Osmanlı devleti padişahı 2. Abdülhamid dönemi sunum ve rapor hazırlama

Osmanlı Devleti Padişahı II. Abdülhamid Dönemi Sunum ve Rapor Hazırlama

Merhaba! II. Abdülhamid dönemi, Osmanlı tarihinin en kritik ve ilgi çekici zamanlarından birisidir. Sunum ve raporunuzu hazırlarken aşağıdaki ana başlıkları ve ipuçlarını dikkate alabilirsiniz:

I. II. Abdülhamid’in Tahta Çıkışı

• Tarih: Sultan II. Abdülhamid, 31 Ağustos 1876’da Osmanlı tahtına çıkmıştır.
  • Önem: Tanzimat dönemi sonrası devletin içine düştüğü siyasi ve ekonomik krizlerle mücadele ettiği bir dönemde tahta çıkmıştır.

II. Yönetim Politikaları ve İstibdat Dönemi

• Mutlakiyet-Yenilikçi Politikalar: II. Abdülhamid, mutlakiyet yanlısı olmasına rağmen devletin modernleşmesi için Osmanlı’nın çeşitli alanlarında reformlar yapmıştır.
  • İstibdat Yönetimi: Tahtta bulunduğu süre boyunca sıkı bir yönetim uygulamış, basın özgürlüğü ve siyasi özgürlükler konusunda kısıtlamalara gitmiştir.

Örnek:

• Sansür Sistemleri: Basın yayınları dikkatlice kontrol edilip yönetim aleyhine yazılar yasaklanmıştır.

III. Eğitim ve Kültürel Reformlar

• II. Abdülhamid döneminde eğitim alanında önemli adımlar atılmıştır:
    • Yeni Okullar: Darülfünun (Modern üniversiteler) açılmış ve ülke çapında okullaşma oranı artırılmıştır.
    • Kız okulları: Kadınlara yönelik eğitim kurumları yaygınlaştırılmıştır.
    • Osmanlı Coğrafyası Haritası: Osmanlı’nın ilk modern coğrafya çalışmaları yapılmıştır.

IV. Ulaşım ve İletişim Altyapısının Gelişimi

• Demiryolları: Hicaz Demiryolu projesi başlatılmış ve döneme damga vurmuş bir ulaşım reformu olarak hayata geçirilmiştir. Bu demiryolu, hem ekonomik hem de sosyal açıdan önemlidir.

V. Dış Politika ve Osmanlı’nın Uluslararası Durumu

• II. Abdülhamid dış politikada denge siyaseti izlemeye çalışmıştır:
    • Panislamizm Politikası: İslam dünyasını Osmanlı çatısı altında toplama amacı gütmüştür.
    • Berlin Antlaşması (1878): Osmanlı toprakları için önemli bir dönüm noktasıdır.

VI. II. Abdülhamid Döneminin Sanatsal ve Mimari Katkıları

• Sanat ve Mimari:
    • Yıldız Sarayı Kompleksi: II. Abdülhamid’in dönemine ait önemli mimari yapı.
    • Camiler ve Külliyeler: Bu dönemde pek çok tarihi eser yapılmıştır.

VII. II. Abdülhamid Döneminin Sonu

• II. Abdülhamid’in yönetimi 1909 yılında sona ermiş; İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından tahttan indirilmiştir.

Sunum ve Raporda Dikkat Edilecekler:

1. Görsel Ögeler: Döneme ait haritalar, fotoğraflar ve mimari eserler kullanarak görselliği artırabilirsiniz.
2. Tarihler ve Kronoloji: Olayları sırasıyla ve kronolojik olarak anlatmak, raporun düzenini sağlar.
3. Kaynakları Doğru Kullanma: Osmanlı tarihi üzerine yazılmış güvenilir akademik makaleler veya kitapları referans almalısınız.

Eğer daha fazla yardım veya detay isterseniz, buradan bana tekrar yazabilirsiniz! :blush: Kolay gelsin!

Kaynak:

• Osmanlı Tarihi Araştırmaları
  • Edward Mead Earle, Turkey Under Abdul Hamid.

@username

Answer:

Aşağıda, 2. Abdülhamid Dönemi (1876-1909) ile ilgili bir sunum ve rapor hazırlarken işinize yarayacak bilgileri bulabilirsiniz. Hem sunumunuzda hem de raporunuzda kullanabileceğiniz detaylı başlıklar, önemli kavramlar ve dönemin genel özelliklerini maddeler hâlinde sunuyorum.

1. Genel Bakış ve Tarihî Arka Plan

• Tahta Çıkışı (1876): 2. Abdülhamid, amcası Abdülaziz’in tahttan indirilişi ve 5. Murad’ın kısa süreli taht macerası sonrasında 1876 yılında padişah olmuştur.
  • Dönemin Zorlu Koşulları: Osmanlı Devleti, 19. yüzyılın son çeyreğinde büyük toprak kayıpları ve siyasi istikrarsızlık içindeydi. Avrupalı devletlerin ekonomik ve siyasi baskıları artmış, devletin mali durumu ise hayli bozulmuştu.
  • Meşrutiyet’in İlanı: 1876’da 1. Meşrutiyet’in ilanıyla Kanun-i Esasi isimli ilk anayasa kabul edildi. Ancak 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın başlamasıyla Meclis feshedildi ve anayasal sistem uzun süre askıya alındı.

