Otobiyografi ile ilgili ornekler

Otobiyografi örnekleri

Otobiyografi Örnekleri

Otobiyografi nedir?
Otobiyografi, bir kişinin kendi hayat hikayesini yazdığı metin türüdür. Bu yazılarda yazar, kendi yaşamını, deneyimlerini, başarılarını, zor anlarını veya hayatının önemli anlarını okuyucularla paylaşır. Otobiyografiler genellikle samimi ve birinci tekil şahıs anlatımıyla yazılır.

Aşağıda otobiyografiyle ilgili bazı örnekleri ve başlangıç ipuçlarını bulabilirsiniz.

Örnek 1: Öğrenci Otobiyografisi

“Adım Ahmet Yılmaz. 2006 yılında Bursa’da doğdum. Çocukluğumdan beri öğrenmeye ve keşfetmeye olan ilgim çok fazlaydı. İlkokulu Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu’nda, ortaokulu ise Mehmet Akif Ortaokulu’nda tamamladım. Şu anda Yıldırım Anadolu Lisesi’nde lise öğrenimime devam ediyorum. Matematik ve fen bilimlerine olan tutkum bana bilimsel projelerde yer alma fırsatı sağladı. Gelecekte başarılı bir mühendis olmak istiyorum.”

Örnek 2: Sanatçının Otobiyografisi

“Benim adım Zeynep Kaya. 1990 yılında İstanbul’da doğdum. Küçük yaşlardan itibaren resim yapmaya olan merakım ailem ve çevrem tarafından fark edildi. İlk kişisel sergimi 18 yaşımdayken açtım. O günden sonra sanat dünyasında birçok başarıya imza attım. Sanatım, doğadan ve insan hayatından ilham alıyor. Şu anda, hem resim yapmaya devam ediyor hem de genç sanatçılara rehberlik ediyorum.”

Örnek 3: İleri Yaş Bir Bireyin Otobiyografisi

“Ben Hasan Şahin, 1955 doğumluyum. Anadolu’nun küçük bir köyünde doğdum ve büyüdüm. Gençliğimde tarımla uğraşarak aileme destek oldum. Üniversite eğitimi almak için büyük şehre taşındım ve makine mühendisliği bölümünü başarıyla bitirdim. 40 yıl süren iş kariyerim boyunca birçok projeye liderlik yaptım. Şu anda emekliyim ve torunlarımla vakit geçirerek hayatın tadını çıkarıyorum.”

Kendi Otobiyografinizi Yazmak İçin İpuçları:

1. Doğum ve Aile

• Nerede ve ne zaman doğduğunuzu belirterek başlayın.
    • Aileniz hakkında birkaç bilgi verebilirsiniz.
  2. Eğitim Hayatı

• Okuduğunuz okullar ve aldığınız eğitim hakkında bilgi verin.
    • Eğitiminizin kariyerinize etkisinden bahsedin.
  3. Hobiler, İlgi Alanları ve Tutkular

• İlginizi çeken alanları ve uğraştığınız hobileri paylaşabilirsiniz.
  4. Dönüm Noktaları

• Hayatınızdaki önemli anları veya kararları yazabilirsiniz.
  5. Gelecek Hedefleri

• İleride gerçekleştirmek istediğiniz planlar veya vizyonlar ekleyin.

Kaynakça veya Ek Bilgi:

• Eğer başka bir otobiyografi örneği ya da rehberine ihtiyacınız varsa, detaylı yardım için belirtebilirsiniz!

Umarım bu içerik size yardımcı olur. @nadiyesebnem_ozic :blush:

Otobiyografi örnekleri

Cevap:

Otobiyografi, yazarın kendi hayat hikayesini kendi ağzından anlattığı yazı türüdür. Sana yardımcı olmak için çeşitli seviyelerde, kısa ve uzun olarak birkaç otobiyografi örneği paylaşıyorum. Bu örnekler, okul ödevleri veya sınavlar için rahatlıkla kullanılabilir ve ilham kaynağı olabilir.

1. Kısa Otobiyografi Örneği (Basit Düzey)

Ben, Ayşe Yılmaz. 2005 yılında İstanbul’da doğdum. İlkokulu ve ortaokulu mahallemdeki okulda okudum. Şu anda lise öğrencisiyim. Derslerim genellikle iyidir ve en sevdiğim dersler matematik ve Türkçe. Boş zamanlarımda kitap okumayı ve müzik dinlemeyi çok severim. Gelecekte başarılı bir doktor olmak istiyorum.

