Otonom Sistemleri otomatik
sistemlerden ayıran temnel
fark nedir?
OA-) Elektrikle çalışmaları
OB-) Önceden
programlanmışŞ olması
OC-) Yeni durumlara tepki
verememeleri
OD-) Yapay zekâ ile kendi
kararlarını alabilmeleri
OE-) Sadece üretim
hatlarında kullanılması
Otonom Sistemleri Otomatik Sistemlerden Ayıran Temel Fark Nedir?
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Otomatik Sistemleri Anlamak
Otomatik sistemler, belirli bir girdi karşısında her zaman önceden tanımlanmış, değişmez bir çıktıyı üreten sistemlerdir. Genellikle “eğer bu olursa, şunu yap” mantığıyla, yani önceden programlanmış kurallarla çalışırlar. Beklenmedik bir durumla karşılaştıklarında kendi başlarına karar veremezler.
Adım 2 — Otonom Sistemleri Anlamak
Otonom sistemler ise sadece komutları yerine getirmez, aynı zamanda çevresini algılar ve değişken durumlara göre kendi kararlarını alabilir. Bu sistemler genellikle yapay zeka ve öğrenme algoritmaları kullanarak karmaşık problemleri insan müdahalesi olmadan çözerler.
Adım 3 — Seçeneklerin Analizi
- A) Elektrikle çalışmaları: Her iki sistem türü de elektrikle çalışabilir, bu bir ayrım değildir.
- B) Önceden programlanmış olması: Bu daha çok otomatik sistemlerin özelliğidir.
- C) Yeni durumlara tepki verememeleri: Bu otomatik sistemlerin kısıtlamasıdır; otonom sistemler tepki verebilir.
- D) Yapay zekâ ile kendi kararlarını alabilmeleri: Bu, otonomiyi otomatiklikten ayıran en temel farktır.
- E) Sadece üretim hatlarında kullanılması: Her iki sistem de farklı alanlarda kullanılabilir.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
A. Elektrikle çalışma — Ortak özelliktir.
B. Önceden programlanma — Otomatik sistemleri tanımlar.
C. Tepki verememe — Otomatik sistemlerin zayıf yönüdür.
D. Yapay zeka ve Karar Alma — Otonom sistemlerin temel farkıdır.
E. Kullanım alanı — Kısıtlayıcı ve yanlış bir ifadedir.
Adım 5 — Son Doğrulama
Otomatik bir kahve makinesi her zaman aynı düğmeye basıldığında aynı kahveyi yapar (otomatik). Ancak bir sürücüsüz araç, önüne çıkan bir engeli fark edip durmaya veya yön değiştirmeye o an karar verir (otonom). Bu kararı vermesini sağlayan ise yapay zekadır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] D-) Yapay zekâ ile kendi kararlarını alabilmeleri
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Otonom ve otomatik sistemler arasındaki farkı daha iyi pekiştirmek için gerçek hayattan başka bir örnek üzerinden karşılaştırma yapmamı ister misin?