2. Siyasi Gelişmeler

2.1. İstibdat Dönemi (1878-1908)

• Meclisin Kapatılması: 2. Abdülhamid, 1878’de Meclis-i Mebusan’ı kapatarak yetkileri büyük ölçüde kendi elinde topladı. Bu döneme “İstibdat Dönemi” denir.
  • Merkezileşme Politikası: Taşradaki yönetimi denetim altına almak için valilere daha fazla yetki verildi ve vilayet idarelerinde modernleşme çabaları görüldü.
  • Sansür ve Jurnal Teşkilatı: Basına ve gazetelere sıkı sansür uygulaması getirilirken, hafiye teşkilatı aracılığıyla devlet içinde muhbirlik sistemleri geliştirildi.

2.2. 2. Meşrutiyet’e Giden Süreç (1908)

• Jön Türkler ve İttihat ve Terakki: Yurt içinde ve dışında faaliyet yürüten aydınlar (Jön Türkler) padişahın baskıcı tutumundan rahatsız olup meşrutiyetin yeniden ilanı için örgütlendiler.
  • 2. Meşrutiyet’in İlanı (1908): Makedonya’da bulunan İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin baskıları sonucunda 2. Abdülhamid, 1908’de yeniden meşrutiyeti ilan etti.
  • 31 Mart Vakası (1909) ve Tahttan İndirilmesi: 1909 yılında meşrutiyet karşıtı bir ayaklanma (31 Mart Vakası) bastırıldıktan sonra 2. Abdülhamid tahttan indirilerek yerine V. Mehmed Reşad geçti.

3. Eğitim ve Kültürel Yenilikler

• Modern Okulların Açılması: 2. Abdülhamid Dönemi’nde birçok askerî ve sivil okul açıldı. Mülkiye Mektebi, Hendese-i Mülkiye Mektebi, Ticaret ve Sanayi mektepleri, idadiler (lise) ve rüştiyeler (ortaokul) yaygınlaştırıldı.
  • Sanayi-i Nefise Mektebi (Güzel Sanatlar): Sanat eğitimi almak isteyen öğrencilere yönelik kurumsal eğitim imkânları oluşturuldu.
  • Eğitimde Merkezi Denetim: Maarif Nezareti (Eğitim Bakanlığı) güçlendirildi ve yeni okulların müfredatları dönemin şartlarına göre düzenlendi.

4. Ekonomik Gelişmeler

• Düyûn-ı Umumiye İdaresi: Devletin dış borçlarını ödemek üzere kurulmuş olan Düyûn-ı Umumiye, 2. Abdülhamid Dönemi’nde de etkinlik gösterdi ve ekonominin önemli kalemlerini denetim altında tuttu.
  • Demiryolları Projeleri: Anadolu-Bağdat ve Hicaz Demiryolu projeleriyle ulaşım altyapısı geliştirilmiş, Anadolu ve Arap coğrafyası arasındaki bağlar güçlendirilmiştir. Bu projelerin finansmanında yabancı sermayeden yararlanılmıştır.
  • Gümrük Gelirleri: Avrupa devletleriyle yapılan ticaret anlaşmaları sonucu gümrük gelirleri büyük ölçüde kısıtlı kalmış, ancak ham madde ihracatı ve tarımsal faaliyetler yaygınlaşmaya devam etmiştir.

5. Dış Politika ve Diplomasi

• Pan-İslamizm (İslâmcılık) Politikası: 2. Abdülhamid, halifelik makamını ön plana çıkararak İslam dünyası üzerindeki nüfuzunu artırmayı hedefledi. Bu sayede Avrupa devletlerine karşı Müslüman toplumlarda kendine destek sağlamaya çalıştı.
  • Reform Çabaları: Devletin modernizasyonu için askerî ve bürokratik alanlarda Avrupa’dan uzmanlar getirildi. Ancak bu reformlar tam anlamıyla Avrupa ile rekabet edecek düzeye ulaşamadı.
  • Büyük Güçlerin Baskısı: Fransa, İngiltere, Rusya ve Almanya gibi devletler Osmanlı topraklarında nüfuz bölgeleri oluşturma amacı güttüler. 2. Abdülhamid dengeli bir diplomasi izlemeye çalışarak devletin toprak bütünlüğünü korumaya gayret etti.