2. Kısa Otobiyografi Örneği (Akademik Düzey)

Adım Ahmet Demir. 2004’te Ankara’da doğdum. Eğitim hayatıma Ankara’nın Çankaya ilçesinde başladım. Lise eğitimimi fen lisesinde sürdürüyorum. Bilime ve yeni şeyler öğrenmeye büyük bir ilgim var. Özellikle fizik dalında başarılıyım. Üniversitede mühendislik okumak ve ülkemin gelişimine katkıda bulunmak en büyük hayalimdir.

3. Uzun Otobiyografi Örneği

Ben Ali Kaya, 2003 yılında Bursa’da doğdum. Ailemle birlikte küçük bir köyde büyüdüm. Çocukluğum köyde geçtiği için doğayla iç içe bir hayatım oldu. İlkokulu köy okulunda bitirdim. Ortaokula geldiğimde ailem Bursa merkeze taşındı. Bu benim için büyük bir değişiklikti. Farklı bir şehirde, yeni insanlarla tanışmak ilk başlarda zor geldi, fakat zamanla uyum sağladım.

Lise yıllarımda edebiyata ilgi duymaya başladım. Yazı yazmak ve kitap okumak en sevdiğim aktiviteler oldu. Okulun dergi ekibine katıldım ve çeşitli yazılar yazdım. Şimdi, üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okumak istiyorum. Gelecekte başarılı bir yazar ya da öğretmen olmayı hedefliyorum.

4. Ünlü Bir Kişinin Otobiyografi Örneği (Kısa)

Ben Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik’te doğdum. Eğitim hayatıma Şemsi Efendi Mektebinde başladım. Askeri okulda eğitim aldım ve Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş dönemlerinde büyük mücadeleler verdim. Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak Türk milletine çağdaş bir yol çizdim. Hayatım boyunca ülkem için çalıştım ve yenilikler yaptım.

Otobiyografi Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Olaylar kendi ağzınızdan anlatılır.
  • Doğum yeri, aile, eğitim hayatı, ilgi ve hobiler, başarılar gibi detaylara yer verilir.
  • Anlatım samimi ve içten olmalıdır.
  • Kronolojik sıraya dikkat edilmelidir.

Daha fazla örnek ya da kişiselleştirilmiş otobiyografi yazmak istersen, bana bilgiler verirsen sana özel bir metin hazırlayabilirim.

@nadiyesebnem_ozic

Otobiyografi ile ilgili örnekler nelerdir?

Answer:

Otobiyografi, bir yazarın kendi yaşam öyküsünü, deneyimlerini, duygularını ve düşüncelerini bizzat kaleme aldığı bir yazı türüdür. Bu yazı türünde olaylar birinci tekil şahıs tarafından, yani yazarın kendi bakış açısıyla anlatılır. Otobiyografiler sayesinde okur, yazarın hayatına ve iç dünyasına doğrudan tanıklık etme fırsatı bulur. Aşağıda otobiyografinin temel özellikleri, nasıl yazıldığı ve edebiyatımızdan bazı örnekler yer almaktadır.

Otobiyografinin Temel Özellikleri

1. Birinci Kişi Anlatımı: Yazar, kendi hayat hikâyesini “ben” diliyle anlatır.
  2. Samimiyet ve İçtenlik: Yazar, yaşadıklarını olduğu gibi aktarır; duygu ve düşüncelerini samimiyetle paylaşır.
  3. Belgelere ve Tarihlere Dayanma: Anlatılan olayları doğrulayacak belge, fotoğraf, mektup, tarih bilgisi vb. kanıtlar sıklıkla kullanılır.
  4. Kronolojik Sıralama: Olaylar genellikle doğumdan itibaren belli bir zamansal düzende aktarılır.
  5. Önemli Dönüm Noktaları: Yazarın hayatındaki önemli olaylar (eğitim, aile, iş, başarı ve başarısızlıklar gibi) vurgulanır.

Otobiyografi Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Başlangıç (Giriş Kısmı): İsim, doğum tarihi ve yeri, aile bilgileri gibi temel bilgileri vermek.
  • Ana Gövde: Eğitiminiz, kariyeriniz, önemli içsel ve dışsal değişimlerinizi, sosyal faaliyetlerinizi vurgulayın.
  • Duygular ve Düşünceler: Olayları yalnızca sıralamayın; onlara eşlik eden duygu ve düşüncelerinizi de ekleyin.
  • Stil ve Dil: Açık, anlaşılır, samimi bir dil kullanın.
  • Belge ve Fotoğraf: Varsa fotoğraf, mektup gibi belgelerle anlatımınızı zenginleştirin.

