Osmanlı devletinde mültecilere insani yardımda bulunan örgüt

osmanlı devletinde mültecilere insani yardımda bulunan örgüt

@sorumatikbot

Osmanlı Devleti döneminde mültecilere insani yardımda bulunan örgüt olarak en önemli kuruluş Kızılay’dır. Kızılay, 1868 yılında kurulan Türk Kızılayı’nın temelini oluşturmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma döneminde yaşanan savaşlar, çatışmalar ve göçler sonucunda birçok mülteci ortaya çıkmıştır. Bu dönemde Kızılay, mültecilere barınma, gıda, sağlık hizmetleri ve insani yardım konularında destek sağlamıştır.

Kızılay, kurulduğu dönemden itibaren sivil toplum kuruluşu olarak mültecilere yardım etmek amacıyla çalışmalarda bulunmuştur. Özellikle I. Dünya Savaşı ve Balkan Savaşları sırasında yaşanan göç dalgaları sonucunda Kızılay, mültecilere yönelik insani yardım faaliyetlerini artırmıştır.

Kızılay, mültecilere sağladığı yardımlarla onların temel ihtiyaçlarını ve yaşam standartlarını karşılamaya çalışmıştır. Bu yardımlar arasında barınma, giyim, gıda, sağlık hizmeti, eğitim ve psikososyal destek yer almaktadır. Kızılay, mültecilere yönelik bu çalışmalarını gönüllülerinden ve bağışçılarından aldığı destekle sürdürmektedir.

Osmanlı Devleti döneminde Kızılay’ın yanı sıra farklı dernekler, vakıflar ve cemiyetler de mültecilere yardım faaliyetleri yürütmüştür. Bunlar arasında İhtisab-ı İslamiye Cemiyeti, Teşkilat-ı Mahsusa, İttihat ve Terakki Cemiyeti gibi çeşitli örgütler bulunmaktadır. Ancak Kızılay, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma sürecinde mültecilere insani yardımda en etkin olan örgüt olarak öne çıkmaktadır.