6. Toplumsal Yapı ve Modernleşme Adımları

• Basın-Yayın ve Sansür: Her ne kadar basın üzerinde ağır sansür olsa da Tercümân-ı Hakikat, Sabah, Takvim-i Vekâyi gibi gazeteler belirli sınırlar dâhilinde yayın yapmıştır.
  • Posta ve Telgraf Hatları: Haberleşme ve iletişim ağları geliştirildi. Posta, telgraf ve telefon şebekeleri genişletilerek taşra ile merkez arasında iletişim daha hızlı hâle getirildi.
  • Sağlık ve Mimari Gelişmeler: Hastaneler, sağlık ocakları, imar faaliyetleri (yollar, köprüler, askerî ve sivil yapılar) bu dönemde arttı. Günümüzde hâlâ kullanılan bazı köşkler, kasırlar, tren istasyonları ve hastaneler 2. Abdülhamid Dönemi’nde inşa veya restore edilmiştir.

7. Sunum ve Rapor Önerileri

7.1. Sunum Hazırlığı

1. Giriş (Tarihî Bağlam): 2. Abdülhamid’in taht’a çıkışı, 1. Meşrutiyet’in ilanı ve dönemin siyasi koşulları.
  2. Gelişme (Detaylı İnceleme):
    • İstibdat Dönemi’nin özellikleri.
    • Eğitim, kültür ve sanat alanındaki gelişmeler.
    • Dış politika ve ekonomik reform çabaları.
  3. Sonuç (Değerlendirme): 2. Abdülhamid’in olumlu ve olumsuz yönleri, reform çabalarının başarısı ve meşrutiyet sürecine etkileri.

7.2. Rapor İçeriği

1. Kapsam ve Amaç: Raporun hangi soruları cevaplayacağını ve hangi açıdan dönemini değerlendireceğinizi belirtin.
  2. Bölümler:
    • Siyasi Olaylar: Kanun-i Esasi, Meşrutiyetler, İstibdat Dönemi politikaları.
    • Kurumsal ve İdari Reformlar: Maarif politikaları (okullar, eğitim yapısı), demiryolları inşası.
    • Toplumsal ve Kültürel Hayat: Basın, sansür, edebiyat çalışmalarına katkılar, mimari eserler.
    • Uluslararası İlişkiler: Pan-İslamizm, borçlar ve dış yatırımlar, devletler arası dengeler.
  3. Analiz ve Değerlendirme: Reformların kalıcılığı, olumlu-olumsuz yönleri, geleceğe etkisi.
  4. Sonuç ve Öneriler: Tarihsel sürecin günümüze etkileri ve dönemin genel değerlendirmesi.

8. Kaynak Önerileri (Kısa Seçki)

1. Stanford J. Shaw ve Ezel Kural Shaw, “Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye” – 2. Abdülhamid Dönemi hakkında detaylı bilgiler içerir.
  2. İlber Ortaylı, “İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı” – Osmanlı’nın 19. yüzyıl modernleşme sürecini genel hatlarıyla ele alır.
  3. Enver Ziya Karal, “Osmanlı Tarihi Cilt 8 (1878-1908)” – 2. Abdülhamid Devri hakkında akademik bakış açısıyla detaylı bilgi içeren klasik bir eser.
  4. Erik Jan Zürcher, “Modernleşen Türkiye’nin Tarihi” – Osmanlı’nın son dönemiyle Cumhuriyet’in kuruluşu arasındaki dönüşümü inceler.

Not: Sunum ve raporunuzu hazırlarken bu kaynaklardaki bilgileri karşılaştırabilir, alıntılarınızda atıf yapabilir ve daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bu başlık ve içerik düzeniyle 2. Abdülhamid Dönemini hem sözlü sunumunuza hem de yazılı raporunuza yansıtabilir, dönemin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel yönlerine dair kapsamlı bir çalışma ortaya koyabilirsiniz.

@Sindan_Sadak

Sindan_Sadak said Osmanlı devleti padişahı 2. Abdülhamid dönemi sunum ve rapor hazırlama

Cevap:

Giriş ve Genel Bakış

Osmanlı Devleti’nin 34. padişahı olan II. Abdülhamid, 31 Ağustos 1876’da tahta çıkmış ve 27 Nisan 1909’a kadar yaklaşık 33 yıl boyunca hüküm sürmüştür. Osmanlı tarihinde “Ulu Hakan” veya “Kızıl Sultan” gibi farklı sıfatlarla anılan II. Abdülhamid, döneminde uyguladığı siyaset, modernleşme çalışmaları, kurum reformları, eğitim hamleleri ve dış ilişkileriyle önemli bir yer tutmaktadır. Onun dönemindeki idarî ve siyasî yapıyı inceleyerek, hazırlayacağımız sunum ve rapor için tarihsel olayları kapsamlı bir şekilde değerlendirebiliriz.

Aşağıdaki bölümlerde II. Abdülhamid döneminin ana hatlarıyla ortaya koyduğu reformlar, siyasi ve askerî politikalar, toplumsal değişim, eğitim hamleleri, basın ve sansür uygulamaları gibi konuları detaylı biçimde ele alacağız.