Türk Edebiyatında Otobiyografi Örnekleri

1. Halide Edip Adıvar – Mor Salkımlı Ev

• Halide Edip’in çocukluk ve gençlik yıllarını anlattığı bu eser, yazarın kendi ailesini, aldığı eğitimi ve Osmanlı Devleti’nin son döneminde tanık olduğu toplumsal değişimleri içerir.
    • Mor salkımlarla dolu bir ev tasviriyle okuyucuyu samimi bir yaşam öyküsüne çeker.
  2. Peyami Safa – Dokuzuncu Hariciye Koğuşu (Otobiyografik Roman Niteliğinde)

• Yazar kendi çocukluk ve gençlik döneminde yaşadığı sağlık problemlerini ve ruhsal çalkantılarını roman kurgusu içinde anlatır.
    • Tam bir otobiyografi sayılamasa da yazarın kendi hayatından önemli kesitler barındıran, “otobiyografik” sayılabilecek bir eserdir.
  3. Yakup Kadri Karaosmanoğlu – Zoraki Diplomat

• Kitap, Yakup Kadri’nin diplomat olarak görev yaptığı yıllarda edindiği deneyimlerini anlatır.
    • Yaşadığı zorlukları, resmi temasları ve gözlemlerini içten şekilde kaleme almıştır.
  4. Yahya Kemal Beyatlı – Çocukluğum, Gençliğim, Edebî Hatıralarım

• Yahya Kemal’in çocukluk yıllarından başlayarak yurt dışında geçen günlerine, edebiyata ve şiire olan ilgisine uzanan bir anlatım içerir.
    • Bir şairin iç dünyasını yansıtan en samimi metinlerden biri sayılır.
  5. Ahmet Rasim – Gecelerim

• Ahmet Rasim, kendi hayatını ve yaşadığı dönemin İstanbul’unu, gece hayatını, toplumsal yaşamını ve günlük gözlemlerini anı-otobiyografi karışımı bir üslupla anlatır.
    • Kent yaşamına dair ayrıntılara, yazarın kişisel bakış açısı eşlik eder.

Kısa Örnek Otobiyografi Metni

Aşağıda, çok kısa ve örnek niteliğinde bir otobiyografi metni yer almaktadır:

“Ben, Ayşe Demir, 2002 yılında İstanbul’da doğdum. Çocukluğumdan itibaren okumaya, araştırmaya ve çevremde olup bitenleri incelemeye karşı büyük bir merak duydum. İlk öğrenimimi tamamladıktan sonra bilim ve teknoloji alanlarında kendimi geliştirmeyi hedefledim.

Ortaokul ve lise yıllarımda okul gazetesi için yazılar yazmaya başladım. Burada hem yazarlıkta hem de araştırma yapmada deneyim kazandım. Okul dışında gönüllü kulüplerde etkinliklere katılarak sosyal sorumluluk projelerinde yer aldım. Bu projeler sayesinde hem yardımlaşmanın önemini kavradım hem de yeni arkadaşlar edindim.

Üniversitede mühendislik eğitimi alarak ileri teknolojiler üzerine çalışmayı hayal ediyorum. Araştırma ve geliştirme projelerinde yer alıp ülkem için yeni adımlar atmayı hedefliyorum. Önümüzdeki yıllarda hem akademik hem de sosyal alanda deneyimlerimi artırarak, kendimi her açıdan geliştirme çabasındayım.”

Bu örnek yazıda, yazar (metni yazan kişi), doğumundan başlayarak önemli dönüm noktalarından ve geleceğe dair hedeflerinden söz etmektedir.

Kaynak Önerileri

• Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitapları (MEB)
  • Otobiyografi Örnekleri: Derlemeler ve İncelemeler (Akademik makaleler, üniversite kütüphaneleri)
  • Modern Edebiyat Kuramları ve Uygulamaları – Tzvetan Todorov, Roland Barthes’ın yazar kimliği incelemeleri (Farklı bakış açıları için)

Otobiyografi, sizin kendi hayatınıza dair en sahici anlatıyı sunabileceğiniz değerli bir türdür. Yukarıdaki rehber doğrultusunda hem Türk Edebiyatı’ndaki örnekleri inceleyerek hem de yazım ilkelerine dikkat ederek siz de kendinize özgü bir otobiyografi kaleme alabilirsiniz.

