Parlamenter sistem, yasama ve yürütmekuvwetleri- nin yumuşak ayrilığıdır

Parlamenter sistem, yasama ve yürütmekuvwetleri-
nin yumuşak ayrilığıdır.
Aşağıdakilerden hangisi, parlamenter sistemin
özelliklerinden biri değildir?abihos abr
A) Yürütme iki başlıdır. Cumhurbaşkanı ve Bakanlar
Kurulundan oluşur.
B) Cumhurbaşkanı, yasama organina karşıI Sorum-
suzdur ve tarafsız bir kişidir.
Bakanlar Kurulu, yasama organina karsI Sorum-
C)
suzdur.
D) Cumhurbaşkan meclis tarafindan seçilir.
E) Yasama organi, güvensizlik oyu ile Bakanlar Ku-
rulunu görevden alabilir.

Parlamenter Sistemin Özellikleri ve Yasama-Yürütme İlişkisi

Parlamenter sistem, kuvvetler ayrılığının “yumuşak” bir şekilde uygulandığı, yasama ve yürütme organlarının iç içe geçtiği ve birbirini etkileyebildiği bir hükümet sistemidir.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi
Parlamenter sistemde yürütme organı düalist (iki başlı) bir yapıdadır. Bir tarafta siyasi sorumluluğu olmayan Cumhurbaşkanı (veya hükümdar), diğer tarafta siyasi sorumluluğu olan ve icraatı yürüten Bakanlar Kurulu bulunur. Bu ifade doğrudur.

Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi
Bu sistemde devlet başkanı (Cumhurbaşkanı), sembolik yetkilere sahiptir. Yasama organına karşı siyasi bir sorumluluğu yoktur (sorumsuzdur) ve kural olarak tarafsızdır. İşlemleri için ilgili bakanın karşı imzası gerekir. Bu ifade doğrudur.

Adım 3 — C Seçeneğinin Analizi
Parlamenter sistemin en temel özelliği, yürütmenin siyasi kanadı olan Bakanlar Kurulu’nun yasama organına (Meclis’e) karşı sorumlu olmasıdır. Hükümet, meclisten güvenoyu alarak göreve başlar ve meclisin denetimine tabidir. “Sorumsuzdur” ifadesi parlamenter sistemin ruhuna aykırıdır. Bu ifade yanlıştır.

Adım 4 — D Seçeneğinin Analizi
Klasik parlamenter sistemlerde devlet başkanı genellikle meclis tarafından seçilir. Her ne kadar günümüzde halk tarafından seçildiği örnekler olsa da (yarı-başkanlığa evrilme riskiyle birlikte), meclis tarafından seçilmesi parlamenter sistemin karakteristik özelliklerinden biridir. Bu ifade doğrudur.

Adım 5 — E Seçeneğinin Analizi
Yumuşak kuvvetler ayrılığının bir gereği olarak, yasama organı yürütmeyi denetleyebilir. Meclis, güvensizlik oyu (gensoru vb.) mekanizmalarıyla Bakanlar Kurulu’nun görevine son verebilir. Bu ifade doğrudur.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması

• :white_check_mark: A. Yürütme iki başlıdır. — Doğru (Cumhurbaşkanı + Bakanlar Kurulu)
  • :white_check_mark: B. Cumhurbaşkanı sorumsuzdur. — Doğru (Siyasi sorumluluk bakanlardadır)
  • :cross_mark: C. Bakanlar Kurulu sorumsuzdur.YANLIŞ (Kurul, Meclis’e karşı sorumludur)
  • :white_check_mark: D. Cumhurbaşkanı meclisçe seçilir. — Doğru (Klasik özellik)
  • :white_check_mark: E. Güvensizlik oyu ile görevden alma. — Doğru (Denetim yetkisi)

Adım 7 — Son Doğrulama
Parlamenter sistemde hükümetin (Bakanlar Kurulu) varlığı, parlamentonun güvenine dayanır. Eğer hükümet meclise karşı sorumsuz olsaydı, bu sistem parlamenter sistem değil, sert kuvvetler ayrılığının uygulandığı “Başkanlık Sistemi” olurdu.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: C) Bakanlar Kurulu, yasama organına karşı sorumsuzdur.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Yumuşak Kuvvetler Ayrılığı

• Tanım: Yasama ve yürütme güçlerinin kesin çizgilerle ayrılmaması, aynı kişilerin her iki organda da görev alabilmesi ve organların birbirinin hukuki varlığına son verebilmesidir.
  • Bu problemde: Bakanlar Kurulu üyelerinin genellikle aynı zamanda milletvekili olması ve Meclis’in hükümeti düşürebilmesi bu kavramın sonucudur.

2. Düalist Yürütme

• Tanım: Yürütme yetkisinin iki farklı kanat arasında paylaşılmasıdır.
  • Bu problemde: Cumhurbaşkanı “temsili”, Bakanlar Kurulu “icracı” kanadı oluşturur.

:warning: SIKI YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Başkanlık Sistemi ile Karıştırmak

• Yanlış: Hükümetin meclise karşı sorumlu olmadığını düşünmek.
  • Doğru: Parlamenter sistemde hükümet meclise karşı sorumlu, başkanlık sisteminde ise sorumsuzdur.
  • Neden Yanlış: Sorumluluk ilişkisi sistemin kimliğini belirleyen en temel farktır.

Bu konuyla ilgili “Karşı İmza Kuralı” veya “Meclis Hükümeti Sistemi” arasındaki farkları da incelememi ister misin?