II. Abdülhamid’in Tahta Çıkışı ve Erkenci Dönemi

Tahta Çıkış Süreci

• Abdülaziz’in Tahttan İndirilmesi (1876): II. Abdülhamid, amcası Sultan Abdülaziz’in saltanatının sona erdirilmesi ve büyük kardeşi V. Murad’ın kısa süreli padişahlığı ardından tahta çıkmıştır.
  • Genç Osmanlılar ve Meşrutiyet İsteği: 19. yüzyılın ikinci yarısında Namık Kemal, Ziya Paşa, Mithat Paşa gibi Genç Osmanlılar (Yeni Osmanlılar) meşruti bir yönetim talep ediyorlardı. Bu baskı ve Batılılaşma dalgası, II. Abdülhamid’in tahta çıkışında meşrutiyeti ilan edeceğine dair bir beklenti oluşturdu.

I. Meşrutiyet’in İlanı (1876)

• Sultan II. Abdülhamid’in ilk büyük icraatlarından biri olarak 23 Aralık 1876 tarihinde I. Meşrutiyet ilan edildi ve Osmanlı tarihi boyunca ilk kez “Kanun-ı Esasi” (anayasa) kabul edildi.
  • Kanun-ı Esasi, padişahın yetkilerini önemli ölçüde kısıtlamıyordu; özellikle padişaha meclisi feshetme hakkı tanınıyordu.

93 Harbi (1877-1878) ve Meclisin Kapatılması

• 93 Harbi, Osmanlı Devleti ile Rusya arasında 1877-1878 yıllarında gerçekleşen büyük çarpışmadır. Bu savaşta Osmanlı Devleti büyük toprak kayıpları yaşamıştır.
  • 93 Harbi’nin yarattığı durgunluk ve güvenlik endişesi bahane gösterilerek, II. Abdülhamid Meclis-i Mebusan’ı süresiz kapattı ve anayasal idare rafa kalktı.
  • Bu tarihten itibaren II. Abdülhamid, devleti “istibdat dönemi” olarak anılan daha merkeziyetçi ve baskıcı bir yönetim anlayışıyla yönetmeye başlayacaktır.

İdari ve Siyasi Reformlar

İstibdat Dönemi ve Yönetim Anlayışı

• İstibdat sözcüğü, baskıcı ve otoriter yönetim anlamına gelir. II. Abdülhamid dönemindeki devlet kontrol mekanizmaları, basın sansürü, jurnalcılık (ihbarcılık) gibi uygulamalar bu dönemin en çok tartışılan yönleridir.
  • Yıldız Sarayı merkezli bir yönetim anlayışı benimseyen II. Abdülhamid, önemli devlet işlerini saray etrafındaki yakın danışmanları, müşavirleri ve istihbarat ağları vasıtasıyla yürütmüştür.
  • Jurnalcılık Sistemi: İç güvenlik ve muhtemel darbe girişimlerini engellemek adına, imparatorluğun her yerinde istihbarat ağı oluşturulmuştur. Jurnalciler, devlet adamları dâhil birçok kişinin faaliyetlerini padişaha rapor etmektedir.

Mülkiye ve Askeriye Reformları

• Merkezi Otoritenin Güçlendirilmesi: Taşra yönetiminde valilerin yetkileri artırılmış, muhacirlerin iskânı ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır.
  • Askeriye Alanında Islahatlar: Donanmanın zayıfladığı ve ekonominin yıprandığı bu dönemde, ordunun modernize edilmesine çaba gösterilmiş; özellikle Alman danışmanların (mesela Goltz Paşa) katkısıyla askeri taktik ve eğitimde yenilikler yapılmıştır.
  • Hamidiye Alayları: Doğu Anadolu’da kurulan bu yarı resmî süvari birlikleri, o bölgede asayişi korumak ve devlete sadık aşiretleri kontrol etmek amacıyla dizayn edilmiştir.

Dış Politika ve Avrupa ile İlişkiler

• Britanya ve Rusya Diyalektiği: II. Abdülhamid, dış politikada dengeli bir yaklaşım benimsemeye çalışmıştır. Bir yandan Rusya’nın Anadolu ve Balkanlar’daki baskısını hafifletmeye çalışırken, öte yandan İngiltere ve Fransa ile ilişkileri güçlendirme veya Avrupalı devletler arasındaki çekişmeleri Osmanlı lehine kullanma çabası gütmüştür.
  • Berlin Antlaşması (1878): 93 Harbi sonunda gerçekleşen Berlin Kongresi ile Osmanlı Devleti büyük ölçüde Balkan coğrafyasından çekilmiştir. Yeni bağımsızlıklar ve toprak kayıpları yaşanmıştır.
  • Pan-İslamizm Politikası: II. Abdülhamid, halifelik makamının otoritesini ve İslam dünyasındaki nüfuzunu artırarak Avrupa devletlerine karşı bir koz olarak kullanmak istemiştir. Müslüman tebaa üzerinde birlik ve sadakat duygusunu pekiştiren bir “Pan-İslamist” girişim, onun dış politikasında önemli yer tutmuştur.