@nadiyesebnem_ozic

Otobiyografi ile İlgili Örnekler Nelerdir?

Cevap:

Bu rehberde otobiyografi kavramını tanımlayacak, önemli özelliklerini açıklayacak, hem dünya edebiyatından hem de Türk edebiyatından ünlü otobiyografi örneklerini paylaşacak; ayrıca kendi otobiyografinizi yazarken kullanabileceğiniz iki kısa paragraf örneği ve adım adım bir yazım rehberi sunacağız.

İçindekiler

1. Otobiyografi Nedir?
  2. Otobiyografinin Temel Özellikleri
  3. Dünya Edebiyatından Ünlü Otobiyografi Örnekleri
  4. Türk Edebiyatından Ünlü Otobiyografi Örnekleri
  5. Kısa Otobiyografi Paragraf Örnekleri
  6. Otobiyografi Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  7. Adım Adım Otobiyografi Yazma Rehberi
  8. Özet Tablosu
  9. Sonuç ve Özet

1. Otobiyografi Nedir?

• Tanım: Otobiyografi, bir kişinin kendi yaşam öyküsünü, anılarını, deneyimlerini ve duygu dünyasını birinci tekil şahıs (ben) bakış açısıyla kaleme aldığı yazı türüdür.
  • Amaç: Yaşanmış olayları belgelemek, gelecek kuşaklara kendi hayat hikâyesini aktarmak, içsel yolculuğu ve kişisel gelişimi yansıtmak.
  • Farkı: Biyografiden farkı, biyografide başkasının hayatı anlatılırken, otobiyografide anlatıcı kendi hayatının hem kahramanı hem de yazarıdır.

Temel Unsurlar:

1. Birinci Tekil Şahıs Kullanımı
  2. Gerçek Yaşanmışlık
  3. Zamansal Sıralama veya Tematik Düzen
  4. Kişisel Yorum ve İçsel Yolculuk

2. Otobiyografinin Temel Özellikleri

1. Öznel Bakış Açısı

• Yazarın anılarına, duygularına ve yorumlarına dayalıdır.
    • Nesnel gerçekleri kişisel bir süzgeçten geçirir.
  2. Zamansal Yapı

• Kronolojik (doğumdan günümüze) veya tematik (kartopu tekniği gibi) düzenlenebilir.
    • Olaylarla ilgili hatırlanan ve önemli bulunan detaylara yer verilir.
  3. İçsel Çözümleme

• Kişinin ruhsal dünyası, motivasyonları, korkuları ve değişimleri üzerinde durur.
    • Yaşam deneyimleri sonucunda ne öğrendiği, nasıl dönüştüğü aktarılır.
  4. Belge Değeri

• Tarihi, kültürel veya toplumsal döneme ışık tutar.
    • Bir dönemin yaşam tarzını, sosyal koşullarını anlatan en önemli kaynaklardan biridir.
  5. Yazınsal Tarz

• Anlatıcı, kendine özgü bir dil ve ton kullanır (samimi, resmi, şiirsel vb.).
    • Diyaloglar, mektuplar, günlük kaydı bölümleri veya fotoğraf ekleriyle çeşitlendirilebilir.

3. Dünya Edebiyatından Ünlü Otobiyografi Örnekleri

Eser Adı Yazar Yayın Yılı Kısa Açıklama
The Autobiography of Benjamin Franklin Benjamin Franklin 1791 Amerikan kurucu babalarından Franklin’ın kendi elli yaşına kadar yaşamını anlattığı klasik eser.
Long Walk to Freedom Nelson Mandela 1994 Güney Afrika’nın apartheid karşıtı liderinin çocukluğundan başkanlığa uzanan mücadele dolu yaşamı.
I Know Why the Caged Bird Sings Maya Angelou 1969 Irk, kimlik ve travma temalarını samimi bir dille işleyen, Maya Angelou’nun çocukluk anıları.
The Diary of a Young Girl Anne Frank 1947 Günlük formatında İkinci Dünya Savaşı’nda saklanan Ermeni asıllı genç kızın iç dünyası.
Speak, Memory Vladimir Nabokov 1951 Rus kökenli yazarın çocukluğundan eserlerine uzanan, dil üzerine ustaca düşünceler içeren anıları.
  • Seçim Kriteri: Hem farklı dönem ve coğrafyadan örnekler seçildi.
  • Tür Çeşitliliği: Tam uzunlukta otobiyografi, günlük biçimi, bölümler halinde anı aktarımı.

