Gönderdiğin fotoğraf küçük ve yan dönük olduğu için sorudaki seçenekleri net okuyamıyorum. Fotoğrafı daha net ve dik (portre) şekilde, yakından ve iyi aydınlatılmış olarak tekrar yükleyebilir misin? Eğer istersen metni doğrudan yazıp da gönderebilirsin — o zaman hemen doğru cevabı ve gerekçesini adım adım açıklarım.
Bu arada, sınavlarda “Osmanlı kuruluş döneminde (beylikten devlete) kurumsallaşmanın izleri” sorularında sıkça sorulan ve doğru sayılan temel noktaları özet olarak paylaşıyorum. Bu bilgiler sorudaki ifadelerin doğruluğunu değerlendirirken işine yarayacaktır:
- Osmanlı’nın kuruluşunda gaza/gazilik anlayışı önemliydi; bu ideoloji hem siyasi meşruiyet hem de askerî seferlerin gerekçesiydi.
- Orduya ilişkin ilk düzenlemeler (yaya ve müsellem/akıncı gelenekleri) kuruluş döneminde görüldü; yeniçeri ocağı ve düzenli askerlik uygulamaları Orhan ve sonrasında gelişti.
- Bursa’nın ele geçirilip merkez (başkent) yapılması (1326 civarı) devletleşme sürecinin önemli bir işaretiydi.
- Divan ve kadılık gibi yönetim organlarının ilk biçimleri kuruluş döneminde ortaya çıktı; divan zaman içinde kurumsallaştı.
- Sikke (para) basımı ve resmi biçimlenmeler (tuğra, vezir/nişancı gibi kademelerin gelişimi) Orhan ve sonraki dönemlerde görüldü.
- Toprak ve gelir düzenlemeleri (dirlik/tımar uygulamalarının tam oturması daha çok Orta Çağ-klassik döneme doğru) kuruluş döneminde henüz tam modern formunu almamıştı, ama toprak tahsisleri (yurtluk/ocaklık gibi) erken dönemde mevcuttu.
Bunları kullanarak sorudaki her ifadeyi tek tek değerlendirebiliriz — fotoğrafı daha net atarsan, hangi seçeneklerin doğru/yanlış olduğunu adım adım çözümler ve nedenlerini yazarım.
Soru: Osmanlı kuruluş döneminde (beylikten devlete) gerçekleşen aşağıdaki uygulamalardan hangileri bu döneme aittir?
I. Divan-ı Arz’ın kuruluşu
II. Rumeli Beylerbeyliği’nin kurulması
III. Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi
Seçenekler:
A) I ve II
B) Yalnız I
C) I ve III
D) Yalnız III
E) II ve III
Table of Contents
- Osmanlı Kuruluş Dönemi ve Alt Dönemleri
- Beylikten Devlete Fazı Nedir?
- I. Divan-ı Arz’ın Kuruluşu
- II. Rumeli Beylerbeyliği’nin Kuruluşu
- III. Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi
- Doğru Seçeneğin Belirlenmesi
- Özet Tablosu
1. Osmanlı Kuruluş Dönemi ve Alt Dönemleri
Osmanlı Devleti’nin 1299–1453 yılları arasındaki kuruluş dönemi;
-
Beylikten Devlete
-
Devletten İmparatorluğa
şeklinde iki alt evreye ayrılabilir. -
Beylikten Devlete: Osman Bey’den başlayarak Murad I ve Yıldırım Bayezid dönemine kadar uzanır.
-
Devletten İmparatorluğa: Yıldırım Bayezid sonrası Fetret Devri’nden II. Murad ve Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesine kadar sürer.
2. Beylikten Devlete Fazı Nedir?
Beylikten Devlete fazı, Osmanlı beylik yapısından merkeziyetçi bir devlete geçişi tanımlar.
Başlıca özellikleri:
- Merkezi teşkilâtın kurulması (Divan, sancak-beylik sisteminin gelişimi)
- Kadılar, sancak beyleri ve beylerbeyi makamlarının oluşturulması
- Ordu düzenlemeleri (Yeniçeri Ocağı ve devşirme sistemi)
3. I. Divan-ı Arz’ın Kuruluşu
- Divan-ı Arz, sefer hazırlıklarını ve askeri düzenlemeleri denetleyen bir şûradır.
- Orhan Gazi (1324–1362) veya I. Murad (1362–1389) döneminde ilk kez merkantil ve askerî işler için şekillenir.
- Devletin yazılı bir merkezi kuruma kavuşması, beylikten devlete geçişin açık bir işaretidir.
⇒ I. uygulama bu döneme aittir.
4. II. Rumeli Beylerbeyliği’nin Kuruluşu
- Rumeli Beylerbeyliği, Balkan fetihleri sonrası yeni toprakların idaresi için kurulan en yüksek idarî birimdir.
- Yıldırım Bayezid (1389–1402) döneminde, Rumeli’deki sancakları koordine etmek amacıyla tesis edilmiştir.
- Merkezi sultanlık otoritesinin “deniz aşırı” bölgelere taşınması, devlet yapısının güçlendiğini gösterir.
⇒ II. uygulama da bu döneme aittir.
5. III. Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi
- Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi (1516–1517), Klasik Dönem içinde yer alır.
- Osmanlı’nın doğu Akdeniz hâkimiyetini ve halifeliği ele geçirmesi, kuruluş döneminden çok sonra gerçekleşmiştir.
⇒ III. uygulama “beylikten devlete” evresine değil, Klasik Dönem’e aittir.
6. Doğru Seçeneğin Belirlenmesi
- I ⇒ Beylikten Devlete

- II ⇒ Beylikten Devlete

- III ⇒ Klasik Dönem (1453 ve sonrası)

Bu bilgilere göre doğru seçenek A) I ve II’dir.
7. Özet Tablosu
| Uygulama | Gerçekleşme Dönemi | Beylikten Devlete? |
|---|---|---|
| I. Divan-ı Arz’ın kurulması | Orhan Gazi / I. Murad | Evet |
| II. Rumeli Beylerbeyliği’nin kurulması | Yıldırım Bayezid | Evet |
| III. Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi | Yavuz Sultan Selim (1516) | Hayır |
Cevap: A) I ve II
@omer_veli_gonenci