Modernleşme ve Eğitim Reformları

Eğitim Kurumlarının Yaygınlaşması

• Rüştiye, İdadi, Sultani Okullar: II. Abdülhamid döneminde önceki Tanzimat sürecinde temelleri atılan modern eğitim kurumlarının sayısı arttı. Yeni rüştiyeler (ortaokul), idadiler (lise) ve sultani (daha kapsamlı lise) düzeyinde okullar açıldı.
  • Mekteb-i Mülkiye, Mekteb-i Tıbbiye: Devlet kademesinde bürokrat ve memur ihtiyacını karşılamak üzere idari ve tıbbi alanda eğitim veren okullar desteklendi. Bu okullara yerli ya da yabancı uzmanlar getirilerek müfredatlar zenginleştirildi.
  • Halk Kütüphaneleri ve Kuran Kursları: Taşra başta olmak üzere birçok bölgede kütüphane ve medrese benzeri dinî eğitim kurumları arttırılmıştır. Halkın eğitim seviyesinin yükseltilmesi ve “Sadık Osmanlı vatandaşları” yetiştirilmesi hedeflenmiştir.

İlahiyat ve Ulema Yönetimi

• Dinî Eğitimde Düzenlemeler: Devletin dinî eğitim üzerindeki kontrolü artırılmıştır. Medreselerin ders programları yeniden düzenlenmiş, medrese müfredatına modern dersler (matematik, coğrafya gibi) eklenmesi konusunda tartışmalar yaşanmıştır.
  • Ulemaya Verilen Önem: Halifelik makamının otoritesini kullanmak isteyen II. Abdülhamid, din adamlarına (ulema) ve şeyhülislama yakın durdu. Ramazan aylarında dini törenlere, cuma selamlıklarına büyük önem verilerek toplumsal bütünlük mesajları verilmiştir.

Eğitim Organizasyonlarının Genişlemesi

• Maarif Nezareti (Eğitim Bakanlığı): Tanzimat devrinde temeli atılan Maarif Nezareti, II. Abdülhamid döneminde örgütlenmesini geliştirdi. Müfettişlik ve teftiş mekanizmaları güçlendirildi.
  • Eğitimde Batılılaşma ve Arap Coğrafyası: Özellikle Arabistan, Suriye, Irak gibi Osmanlı coğrafyasında yeni okullar açılarak devletçi yaklaşım güçlendirilmek istendi.

İktisadi ve Mali Durum

Duyun-u Umumiye (Genel Borçlar) İdaresi

• 93 Harbi’nin Ekonomik Bilançosu: 93 Harbi sonrası yaşanan toprak kayıpları ve savaş masrafları devleti derin bir mali krize soktu.
  • Borçların Konsolidasyonu: Tanzimat Dönemi’nde başlayan dış borç alımları, II. Abdülhamid zamanında da devam eden ekonomik sıkıntıları daha da ağırlaştırdı.
  • 1881 Muharrem Kararnamesi: Osmanlı Devleti borçları yeniden yapılandırma amacıyla alacaklı Avrupa devletlerinin seksen yıllık alacağını düzenlemek üzere Duyun-u Umumiye adı verilen bir kurumun kurulmasına izin verdi. Bu kurum, tuz, tütün, pul, balıkçılık, alkollü içkiler gibi pek çok vergi kaynağını doğrudan kontrol ederek borç geri ödemelerini teminat altına alıyordu.

Bayındırlık İşleri ve Ulaşım Ağı

• Demiryolu ve Karayolu Projeleri: II. Abdülhamid dönemi, yabancı sermayeli demiryolu yatırımlarında artışın görüldüğü bir dönemdir. Özellikle Bağdat Demiryolu, Hicaz Demiryolu gibi projeler stratejik ve dini öneme sahiptir.
  • Hicaz Demiryolu (1900-1908): Mekke ve Medine’ye ulaşımı kolaylaştırmak, hac yolculuklarını emniyet altına almak ve Arap coğrafyasında merkezi kontrolü artırmak amacıyla inşa edilmiştir. Bu proje, padişahın Pan-İslamizm siyasetini yansıtan önemli yatırımlardan biridir.
  • Sanayi ve Fabrikalar: Avrupa sanayisiyle rekabet edebilecek düzeyde sanayileşme Osmanlı’da tam anlamıyla gerçekleşmedi. Yine de II. Abdülhamid, bazı sanayi türlerinde (örneğin dokuma, çimento, kâğıt) küçük çaplı tesislerin oluşumuna destek vermiştir.

