-
Günümüzde, modern tiyatronun bütün problemini benimsemiş geniş repertuarlı, hiç olmazsa dışarıyı adım adım takip eden bir Türk sahnesi vardır. Bu cümlenin öğeleri ve öğe dizilişi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A) Özne – Yüklem B) Nesne – Yüklem C) Zarf tümleci – Özne – Yüklem D) Dolaylı tümleç – Nesne – Yüklem E) Özne – Nesne – Yüklem
-
Ben, bir kenarda, yüreğim boğazıma tıkanmış bir halde, milli bir savaşın arifesindeki bu basit, bu aşağılık konuşmaları dinliyordum. Bu cümlenin öğeleri ve öğe dizilişi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A) Özne-Zarf tümleci-Nesne-Dolaylı tümleç- Yüklem B) Özne-Dolaylı tümleç-Zarf tümleci-Nesne- Yüklem C) Özne-Nesne-Zarf tümleci-Dolaylı tümleç- Yüklem D) Özne-Zarf tümleci-Dolaylı tümleç-Nesne- Yüklem E) Özne-Nesne-Dolaylı tümleç-Zarf tümleci- Yüklem
-
Sade yazmakla zamanına göre çok ilerde olan Akif, şiirimize halk dilini, mahalle, sokak konuşmasını getirmiştir. Bu cümlede aşağıdaki öğelerden hangisine yer verilmemiştir? A) Özne B) Nesne C) Yüklem D) Zarf tümleci E) Dolaylı tümleç
-
Vurgulanmak istenen öğe yükleme en yakın yere getirilir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne vurgulanmıştır? A) Geçen hafta yemeğe biraz geç katıldım. B) Bir maliyeci, yeni vergi sistemleri üstüne bizi aydınlattı. C) Denemede, olaylar daha nesnel bir açıdan ele alınmış. D) Bazıları da yöneticilik dönemindeki anılarına yer veriyordu. E) Bu politikanın, sanatçıları sürükleyeceği açmazlar üzerine konuşuyordu.
Ankara’nın Gençlik Parkı, Her sabah güneşle sulanan bir karanfildi. 11. Yukarıdaki ikili dize, bir cümle olarak düşünüldüğünde, cümlenin yüklemi aşağıdakilerden hangisi olur? A) bir karanfildi B) sulanan C) sulanan bir karanfildi D) güneşle sulanan bir karanfildi E) her sabah güneşle sulanan bir karanfildi
-
Sinan, bir geleneği tek başına tüketen, kendinden sonra gelenlere pek az bir şey bırakan sanatkârlardandır. Yukarıdaki cümlenin öğeleri ve öğe dizilişi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A) Özne – Nesne – Yüklem B) Nesne – Yüklem C) Özne – Yüklem D) Özne – Zarf tümleci – Yüklem E) Dolaylı tümleç – Yüklem
-
Onda, bitmez tükenmez yolculukların yarattığı sabır, kuşlar ve kurtlarla düşüp kalkmanın verdiği sadelik, bir yüksek yaşantı ilkesi haline gelmiştir.
Bu cümlenin ögeleri ve öğe dizilişi aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?
A) Dolaylı tümleç – Özne – Yüklem
B) Dolaylı tümleç – Nesne – Yüklem
C) Özne – Nesne – Yüklem
D) Özne – Zarf tümleci – Yüklem
E) Nesne – Dolaylı tümleç – Yüklem -
Biz Selçuklu’yu, geçen asrın başlarında Avrupa’nın Gotik ve Romen sanatlarını yeniden keşfetmesi gibi keşfediyoruz.
Bu cümlede aşağıdaki öğelerden hangisine yer verilmemiştir?
A) Özne B) Nesne C) Zarf tümleci D) Dolaylı tümleç E) Yüklem -
Aşağıdakilerden hangisi iki öğeli bir cümledir?
A) Matematik problemlerini çözerken önce onları sadeleştirmek gerekir.
B) Namus sözü bu saf, temiz ev kadınında büyük bir tesir bıraktı.
C) İstanbul toprağının her köşesinde Türk ruhunun bir safhası vardır.
D) Türk halkı, tarihin her çağında, kendi malı olan her yüce şeye sadık kalmıştır.
E) Asker mektupları en saf, en halis duyguların, sevgilerin ve hasretlerin hazinesidir.
I. Tiyatroda, sanatın zirvesini yaşıyordu.
II. Sanatkârın en büyük sanat göstergesi eserleridir.
III. Süleymaniye Camii yüksek bir sanat eseridir.
IV. Sana hanlar hanı Alp Aslan’ı, kitabım anlatsın. -
Numaralanmış cümlelerden hangi ikisi, iki öğeli bir cümledir?
