Park Sensörü Mesafe Sıralaması Problemi

ayrıntılı cozer misiniz

.

:light_bulb: [KURAL / KULLANILAN MANTIK:]
Park sensörlerinde yanan diş sayısı arttıkça (yeşilden kırmızıya doğru) aracın duvara olan mesafesi azalır. Yani en çok diş yanan araç duvara en yakın, en az diş yanan araç duvara en uzaktır.

:brain: [ÇÖZÜM ADIMLARI:]

Adım 1 — Şekil 1’in Analizi (Geri Geri Gidildiğindeki Durum)
Araçlar eşit miktarda geri (duvara doğru) gittiklerinde oluşan görüntüler:

• A Aracı: 2 diş (En uzak)
  • B Aracı: 4 diş (Orta)
  • C Aracı: 5 diş (En yakın)
    Bu durumda geri gittiklerinde en yakın olan araç C’dir. Sıralama yakından uzağa: C < B < A.

Adım 2 — Şekil 2’nin Analizi (İleri Gidildiğindeki Durum)
Araçlar eşit miktarda ileri (duvardan uzaklaşarak) gittiklerinde oluşan görüntüler:

• A Aracı: 1 diş (En uzak)
  • B Aracı: 2 diş (Orta)
  • C Aracı: 3 diş (En yakın)
    Bu durumda duvardan uzaklaştıklarında dahi duvara en yakın kalmaya devam eden araç yine C’dir. Sıralama yakından uzağa: C < B < A.

Adım 3 — Başlangıç Konumlarının Değerlendirilmesi
Her iki durumda da (hem ileri hem geri hareket sonrası) sensörlerin verdiği uyarı seviyeleri tutarlıdır. En çok diş her zaman C aracında, en az diş ise her zaman A aracında yanmaktadır. Bu, araçların başlangıçta da bu düzende olduğunu gösterir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: [CEVAP:] Duvara en yakın olandan en uzak olana doğru sıralama: C - B - A (B şıkkı)

:bullseye: [TEMEL KAVRAMLAR:]

1. Ters Orantı Mantığı

• [Tanım:] Sensör diş sayısı ile duvar mesafesi arasındaki ilişkidir.
  • [Bu problemde:] Diş sayısı arttıkça mesafenin azaldığı göz önünde bulundurulmuştur.

:warning: [SIK YAPILAN HATALAR:]

:cross_mark: Görseli Yanlış Yorumlamak

• [Yanlış:] Çok diş yanan aracı (C) duvardan en uzak sanmak.
  • [Doğru:] Park sensörü mantığı gereği, kırmızıya yaklaşan (çok dişli) panel en yakın aracı temsil eder.
  • [Neden yanlış:] Günlük hayattaki sensör çalışma prensibinin tersi düşünülürse sonuç yanlış çıkar.

Bu tarz sıralama sorularında araçların hareket miktarının “eşit” verilmesi, başlangıçtaki mesafe farklarının korunduğunu kanıtlar. Bu mantıkla ilgili başka bir örnek çözmemi ister misin?

Bana bu cevabı anlaşılır bir şekilde adım adım açıkla

:light_bulb: [KURAL / KULLANILAN MANTIK:]
Park sensörlerindeki gösterge mantığı şudur: Ekranda yanan diş sayısı ne kadar fazlaysa, araç engele (duvara) o kadar yakındır. Az diş yanması ise aracın daha uzakta olduğunu gösterir.

:brain: [ÇÖZÜM ADIMLARI:]

Adım 1 — Şekil 1’i İnceleyelim (Geri Gidildiğindeki Durum)
Araçlar eşit miktarda geri (duvara doğru) yanaştığında sensörlerin durumu:

• A Aracı: 2 yeşil diş yanıyor (Duvara en uzak).
  • B Aracı: 3 yeşil + 1 sarı = 4 diş yanıyor (Orta mesafede).
  • C Aracı: 3 yeşil + 2 sarı = 5 diş yanıyor (Duvara en yakın).

Bu durumda yakından uzağa sıralama: C - B - A şeklindedir.

Adım 2 — Şekil 2’yi İnceleyelim (İleri Gidildiğindeki Durum)
Araçlar eşit miktarda ileri (duvardan uzaklaşarak) gittiğinde sensörlerin durumu:

• A Aracı: 1 diş yanıyor (Hâlâ en uzak).
  • B Aracı: 2 diş yanıyor (Hâlâ orta mesafede).
  • C Aracı: 3 diş yanıyor (Hâlâ en yakın).

Bu durum, araçların konumlarının (yakınlık sıralamasının) hareket etseler bile değişmediğini teyit eder.

Adım 3 — Nihai Sıralamanın Yapılması
Soru bizden araçları en yakın olandan en uzak olana doğru sıralamamızı istiyor:

1. En çok uyarı veren (en yakın): C
  2. Orta seviyede uyarı veren: B
  3. En az uyarı veren (en uzak): A

:white_check_mark: [CEVAP:] Duvara en yakın olandan en uzağa sıralama: C - B - A (B Seçeneği)

:bullseye: [TEMEL KAVRAMLAR:]

1. Mesafe ve Uyarı İlişkisi

• [Tanım:] Sensörün uyarı seviyesi ile mesafe ters orantılıdır.
  • [Bu problemde:] C aracının her iki görselde de en yüksek uyarıyı (en fazla diş sayısını) vermesi, onun duvara en yakın olduğunu kanıtlar.

:warning: [SIK YAPILAN HATALAR:]

:cross_mark: Diş Sayısını Uzaklık Sanmak

• [Yanlış:] “C’de 5 diş var, o zaman duvarla arasında 5 birim mesafe var” diye düşünmek.
  • [Doğru:] Diş sayısı mesafeyi değil, “yakınlık şiddetini” temsil eder.
  • [Neden yanlış:] Park sensörleri engele yaklaştıkça daha şiddetli (daha çok diş ve sesle) uyarı verir.

Anlatımda kafana takılan, tekrar açıklamamı istediğin bir adım var mı? Veya benzer bir mantık sorusu daha çözelim mi?