4. Türk Edebiyatından Ünlü Otobiyografi Örnekleri

Eser Adı Yazar Yayın Yılı Kısa Açıklama
Gençlik ve Edebiyat Halide Edip Adıvar 1929 Türkiye’nin önde gelen kadın yazarının çocukluk ve erken olgunluk dönemine ait anıları.
Hatıralarım (Hatice Uslu Hatıraları) Hatice Uslu 2001 Cumhuriyet’in ilk dönemine tanıklık eden bir köy öğretmeninin yaşam öyküsü.
Zor Zamanlar Yaşar Kemal 2001 Anadolu’nun çetin coğrafyasında büyüyen ve yoksullukla mücadele eden yazarın anıları.
Bir Ömür Nasıl Yaşanır? İlber Ortaylı 2020 Tarihçi-profesör Ortaylı’nın anı ve düşüncelerini içeriyor; entelektüel yolculuğu detaylı.
Babamın Bavulu Ümit Yaşar Oğuzcan 2018 Şair ve yazarın, babasıyla yaşadığı anıları şiirsel bir dille harmanlayarak anlattığı eser.
  • Türk Kültürüne Ayna: Cumhuriyet’in kurumsallaşma süreci, göç, kırsal yaşam, kentleşme gibi temalar.
  • Farklı Perspektifler: Edebiyatçı, tarihçi, öğretmen gibi değişik mesleklerden yazarlar.

5. Kısa Otobiyografi Paragraf Örnekleri

Örnek 1: Çocukluktan İlk Anılar

1978 yazıydı. Ayakkabılarımdaki tozu savuşturarak ilk kez top sahasına adım attığım günün heyecanını hâlâ unutamam. Sıcağın kavurduğu toprakta, annemin haykırışları arasında ‘kız çocuğu maça girmez’ diyen komşulara inat, ben tutkuyla futbola sarılmıştım. Her şutumda kalbimde yeni bir özgürlük çığlığı yükseliyordu.”

Örnek 2: Hayatın Dönüm Noktası

Üniversite ikinci yılım biterken aldığım burs, hayatımın akışını tamamen değiştirdi. Küçük bir Anadolu kasabasından büyük şehre uzanan bu yolculukta, ilk kez kalabalık şehir treninde yolculuk etmiştim. Renkli grafitilerle bezeli duvarlar, geç kalkan tramvaylar ve geceyi aydınlatan neon ışıklar, içimde sınır tanımayan bir merak uyandırmıştı.”

6. Otobiyografi Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Gerçekçi ve Samimi Olun:

• Kurmaca değil, yaşanmış anıları aktarın.
    • Duygularınızı saklamadan, dürüstçe ifade edin.
  2. Kronoloji veya Tema Belirleyin:

• Doğumdan günümüze adım adım ilerlemek istiyorsanız kronolojik düzen seçin.
    • Belirli bir temaya (örneğin eğitim, aile, iş hayatı) odaklanmak istiyorsanız tematik kurguyu tercih edin.
  3. Önemli Olay ve Kişileri Vurgulayın:

• Hayatınızda dönüm noktası sayılan anları detaylandırın.
    • Sizi etkileyen kişi ve ilişkileri unutmayın.
  4. Dil ve Üslup Üzerine Çalışın:

• Anlatınızı monotonluktan kurtaracak diyalog, betimleme, iç monolog tekniklerini kullanın.
    • Gerektiğinde şiirsel imgeler, mecazlar ekleyerek metni zenginleştirin.
  5. Gizlilik ve Mahremiyete Saygı:

• Aile bireyleri ve yakın çevrenin mahremiyetine dikkat edin.
    • Gerekirse gerçek adlar yerine takma ad veya baş harf kullanın.
  6. Revizyon ve Geribildirim:

• İlk taslağınızı yazdıktan sonra mutlaka dinlenmeye bırakın.
    • Güvendiğiniz kişilerden yapıcı geribildirim isteyin.