A) I. ve II. B) II. ve III. C) III. ve IV. D) I. ve III. E) II. ve IV. -
Samanyolu, sarı altın tozundan göz alabildiğine bir bulut gibi, göğün yanından öbür yanına uzanıyordu.
Bu cümlenin öğeleri ve öğe dizilişi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Özne – Zarf tümleci – Dolaylı tümleç – Yüklem
B) Özne – Dolaylı tümleç – Zarf tümleci – Yüklem
C) Özne – Zarf tümleci – Nesne – Yüklem
D) Nesne – Zarf tümleci – Dolaylı tümleç – Yüklem
E) Nesne – Dolaylı tümleç – Özne – Yüklem -
Küçük Ali, siyah kuşağı, mavi aba paltosu, deriden torbasıyla, koyunlarını otlatan mini mini bir çobana benziyordu.
Bu cümlenin öğeleri ve öğe dizilişi aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?
A) Özne – Nesne – Zarf tümleci – Yüklem
B) Özne – Dolaylı tümleç – Nesne – Yüklem
C) Zarf tümleci – Dolaylı tümleç – Yüklem
D) Özne – Zarf tümleci – Dolaylı tümleç – Yüklem
E) Nesne – Özne – Dolaylı tümleç – Yüklem -
Aşağıdaki dizelerden hangisi özne ve yüklemden oluşmuş bir cümledir?
A) Yüzümün yalnızlığını sunuyorum insanlara
B) Yüreğimi dağlayan günlerin sesini dinleyin
C) Kavak ve söğüt ağaçları, kerpiç evler tanıktı
D) Gençliğimize tutunarak kısa adımlarla yürüyoruz.
E) Yeniden yaratılmanın coşkusuyla koşacağız hayata -
Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesne ve yüklemden oluşmuştur?
A) Hiç kimseyi o köpek kadar sevdiğimi sanmıyorum.
B) Boğucu bir kömür kokusu duyuluyordu havada.
C) Gözleri kapalı da olsa, bu gülümsemeyi hissedebilirdi.
D) Şimdi, kaçınılmaz düşüşten önceki endişeyi uzatıyordu.
E) Güneş, akşam karanlığından önce son bir ışığını göndermişti.
I. Kararsızlık ve tembellik, başarısızlığın kapısıdır.
II. Düşüncesizlik ve üzüntü, yanlışlarımızın tek nedenidir.
III. Kelimeler, köklerine inildikçe eşyayı ve insanı verir.
IV. Bir insanın gerçek karakteri, eğlencesiyle anlaşılır.
21. Numaralanmış cümlelerin hangi ikisi öğeleri ve öğelerinin dizilişi bakımından özdeştir?
A) I. ve II. B) II. ve III. C) II. ve IV. D) III. ve IV. E) I. ve III.
-
(I) Seni uyutmayan, içindeki o yangınlı hesaplaşmaydı. (II) Kapalı bir kapı önüne bırakılmış yaralı bir kuş gibiydim. (III) Siz, yeryüzünün çok şanslı birkaç kişisinden birisiniz. (IV) Sıradan bir arkadaşınız, kendisinin yanında olmanızı bekler.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangileri öğeleri ve öğelerinin sıralanışı yönünden aynıdır?
A) I. ile II. B) II. ile III. C) III. ile IV. D) I. ile III. E) II. ile IV. -
Cümlede önemsenen öğeyi vurgulamanın bir yolu da onu yükleme yaklaştırmaktır.
Bu açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne vurgulanmıştır?
A) Bu yokluğu kendime ben hazırladım.
B) Sesin suskunluğumuzu bölerdi.
C) Benim de saçlarım kokardı.
D) En çok beni yaralayanlara yardım ederim.
E) Kendimi başka bedenlerde cezalandırıyordum. -
Yaz konuğu olduğum arkadaşımla ben, daha bir saat öncesinden gelip, en üst taraçanın arkasını süsleyen kocaman çiçek tarhının kıyısındaki taş çıkıntıya oturduk.
Bu cümlenin öğeleri ve öğe dizilişi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Özne – Dolaylı tümleç – Zarf tümleci – Yüklem
B) Dolaylı tümleç – Özne – Zarf tümleci – Yüklem
C) Özne – Zarf tümleci – Dolaylı tümleç – Yüklem
D) Zarf tümleci – Özne – Dolaylı tümleç – Yüklem
E) Nesne – Zarf tümleci – Özne – Yüklem -
Aşağıdaki cümlelerden hangisi dolaylı tümleç ve yüklemden oluşmuştur? A) Kız, mutfaktaki buzdolabında bir şişe soğuk su bulmayı umuyordu. B) Çocukluğunun pembe düşlerini gördüğü ağaç altlarından birine yerleşiyor. C) Açılan kapı önce çocuğu, ardından da onu geceden kalma bir karanlığa alıyor. D) Misafirlere ayrılmış yatak odasının bahçeye açılan camlı kapısını aralıyor. E) Oturma odasının kapısının ince bir gıcırtıyla açıldığını duydu.
