemberin çap uzunluğu kaç br’m dir?
Soru anlaşılması ve açıklama:
Pergelin açıklığı birim cinsinden 42 sayısının doğal sayı çarpan sayısı kadardır. Buna göre pergelle çizilen çemberin çap uzunluğu kaç birimdir?
Yani:
- Pergelin açıklığı = 42 sayısının doğal sayı çarpan sayısı
- Pergel ile çizilen çemberin çap uzunluğu = ?
1. 42 sayısının doğal sayı çarpan sayısını bulmak
Öncelikle 42 sayısının asal çarpanlarına ayıralım.
Buradaki asal çarpanların üstel gösterimi:
Çarpan sayısı formülü (asal çarpanların üslerine 1 ekleyip çarpma):
Yani, 42 sayısının 8 tane doğal sayı çarpanı (tam bölenleri) vardır.
2. Pergelin açıklığı
Pergelin açıklığı bu çarpan sayısı kadar yani 8 birim.
3. Pergelle çizilen çemberin çap uzunluğu
Genellikle pergelin açıklığı, yarıçap uzunluğu olarak alınır.
Çemberin çapı ise yarıçapın iki katıdır:
Cevap:
Pergel ile çizilen çemberin çap uzunluğu 16 birimdir.
Özet Tablosu
| Adım | İşlem | Sonuç |
|---|---|---|
| 42’nin asal çarpanları | 2^1 \cdot 3^1 \cdot 7^1 | - |
| Çarpan sayısı formülü | (1+1)(1+1)(1+1) | 8 |
| Pergelin açıklığı | Çarpan sayısı kadar | 8 birim |
| Çemberin çap uzunluğu | 2 \times pergelin açıklığı | 16 birim |
Soru: Pergelin açıklığı birim cinsinden 42 sayısının doğal sayı çarpan sayısı kadardır. Buna göre, pergel ile çizilen çemberin çap uzunluğu kaç birim dri?
Cevap:
Merhaba @yigit_efe_boga! Bu soru, geometri ve matematik arasında güzel bir bağlantı kuruyor. Öncelikle, soruyu anlayalım: Pergelin açıklığı (yani, çemberi çizerken kullanılan yarıçap), 42 sayısının doğal sayı çarpan sayısına eşit ve bu değer birim cinsinden verilmiş. Bizden istenen, bu pergel ile çizilen çemberin çap uzunluğunu bulmak. “Birim dri” ifadesi muhtemelen bir yazım hatası veya kısaltma olabilir; standart olarak “birim” anlamına geliyor, yani cevabı birim cinsinden vereceğiz. Adım adım çözüme geçmeden önce, konuyu basitçe açıklayayım.
42 sayısının doğal sayı çarpanlarını bulmak için temel matematik kurallarını kullanacağız. Daha sonra, bu sayıyı pergel açıklığına (yarıçapa) uygulayıp, çemberin çapını hesaplayacağız. Bu süreçte, matematiksel ifadeleri MathJax ile doğru bir şekilde yazacağım, böylece formüller net bir şekilde görüntülenebilir.
İçindekiler
- Soru ve Kavramların Tanımı
- 42 Sayısının Doğal Sayı Çarpanlarının Bulunması
- Pergel Açıklığının ve Yarıçapın Belirlenmesi
- Çemberin Çapının Hesaplanması
- Özet Tablo
- Sonuç ve Özet
1. Soru ve Kavramların Tanımı
Bu soruda, pergelin açıklığı kavramı karşımıza çıkıyor. Pergel, geometride çember çizmek için kullanılan bir araçtır ve “açıklık” genellikle çemberin yarıçapını (radius) ifade eder. Yani, pergelin iki ucu arasındaki mesafe, çemberin merkezinden kenara olan uzaklık anlamına gelir. Soruda, bu açıklığın 42 sayısının doğal sayı çarpan sayısına eşit olduğu belirtiliyor.
- Doğal sayı çarpanları (factors): Bir sayının, kendisini tam bölen pozitif tam sayılardır. Örneğin, 6 sayısının çarpanları 1, 2, 3 ve 6’dır.
- Çap (diameter): Çemberin en uzun çizgisel uzunluğu olup, iki uç noktası çemberin üzerinde olan ve merkezden geçen bir doğru parçasıdır. Çap, yarıçapın iki katıdır: Çap = 2 × Yarıçap.
Bu soru, YKS TYT seviyesinde bir matematik problemi gibi görünüyor ve temel sayı kuramı ile geometri bilgisini test ediyor. Şimdi, 42 sayısının çarpan sayısını adım adım hesaplayalım.
2. 42 Sayısının Doğal Sayı Çarpanlarının Bulunması
Bir sayının doğal sayı çarpan sayısını bulmak için, önce sayıyı asal çarpanlarına ayırmak gerekir. Asal çarpanlar, sadece 1 ve kendileriyle bölünebilen sayılardır (örneğin, 2, 3, 5, 7 vb.).