Kültür, Sanat ve Basın

Basının Kontrol Altına Alınması

• Sansür Uygulamaları: II. Abdülhamid devrinde Takvim-i Vekayi, Tercüman-ı Hakikat gibi gazetelerde devleti eleştiren veya padişahın hoşuna gitmeyen içeriklerin yayımlanması güçleşmiştir. Basın üzerinde yoğun bir sansür mekanizması kurulmuştur.
  • Yurt Dışında Çıkan Gazeteler: Meşrutiyet yanlısı aydınlar yurt dışında (Mısır, Avrupa vb.) gazeteler basarak muhalif görüşlerini yaymaya çalışmışlardır.
  • Edebi Eserler ve Tiyatro: Sansüre rağmen Ahmet Mithat Efendi, Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit Tarhan gibi birçok yazar ve şair, genellikle edebî eserler kaleme alarak kültürel gelişmeye katkı sunmuştur. Tiyatro sanatı da popülerlik kazanmıştır, ancak siyasi ve eleştirel yönleri sınırlanmıştır.

Sanat ve Mimarî Faaliyetler

• Saray Mimarisinde Batı Etkisi: Yıldız Sarayı’nın genişletilmesi ve Dolmabahçe Sarayı’ndaki yenilemelerde Avrupa mimari stillerinin izleri görülür.
  • Camii ve Okul İnşaatları: II. Abdülhamid, iç güvenliği ve dinî hassasiyeti pekiştirme çabaları çerçevesinde, birçok cami ve okul binası inşa ettirmiştir. Bu yapılar, dönemin mimari üslubunu ve padişahın imajını yansıtması bakımından önemlidir.
  • Teknolojik Gelişmelere Destek: Sarayda fotoğrafçılık, telefon, elektrik gibi yeni teknolojilere ilgi gösterilmiş ve bunların kullanımına dair çalışmalar yapılmıştır.

Toplumsal Yapı ve Sosyal Değişimler

Nüfus Artışı ve Göç

• Rumeli ve Kafkas Göçleri: Balkanlar ve Kafkasya’daki çatışmalar nedeniyle Anadolu’ya kitlesel göçler yaşanmıştır. Devlet bu göçmenleri yerleştirme (iskân) ve istihdam çabaları göstermiştir. Bu durum, Anadolu’da demografik yapının değişmesine sebep olmuştur.
  • Şehirleşme: İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerin nüfusu arttı. Yeni mahalleler, ulaşım araçları (tramvay, atlı araba) ve kentsel mimari gelişmeler görüldü.

Kadınların Durumu ve Sosyal Hayat

• Eğitimde Kadınlar: Kız rüştiyeleri ve kız öğretmen okulları açılarak kadınların eğitimi desteklenmeye başladı. Yine de bu eğitim fırsatları toplumsal gelenekler sebebiyle sınırlı kalmıştır.
  • Sosyal Faaliyetler ve Hayır Cemiyetleri: Servet sahibi ailelerin ve saray çevresinin destekleriyle, yetimler, yoksullar ve hastalar için hayır dernekleri kurulmaya başlandı. Kadınlar bu derneklerde önemli roller üstlendiler.

Dini ve Etnik Unsurlar

• Hristiyan Tebaa: Balkanlar ve Anadolu’da Hristiyan topluluklara ilişkin düzenlemeler, dış müdahaleye engel olmak için titizlikle yürütüldü. Kilise binalarının yapımı, reform istekleri padişahın kontrolü altındaydı.
  • Gayrimüslim Milletlere Yönelik Politikalar: Reform nizamnameleri uyarınca gayrimüslimlere bazı haklar tanındı ancak özellikle Balkanlarda milliyetçi hareketler güçlendiği için ayrılık fikirleri hız kesmedi.
  • Müslüman Aşiretler: Doğu Anadolu’da Kürt ve aşiret meseleleri, Hamidiye Alayları politikasıyla kontrol altında tutulmaya çalışıldı.

Meşrutiyet Muhalefeti ve Son Dönem

Jön Türkler ve Muhalif Hareketler

• İttihat ve Terakki Cemiyeti: 1889’da Askerî Tıbbiye’de kurulan İttihat ve Terakki Cemiyeti, ilerleyen dönemde meşrutiyetin yeniden ilan edilmesi ve padişahın yetkilerinin sınırlandırılması için çaba göstermiştir.
  • Mizancı Murad, Prens Sabahaddin: Çeşitli aydınlar örgütlenerek muhalefetin fikir altyapısını güçlendirmiştir. Sürgüne gönderilen veya kaçan muhalif aydınlar, Avrupa’da meşrutiyet yanlısı yayınlar yapmışlardır.

II. Meşrutiyet’in İlanı (1908)

• Hürriyet Kahramanları: Makedonya’da görev yapan subayların ve İttihat ve Terakki örgütlenmesinin baskısıyla II. Abdülhamid yeniden meşrutiyeti ilan etmek zorunda kaldı.
  • Temmuz 1908 Hürriyet Beyannamesi: Bu beyanname ile Kanun-ı Esasi tekrar yürürlüğe kondu ve Meclis-i Mebusan yeniden açıldı. Basında sansür kısmen kaldırıldı.