-
Aşağıdaki dizelerden hangisi nesne-yüklemden oluşmuştur? A) Karın yağışını anlatan bir şiir okuyorum B) Tomurcuklar uyanıyor tan vakti kuşlarla C) İnsanlığa büyük bir sofra kuruvermişti zaman D) Kavalcının en güç soluğuna oturuyordu şarkılar E) Düşündüm ruhumun kanayan geçmişini bugün
-
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne kullanılmamıştır? A) Başarılı gençleri mutlaka ödüllendirmeliyiz. B) Gül fidanları, bahçenin her yerine dikildi. C) Mırın kırın eden adamı yanından uzaklaştırdı. D) Ona ayağını denk almasını söyledim. E) Dilinin ucuyla konuşması bizi çok sinirlendirmişti.
-
Aşağıdaki cümlelerin hangisini yalnızca özne ve yüklemden oluşmuştur? A) Tam kapıdan çıkacağım sırada gazeteciler geldi. B) Sokağın başında babamla karşılaştım. C) Bugün öğrencilerde büyük bir heyecan var. D) Kalabalığın ortasındaki yaşlı kadın dikkat çekiyor. E) Dışarıda az önce büyük bir gürüldü oldu.
-
Kışın ayazından kurtulan serçeler baharın gelişini kutluyordu. Bu cümlenin ögeleri aşağıdakilerin hangisinde sırayla verilmiştir? A) Özne — zarf tümleci — yüklem B) Nesne — dolaylı tümleç — yüklem C) Özne — nesne — yüklem D) Dolaylı tümleç — nesne — yüklem E) Zarf tümleci — özne — nesne — yüklem
-
Deniz kenarındaki balıkçı barınağının yıllardır açılmayan kapısı, dünkü sert fırtınada büyük bir gürültüyle açılmıştı. Bu cümlenin öznesi aşağıdakilerden hangisidir? A) balıkçı barınağının B) Deniz kenarındaki balıkçı barınağının C) kapısı D) büyük bir gürültüyle E) Deniz kenarındaki balıkçı barınağının yıllardır açılmayan kapısı
-
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla yüklem kullanılmıştır?
A) En iğrenç yalan, gözyaşı şekline girendir.
B) Şiir bir kültürün taşınabilir manevi vatanıdır.
C) En geveze kuş ümittir, kalbimizde hiç susmaz.
D) Yalanı söküp atmadan hakikati dikmeye kalkma.
E) Sağanak altında hüzünlü ve mutlu insan pek fark edilmez. -
Romanın bir ayna oluşuna ilişkin eğretilemeyi Pierre Macherey, “Bir aynadır roman fakat gerçeği olduğu gibi yansıtmayan kırık bir ayna.” şeklinde yorumluyor. Bu cümlede aşağıdaki ögelerden hangisi yoktur?
A) Özne
B) Dolaylı tümleç
C) Belirtili nesne
D) Zarf tümleci
E)Yüklem -
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı tümleç vurgulanmıştır?
A) Felsefede, dünüyle, bugünüyle, yarınıyla bütün bir insanlık vardır.
B) Gerçekte bütün bilgi alanlarına giden yol felsefenin içinden geçer.
C) İyi ki düşün içindeki gerçeği ve gerçeğin içindeki düşü bulup çıkardık.
D) Öğrencilerin hafızalarını değil, yaşarken neler kazandıklarını ölçmeliyiz.
E) Doğru bilgiye ancak doğru yönelimler içinde olan bir bilinçle ulaşabiliriz. -
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne de yüklem de isim tamlamasından oluşmaktadır?
A) Eğitim öğrenciye saygı ile başlar.
B) Tarih şuuru,millî bir savunma silâhıdır.
C) Hiçbir miras doğruluk kadar zengin değildir.
D) Rüyaları gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır.
E) İnsanın cahil olduğunu bilmesi, bilgiye atılan ilk adımdır. -
Cümlede bir sözcük olarak bulunmayan, yüklemin çekiminden anlaşılan öznelere gizli özne denir. Bu açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerin hangisinin öznesi gizlidir?
A) Devlete ruh veren, insandır.
B) İyi insan, tüm canlıların dostudur.
C) Sevmeyen insanın, bir yanı eksiktir.
D) Güzellik bakanın gözündedir, derler.
E) İnsanı en çok etkileyen şey güzelliktir.