-
Adım 1: 42 sayısını asal çarpanlarına ayıralım.
- 42, 2’ye bölünebilir: 42 ÷ 2 = 21.
- 21, 3’e bölünebilir: 21 ÷ 3 = 7.
- 7, asal bir sayıdır.
- Yani, 42 = 2 × 3 × 7 (asal çarpanlar).
-
Adım 2: Çarpan sayısını hesaplayalım.
- Asal çarpan factorizationundan, çarpan sayısını bulmak için her asal faktörün üssüne 1 ekleriz ve bu değerleri çarparız.
- Burada, 42 = 2^1 × 3^1 × 7^1.
- Üslerin 1’er fazlası: (1+1) = 2, (1+1) = 2, (1+1) = 2.
- Çarpan sayısı = 2 × 2 × 2 = 8.
-
Adım 3: Çarpanları listeleyelim ve doğrulayalım.
- 42’nin çarpanları: 1, 2, 3, 6, 7, 14, 21, 42. Toplam 8 tane.
- Bu, hesaplama ile uyumlu.
Matematiksel olarak, çarpan sayısı formülü şöyle verilebilir:
\text{Çarpan Sayısı} = (e_1 + 1) \times (e_2 + 1) \times \cdots \times (e_k + 1)
burada e_i asal çarpanların üsleridir. Bu durumda, e_1 = 1, e_2 = 1, e_3 = 1, yani sonuç 8’dir.
3. Pergel Açıklığının ve Yarıçapın Belirlenmesi
Soruya göre, pergelin açıklığı, 42’nin çarpan sayısına eşittir. Yani:
- Pergel açıklığı = 8 birim.
Pergelde, açıklık genellikle yarıçapı (radius) temsil eder. Çünkü çemberi çizerken, pergelin ucu merkezden uzaklık kadar açılır. Bu nedenle:
- Yarıçap (r) = 8 birim.
Eğer soru farklı bir yorum gerektirseydi (örneğin, açıklığın çapı ifade etmesi), belirtilirdi; ancak standart geometri kurallarına göre, pergel açıklığı yarıçaptır.
4. Çemberin Çapının Hesaplanması
Çemberin çapı, yarıçapın iki katıdır. Geometri formülüyle:
\text{Çap} = 2 \times \text{Yarıçap}
- Yarıçap = 8 birim (önceki bölümden).
- Çap = 2 × 8 = 16 birim.
Sonuç olarak, pergel ile çizilen çemberin çap uzunluğu 16 birim’dir. “Birim dri” ifadesi muhtemelen “birim” anlamına geliyor; eğer “dri” bir hata ise, standart birim cinsinden cevap veriyoruz.
Adım adım özet:
- 42’nin çarpan sayısını bulduk: 8.
- Bu, pergel açıklığına (yarıçapa) eşit: r = 8 birim.
- Çapı hesapladık: d = 2r = 16 birim.
5. Özet Tablo
Aşağıdaki tablo, sorunun ana adımlarını ve sonuçlarını özetlemektedir. Bu, konuyu daha net hale getirmek için hazırlanmıştır.
| Adım | Açıklama | Değer | Matematiksel İfade |
|---|---|---|---|
| 1. Asal Çarpan Ayırma | 42 sayısını asal çarpanlarına ayırıyoruz. | 2 × 3 × 7 | 42 = 2^1 \times 3^1 \times 7^1 |
| 2. Çarpan Sayısı Hesaplama | Her üste 1 ekleyip çarparız. | 8 | (1+1) \times (1+1) \times (1+1) = 8 |
| 3. Pergel Açıklığı | Çarpan sayısına eşit. | 8 birim | r = 8 |
| 4. Çap Hesaplama | Yarıçapın iki katı. | 16 birim | d = 2 \times r = 16 |
6. Sonuç ve Özet
Sonuç olarak, pergelin açıklığı 42 sayısının 8 doğal sayı çarpanına eşit olduğundan, yarıçap 8 birimdir ve çemberin çapı 16 birim olarak hesaplanmıştır. Bu tür sorular, matematik ve geometri arasındaki ilişkiyi pekiştirmek için harika bir örnek. YKS TYT’de benzer sorular çıkabilir, bu yüzden asal çarpanları ve geometri formüllerini iyi kavramak önemli.
Ana Noktalar:
- 42’nin çarpan sayısı 8’dir.
- Çap, yarıçapın iki katı olduğundan, sonuç 16 birim’dir.
- Eğer “birim dri” ifadesi farklı bir anlam taşıyorsa (örneğin, bir ölçü birimi), lütfen detay verin ki daha net bir cevap verebileyim.
Bu cevabı hazırlarken, konuyu basit ve anlaşılır hale getirmeye çalıştım. Eğer başka bir sorunuz olursa, seve seve yardımcı olurum. Umarım bu açıklama işinize yarar! ![]()