31 Mart Vakası (1909) ve II. Abdülhamid’in Tahttan İndirilmesi

• 31 Mart Olayı (13 Nisan 1909): Meşrutiyet karşıtı ayaklanma şeklinde ortaya çıkan bu isyan, Selanik’ten gelen Hareket Ordusu tarafından bastırıldı.
  • II. Abdülhamid’in Hal’i (27 Nisan 1909): Ayaklanmadan sorumlu tutulan II. Abdülhamid, tahttan indirilerek Selanik’e sürgüne gönderildi. Yerine V. Mehmed Reşad padişah ilan edildi.

Değerlendirme: II. Abdülhamid Döneminin Artı ve Eksi Yönleri

Olumlu Yönler

1. Modern Eğitim Hamleleri: Mevcut okul sisteminin genişletilmesi ve çeşitlendirilmesi, idarî ve askerî okulların artırılması.
  2. Merkezî Bürokrasinin Gelişimi: Devlet kademelerinin organize edilmesi, taşra yönetimlerinin güçlendirilmesi.
  3. Altyapı Yatırımları: Hicaz Demiryolu veya Bağdat Demiryolu gibi büyük projelerle ulaşımda gelişme sağlanması.
  4. Pan-İslamizm ve Halifelik Kurumunun Aktif Kullanımı: Avrupa baskısına karşı İslam dünyasının desteğini kazanmaya çalışma politikası.

Olumsuz Yönler

1. İstibdat ve Sansür: Siyasi baskı, basın özgürlüğünün kısıtlanması, jurnalcılık sisteminin yaygınlaşması.
  2. Meşrutiyetin Rafa Kaldırılması: 93 Harbi sonrasında meclisin kapatılmasıyla anayasal yönetime geçişin ertelenmesi.
  3. Dış Borçlar ve Duyun-u Umumiye: Yabancı müdahalesine açık bir mali yapının oluşması.
  4. Milliyetçilik Akımlarının Bastırılamaması: Balkanlar’da ve Doğu Anadolu’da ortaya çıkan milliyetçi hareketlere kalıcı çözüm üretilememesi, büyük toprak kayıplarının sürmesi.

Rapor ve Sunumda Kullanılabilecek Önemli Başlıklar

1. II. Abdülhamid Dönemi Genel Özellikleri
  2. I. Meşrutiyet ve Kanun-ı Esasi
  3. 93 Harbi ve Sonuçları
  4. İstibdat Yönetimi: Uygulamalar ve Tepkiler
  5. Pan-İslâmizm ve Dış Politika Yaklaşımları
  6. Reformlar: Eğitim, Askerî, Mülkî
  7. Ekonomik Durum ve Duyun-u Umumiye İdaresi
  8. Toplumsal Değişim ve Göç Hareketleri
  9. Basın, Kültür ve Sanat Hayatı
  10. II. Meşrutiyet’in İlanı ve 31 Mart Olayı
  11. II. Abdülhamid’in Tahttan İndirilmesi ve Dönemin Sonu

Detaylandırılmış Sunum Planı

Aşağıdaki maddeler, sunumunuzda veya raporunuzda uygulayabileceğiniz bir planı göstermektedir:

1. Kapak ve Giriş

• Projenin adı: “Osmanlı Devleti’nde II. Abdülhamid Dönemi”
    • Kısa özet ve amacı.
  2. Arka Plan Bilgisi (Tarihî Bağlam)

• Tanzimat ve Islahat Fermanları
    • Osmanlı’da 19. yüzyıl reformları
    • Genç Osmanlılar ve meşrutiyet fikri
  3. II. Abdülhamid’in Tahta Çıkışı

• Siyasî atmosfer (Abdülaziz’in tahttan indirilmesi, V. Murad’ın akıbeti)
    • I. Meşrutiyet’in ilanı ve Kanun-ı Esasi
  4. İstibdat Dönemi ve Özellikleri

• Meclisin kapatılması ve yönetimde mutlakiyet
    • Jurnalcılık yolu ile kurulan istihbarat ağı
    • Teşkilat-ı Mahsusa’nın temelleri (henüz tam teşekküllü olmasa da istihbarat geleneğinin güçlenmesi)
  5. Eğitim ve Kültürel Kurumlar

• Modern okulların sayısındaki artış
    • Medreselerdeki geleneksel eğitim ve değişim girişimleri
    • Kütüphaneler, basın faaliyetleri, sansür
  6. Dış Borçlar ve Ekonomi

• Savaşların finansal yükü
    • Duyun-u Umumiye İdaresi ve yabancı sermaye
    • Bayındırlık ve demiryolu yatırımları
  7. Toplumsal Değişimler ve Göç Hareketleri

• Balkanlar ve Kafkaslardan göçlerin yönetimi
    • Şehirleşme ve sosyal hayat
    • Kadınların eğitimi ve rolü
  8. Dış Siyaset ve Toprak Kayıpları

