- I. Epistemik Oyun
II. Oyuncu Oyun
III. Yap inan Oyunu
V. Kurallı Oyun
Yukarıdaki oyun türlerinden hangileri Hutt’a aittir?
A)I ve ll
13 PRO 5G
D) I, II ve IV
B) I ve ll
C) ll ve IV
E) I,I, Il ve IV
07/07/2026 1
Hutt’un Oyun Sınıflandırması ve Oyun Türleri
Corinne Hutt, oyun davranışlarını incelerken araştırmaya dayalı davranışlar ile oyunbaz davranışları birbirinden ayırmış ve oyunları temel kategorilere ayırmıştır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — I. Epistemik Oyun Analizi
Epistemik oyun, Hutt’un sınıflandırmasında yer alan temel kavramlardan biridir. Çocuğun “Bu nesne nedir?” veya “Bu nesneyle ne yapılabilir?” sorularına cevap aradığı, keşfetme ve bilgi edinme odaklı oyun türüdür. Bu nedenle I. öncül Hutt’a aittir.
Adım 2 — II. Oyuncu Oyun Analizi
Oyuncu oyun (Ludic play), Hutt’un teorisindeki ikinci ana daldır. Bu aşamada çocuk nesneyi tanımıştır ve “Bu nesneyle başka ne yapabilirim?” diyerek hayal gücünü kullanır. Sembolik oyunlar bu kategoriye girer. Bu nedenle II. öncül Hutt’a aittir.
Adım 3 — III. Yap-İnan Oyunu Analizi
Yap-inan oyunu (Make-believe play), genellikle Piaget veya Smilansky gibi kuramcıların sembolik oyun aşamasıyla ilişkilendirilir. Hutt’un temel taksonomisi doğrudan bu isimle bir başlık içermez; o daha çok Epistemik ve Ludic (Oyuncu) ayrımına odaklanır.
Adım 4 — IV. Kurallı Oyun Analizi
Kurallı oyun, Hutt’un oyun sınıflamasında üçüncü bir kategori olarak kabul edilir. Hutt, oyunları Epistemik, Oyuncu (Ludic) ve Kurallı oyunlar olarak üç ana başlıkta incelemiştir. Bu nedenle IV. öncül Hutt’a aittir.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
I. Epistemik Oyun — Hutt’a ait (Doğru)
II. Oyuncu Oyun — Hutt’a ait (Doğru)
III. Yap-İnan Oyunu — Genel sembolik oyun tanımı (Yanlış)
IV. Kurallı Oyun — Hutt’a ait (Doğru)
Adım 6 — Son Doğrulama
Hutt’un sınıflaması Epistemik, Oyuncu (Ludic) ve Kurallı oyunlar olmak üzere üçlü bir yapıdadır. Görseldeki IV. öncül olan Kurallı Oyun bu listeye dahildir. Bu durumda I, II ve IV numaralı öncüller Hutt’un kuramını temsil eder.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: D) I, II ve IV
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Epistemik Oyun
- Tanım: Keşfetme ve problem çözme odaklı oyun.
- Bu problemde: Hutt’un kuramının bilgi toplama aşamasını temsil eder.
2. Oyuncu (Ludic) Oyun
- Tanım: Nesnelerin sembolik olarak kullanıldığı, eğlence odaklı oyun.
- Bu problemde: Hutt’un kuramının yaratıcılık aşamasını temsil eder.
SIK YAPILAN HATALAR:
Kavram Karışıklığı
- Yanlış: Hutt’un sadece keşif ve sembolik oyunla sınırlı olduğunu düşünmek.
- Doğru: Hutt, sosyal çevre tarafından belirlenen “Kurallı Oyunları” da sınıflamasına dahil etmiştir.
- Neden: Akademik kaynaklarda Hutt genellikle Epistemik/Ludic ayrımıyla bilinse de, tam sınıflaması kurallı oyunları da kapsar.
Hutt’un oyun kuramı ile Piaget’nin oyun aşamaları arasındaki farkları tablo halinde karşılaştırmamı ister misin?
hutun oyun türleri
Hutt’un Oyun Sınıflandırması: Epistemik ve Oyuncu Oyun
Corinne Hutt, oyun davranışlarını çocuk gelişiminde “araştırma” ve “oyun” arasındaki ince çizgiyi belirlemek adına iki temel gruba ayırmıştır. Hutt’a göre çocuk önce nesneyi keşfeder, ardından onunla oyun oynar.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — I. Epistemik Oyun Analizi
Epistemik oyun, Hutt’un teorisinin temel taşıdır. Çocuk bir nesneyle karşılaştığında “Bu nedir?” sorusuna yanıt arar. Bu aşama keşfetme, bilgi edinme ve nesnenin özelliklerini anlama odaklıdır. Bu nedenle I. öncül Hutt’a aittir.
Adım 2 — II. Oyuncu Oyun (Ludic Play) Analizi
Oyuncu oyun, keşif aşamasından sonra gelir. Çocuk nesnenin ne olduğunu anladıktan sonra “Bu nesneyle neler yapabilirim?” sorusuna geçer. Bu aşama hayal gücü, sembolik temsiller ve eğlence içerir. Bu nedenle II. öncül Hutt’a aittir.
Adım 3 — III. Yap-İnan Oyunu Analizi
Yap-inan oyunu, literatürde genellikle Piaget ve Smilansky’nin sembolik oyun tanımları içinde geçer. Hutt, bu tür davranışları kendi sistemi içerisinde “Oyuncu Oyun” (Ludic) başlığı altında değerlendirir; ancak “Yap-İnan” ismiyle müstakil bir kategori olarak sınıflamasında yer vermez.
Adım 4 — IV. Kurallı Oyun Analizi
Kurallı oyun, Hutt’un tam sınıflamasında üçüncü ana başlık olarak yer alır. Hutt; oyunları Epistemik, Oyuncu (Ludic) ve sosyal olarak belirlenmiş Kurallı Oyunlar olarak üçlü bir yapıda inceler. Bu nedenle IV. öncül de Hutt’a aittir.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
I. Epistemik Oyun — Hutt’a ait
II. Oyuncu Oyun — Hutt’a ait
III. Yap-İnan Oyunu — Farklı kuramcıların (Piaget/Smilansky) terminolojisi
IV. Kurallı Oyun — Hutt’a ait
Adım 6 — Final Doğrulama
Hutt’un oyun sınıflaması Epistemik, Oyuncu (Ludic) ve Kurallı oyunlar olarak 3 ana kategoriye ayrılır. Bu durumda I, II ve IV numaralı öncüller doğrudur.
CEVAP: D) I, II ve IV
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Keşif (Exploration) vs. Oyun (Play)
- Tanım: Hutt’a göre keşif “gerginlik” içerir (öğrenme çabası), oyun ise “rahatlama” sağlar (eğlence).
- In this problem: Epistemik oyun keşif kısmını, Oyuncu oyun ise rahatlama kısmını temsil eder.
SIK YAPILAN HATALAR:
Sadece İkili Sınıflandırma Sanmak
- Hatalı: Hutt’un sadece Epistemik ve Ludic oyunları olduğunu düşünmek.
- Doğru: KPSS düzeyindeki detaylı sorularda Hutt’un Kurallı Oyunları da sınıflamasına dahil ettiği bilgisi sorgulanır.
Hutt’un bu sınıflaması ile Smilansky’nin bilişsel oyun aşamaları (İşlevsel, Sembolik, İnşa, Kurallı) arasındaki farkları bir tablo ile incelememizi ister misin?