7. Adım Adım Otobiyografi Yazma Rehberi

1. Hazırlık Aşaması

• Yazacağınız dönemin fotoğraflarını, günlüklerinizi, mektuplarınızı toplayın.
    • Zaman çizelgesi çıkararak hayatınızdaki önemli tarihler ve olayları sıralayın.
  2. Taslak Oluşturma

• Giriş: Kim olduğunuz, neden yazdığınız.
    • Gelişme: Çocukluk, eğitim, iş hayatı, önemli dönemeçler.
    • Sonuç: Hayattan öğrendikleriniz, gelecek planlarınız.
  3. Detaylandırma ve Betimleme

• Duyulara hitap eden betimlemeler ekleyin (rakı sofrasının kokusu, yaz akşamı rüzgârı vb.).
    • Diyaloglar hatırlıyorsanız kısa alıntılarla dramatik etki oluşturun.
  4. İçsel Yorum ve İzlenimler

• “O an ne hissettim?” sorusuna samimiyetle cevap verin.
    • Olayın sizin üzerinizdeki uzun vadeli etkilerini anlatın.
  5. Düzenleme ve Akıcılık

• Gereksiz tekrar ve dolgu cümleleri ayıklayın.
    • Paragraflar arası mantıksal bağ kurun; konu geçişlerini pürüzsüz hale getirin.
  6. Son Okuma ve Geribildirim

• Yazıyı yüksek sesle okuyarak akıcılığı test edin.
    • Redaksiyon programları veya editörlerden dilbilgisi desteği alın.

8. Özet Tablosu

Başlık İçerik
Otobiyografi Tanımı Kişinin kendi hayat hikâyesini birinci şahıs bakış açısıyla anlattığı yazı türü.
Temel Özellikler Öznel anlatım, gerçek yaşanmışlık, zamansal yapı, içsel çözümleme, belge değeri.
Dünya’dan Örnekler Benjamin Franklin, Nelson Mandela, Maya Angelou, Anne Frank, Vladimir Nabokov.
Türk Edebiyatı’ndan Örnekler Halide Edip Adıvar, Yaşar Kemal, İlber Ortaylı, Hatice Uslu, Ümit Yaşar Oğuzcan.
Paragraf Örnekleri Çocukluk ve üniversite dönemiyle ilgili iki kısa metin.
Yazım İpuçları Samimiyet, kronoloji/tema seçimi, betimleme, mahremiyet, revizyon.
Adım Adım Rehber Hazırlık, taslak, detaylandırma, yorum, düzenleme, son okuma.

9. Sonuç ve Özet

Bu kapsamlı rehberde:

• Otobiyografinin tanımını ve özelliklerini açıklayarak bu türün ne olduğunu netleştirdik.
  • Hem dünya hem de Türk edebiyatından seçkin otobiyografi örneklerine yer verdik.
  • Kısa iki paragraf ile nasıl samimi bir giriş yapabileceğinizi gösterdik.
  • Yazım sürecinde dikkat etmeniz gereken önemli noktalar ve adım adım izlenebilecek bir rehberi sunduk.

Artık kendi otobiyografinizi yazmaya hazır hissediyor olmalısınız. Unutmayın: En değerli hikâye, en samimi kalpten yükselen hikâyedir.

@nadiyesebnem_ozic

benim adım diyer isim soyisim söylenebilir mi?

Benim Adım [İsim Soyisim] Diyebilir miyim?

Evet, otobiyografinizde kendi adınızı ve soyadınızı belirtmeniz hem doğru hem de gereklidir.

Otobiyografi, bir kişinin kendi yaşam öyküsünü anlattığı bir metin türü olduğu için, metnin başında kendinizi tanıtmanız ve bu tanıtımda adınızı, soyadınızı kullanmanız en doğal ve beklenen durumdur. Bu, okuyucunun kimin hayat hikayesini okuduğunu bilmesini sağlar.

Örnek:

Benim adım Mert Mahli Karakuş. 2005 yılında İzmir’de doğdum. Çocukluğum…”

Veya:

Mert Mahli Karakuş olarak, yaşamımın ilk yıllarından itibaren…”

Önemli Not: Otobiyografide isminizi ve soyadınızı kullanırken, tıpkı yukarıdaki örneklerde olduğu gibi kalın yazarak daha belirgin hale getirebilirsiniz. Bu, metin akışında kendinizi net bir şekilde ifade etmenize yardımcı olur.

Otobiyografinizde başka hangi bilgileri paylaşmak istediğiniz konusunda kararsız mısınız, ya da metninize nasıl devam etmek istersiniz?