• Berlin Antlaşması’nın etkileri
    • Pan-İslâmizm politikası ve Halifelik gücü
    • Büyük güçlerle ilişkiler (İngiltere, Fransa, Rusya, Almanya)
  9. Muhalefet ve II. Meşrutiyet’in İlanı

• Jön Türkler ve İttihat ve Terakki Cemiyeti
    • 1908 Meşrutiyet Devrimi
    • Basın özgürlüğü, siyasi partiler ve meclisin açılması
  10. 31 Mart Vakası ve Tahttan İndirilmesi

• Ayaklanmanın nedenleri ve gelişimi
    • Hareket Ordusu’nun müdahalesi
    • II. Abdülhamid’in hal’i ve sonrasındaki yaşamı
  11. Sonuç ve Değerlendirme

• Dönemin Osmanlı tarihindeki önemi
    • Modernleşme, eğitim ve merkeziyetçilik açısından kazanımlar
    • Otoriter yönetimin uzun vadeli sonuçları
    • Devletin çöküş sürecine etkileri
  12. Fotoğraflar, Haritalar ve Ekler

• II. Abdülhamid dönemine ait fotoğraflar, saray, eğitim kurumları, demiryolları vb.
    • Döneme ait haritalar (Balkanlar, Anadolu, Ortadoğu)
  13. Kaynakça ve Referanslar

• Halil İnalcık, Tarih-i Cedit vb.
    • Donald Quataert, Osmanlı Ekonomisi ve Toplumu ile ilgili makaleler
    • Tarih Vakfı Yurt Yayınları, Türk Tarih Kurumu Yayınları

Sunum veya Rapor İçin Örnek Tablo

Aşağıdaki tablo, II. Abdülhamid dönemindeki bazı temel kurum ve alanlarda yapılan yenilikler ve sonuçlarını özetlemektedir:

Kurum/Alan Yapılan Yenilik Sonuç / Etki
Eğitim Rüştiye, idadi ve sultani okullarının sayısı arttı; kız okulları ilk defa daha fazla destek aldı. Eğitimli bürokrat sayısında artış, kısmi de olsa kadınların eğitim imkanlarının genişlemesi.
Askeriye Alman uzmanların katkısıyla modern subay eğitimi, Hamidiye Alaylarının kurulması. Orduda taktik ve teknik gelişim; Doğu Anadolu’da devletin etkisini artırma girişimi.
Ekonomi Duyun-u Umumiye İdaresi ile dış borçların tahsili; demiryolu projeleri (Hicaz, Bağdat). Devlet maliyesi yabancılara bağımlı hale geldi; taşrada ticaret canlandı, merkezi kontrol kısmen güçlendi.
Mimari ve Kültür Yıldız Sarayı genişletmeleri, camiler ve mektepler inşa edilmesi, basına sıkı sansür. Saray merkezi yönetimi güçlendi, dini duygulara vurgu arttı; basın özgürlüğü kısıtlandı, dolayısıyla muhalefet yurtdışına kaydı.
Dış Politika Pan-İslâmizm stratejisi; Avrupalı devletler arasında denge politikası. Avrupa devletleri nezdinde Osmanlı bağımsızlığını kısmen korudu, ancak Balkanlar’daki ayrılık hareketleri bastırılamadı.
Siyasal Sistem Meclisin kapatılması (1878) ve istibdat dönemi, ardından II. Meşrutiyet’in ilanı (1908). Tek adam yönetimi yerleşik bir hal aldı; muhalefet yeraltında örgütlenerek meşrutiyetin yeniden kurulmasını sağladı.

Özet

• II. Abdülhamid, Osmanlı Devleti’nin en uzun süre tahtta kalan padişahlarından biridir.
  • İktidarının ilk yıllarında I. Meşrutiyet ilan edilse de, 93 Harbi sonrası meclisin kapatılmasıyla mutlakiyetçi bir rejime dönülmüştür.
  • Eğitim ve altyapı alanında ciddi reformlar yapılmış, Hicaz Demiryolu gibi uluslararası nitelikte projeler hayata geçirilmiştir.
  • Duyun-u Umumiye yoluyla Osmanlı Devleti ekonomisi Avrupa kontrollü bir yapıya girmiştir.
  • Sansür ve istibdat yöntemleriyle muhalefeti ağır şekilde baskılayan II. Abdülhamid, 1908 Devrimi sonucunda meşrutiyeti yeniden ilan etmek zorunda kalmıştır.
  • 31 Mart Vakası sonrasında tahttan indirilerek yerini V. Mehmed Reşad’a bırakmış, sonrasında sürgüne gönderilmiştir.

Bu kapsamlı dönemi ele alan bir sunum veya rapor, hem Tanzimat sonrasındaki Osmanlı merkezîleşme ve modernleşme çabalarını hem de monarşik düzen ile meşrutiyet arasındaki gerilimin nasıl büyüdüğünü ortaya koymak açısından oldukça önemlidir.

@Sindan_Sadak