Parçanın Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümleyi Bulma

inda
tara.
antam
meka
Gör
Sorularda numaralanmrş Gum
lelerden hangisinin, pa.
botönt0gon0 bozduğunu
niz 1
rin
siz
yar
ula
do
REDMI NOTE 13 PRO 50
ye
9. () Sanal gerçekik teknofojisine sahip
cihaziarda fzikset temas hissinin ba-
şarryla sağlanmas, gerçekilk algisının
oluşturulabilmesi açisindan oldukça
önemli. (1) Bu nedenle kullanicilara
gerçeğe en yakın deneyimler yaşat-
mak için her gün yeni dokunsal cihazlar
geliştiriliyor. (l1) Çünkü fiziksel
temas,
araştirmacilar tarafindan insanin diş
dünya ile etkileşimde bulunması için
kritik öneme sahip olarak görülüyor.
(IV)
Dokunsal hisleri doğrudan deriye
heferr giyilebilir cihazlar, basinç ve titre-
şimin yani sira deride gerilme, esneme
gibi hisleri de tetikleyerek uygulamala-
rin gerçekçiliğini artriyor. (V) Bunlarla
da yetinmeyen araştirmacılar; karınca-
lanma, kaşıntı hatta ortam sIcaklığının
bile hissedilebilmesini sağlayacak yön-
temler üzerinde ilerleme kaydettiklerini
belirtiyor.
04/07/2026 20:08

Parçanın Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümleyi Bulma

:brain: [ÇÖZÜM ADIMLARI:]

Adım 1 — Metnin Ana Konusunu Belirleme
Metnin genelinde sanal gerçeklik teknolojisi, fiziksel temas/dokunma hissi ve bu hissi sağlamak için geliştirilen cihazların önemi anlatılmaktadır. I, II ve III. cümleler birbirini mantıksal bir silsileyle takip eder: Fiziksel temas önemlidir (I), bu yüzden yeni cihazlar geliştirilir (II), çünkü dış dünyayla etkileşimde temas kritiktir (III).

Adım 2 — Seçeneklerin Analizi

• I. Cümle: Sanal gerçeklikte fiziksel temasın öneminden bahsederek konuya giriş yapar.
  • II. Cümle: Birinci cümledeki “önem” vurgusuna dayanarak yapılan çalışmaları (yeni cihaz geliştirilmesi) açıklar.
  • III. Cümle: Fiziksel temasın neden kritik olduğunu açıklayarak ilk iki cümleyi destekler.
  • IV. Cümle: Düşüncenin akışını bozan cümledir. Bu cümle, genel konudan saparak doğrudan “deriyi hedefleyen giyilebilir cihazların” teknik detaylarına ve basınç/titreşim gibi özelliklerine odaklanır. Önceki cümlelerde konunun teorik ve genel önemi anlatılırken, bu cümlede spesifik bir cihaz türüne geçiş yapılmıştır.
  • V. Cümle: III. cümledeki “araştırmacıların görüşleri” ve genel teknolojik gelişim vurgusuna geri döner (“Bunlarla da yetinmeyen araştırmacılar…”). V. cümle, III. cümledeki araştırmacıların çalışmalarının devamı niteliğindedir.

Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: IV. Cümle — Diğer cümleler fiziksel temasın sanal gerçeklikteki genel gerekliliği ve araştırmacıların vizyonu üzerineyken, bu cümle cihazların çalışma mekanizmasına (derideki gerilme/esneme) girerek bütünlüğü bozar.

Adım 4 — Son Doğrulama
IV. cümleyi metinden çıkardığımızda; I, II, III ve V. cümlelerin birbirine mükemmel bir şekilde bağlandığı görülür. Özellikle III. cümledeki “araştırmacılar” ifadesinden sonra V. cümledeki “Bunlarla da yetinmeyen araştırmacılar” ifadesi tam bir uyum sağlar.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: [CEVAP:] D seçeneği (IV)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: [TEMEL KAVRAMLAR:]

1. Anlam Akışını Bozan Cümle

• [Tanım:] Bir paragrafta konunun dışına çıkan, konuya bakış açısını değiştiren veya anlatımın akışını kesen cümledir.
  • [Bu soruda:] Metin genel bir gereklilikten bahsederken, IV. cümle teknik bir ayrıntıya girdiği için akışı bozmuştur.

:warning: [SIK YAPILAN HATALAR:]

:cross_mark: Cümleleri Birbirinden Bağımsız Okumak

• [Yanlış:] Her cümleyi kendi içinde doğru kabul edip geçmek.
  • [Doğru:] Cümleler arasındaki “Bu nedenle”, “Çünkü”, “Bunlarla da yetinmeyen” gibi köprü ifadelerine dikkat etmek.
  • [Neden yanlış:] Anlatım bozukluğu sorularında cümle tek başına anlamlı olsa bile, paragrafın bütününe hizmet etmeyebilir.

Bu tip paragraf sorularında “anahtar kelime takibi” yapmak işini kolaylaştıracaktır. Başka bir paragraf sorusu üzerinde bu yöntemi denememi ister misin?