oryantasyon nasıl yazılır
Oryantasyon nasıl yazılır?
Cevap:
“Oryantasyon” kelimesi Türkçede bitişik ve hece hece olarak yazılır: “oryantasyon”. Bu kelime, İngilizce “orientation” kelimesinden Türkçeye geçmiştir ve işe yeni başlayanlar, öğrenciler veya katılımcılar için yapılan tanıtım ve uyum süreci anlamına gelir.
Önemli Noktalar:
- Kelime küçük harfle yazılır, özel isim olmadığı sürece.
- Yazımı: o - r - y - a - n - t - a - s - y - o - n
- Hece yapılırsa: o-ry-an-ta-syon şeklindedir.
- Bazı yanlış kullanımlar: “oriyantasyon”, “oryantasyon” kelimesi gibi hatalı yazımlara sık rastlanır ancak doğru yazımı **“oryantasyon”**dur.
Oryantasyonla İlgili Kısa Bilgi:
- İş veya eğitim ortamlarında yeni gelenlerin iş yerine veya okula uyum sağlamaları için düzenlenen oryantasyon programları vardır.
- Oryantasyon süreci sırasında kurumun kuralları, çalışma ortamı, işleyiş, sorumluluklar gibi konularda bilgilendirme yapılır.
Özet Tablo
| Terim | Doğru Yazımı | Anlamı | Yanlış Yazımlar |
|---|---|---|---|
| Oryantasyon | oryantasyon | Tanıtım ve uyum süreci | oriyantasyon, oryentasyon |
Örnek Cümleler
- Yeni işe başlayan çalışanlar için haftalık bir oryantasyon programı düzenlendi.
- Üniversitedeki oryantasyon toplantısında öğrenciler kampüs hakkında bilgilendirildi.
Sonuç:
Oryantasyon kelimesi Türkçede bitişik ve “oryantasyon” şeklinde yazılır. Yazımına dikkat edilmesi, anlaşılır ve doğru iletişim için önemlidir.