aktanegtimkapisugov.r/Sinav/Sinavkatil/08fez027-dce54/6b-ad01-45bbbfld39767GaE Veri Okuryazarliğı Eğitim Sinavı ONC 1. Soru “Örneklem” kavramı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? OA) Ôrneklem, tüm popülasyonu kapsar. OB-) Orneklem seçimi, sonuçlarin genelleştirilebilirliği için önemsizdir. oC-) Orneklem, popülasyonu temsil edecek şekilde seçilmelidir. OD-) Orneklem, veri toplamayı hedeflediğimiz geniş veri kümesini ifade eder. OE-)ôrneklem, sadece veri saklama amaciyla kullanılır.
SORU: “Örneklem” kavramı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
- Örneklem: Bir popülasyonun tamamını temsil etmek amacıyla seçilen, popülasyondan küçük ve belli özelliklere göre seçilmiş alt kümedir.
- Popülasyon: İncelenen tüm evren, yani tüm bireyler veya öğeler.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
“Örneklem, tüm popülasyonu kapsar.” ifadesi yanlıştır çünkü örneklem, popülasyonun tamamını değil, sadece bir kısmını kapsar.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
“Örneklem seçimi, sonuçların genelleştirilebilirliği için önemsizdir.” ifadesi yanlıştır. Örneklem seçimi çok önemlidir çünkü seçilen örneklem iyi temsil etmiyorsa, sonuçlar genellenemez.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
“Örneklem, popülasyonu temsil edecek şekilde seçilmelidir.” ifadesi doğrudur. Örneklemin amacı popülasyonu temsil eden küçük bir grubu seçmektir.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
“Örneklem, veri toplamayı hedeflediğimiz geniş veri kümesini ifade eder.” ifadesi yanlıştır. Veri toplamanın hedeflendiği geniş veri kümesine “popülasyon” denir.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
“Örneklem, sadece veri saklama amacıyla kullanılır.” ifadesi yanlıştır. Örneklem, veri analizini ve genelleme yapmayı kolaylaştırmak için seçilir, veri saklama amacıyla değil.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
C - Örneklem, popülasyonu temsil edecek şekilde seçilmelidir. — Doğru tanımı verir.
A — Yanlış, popülasyonu kapsamaz.
B — Yanlış, örneklem seçimi önemlidir.
D — Yanlış, popülasyon geniş veri kümesini ifade eder.
E — Yanlış, örneklem sadece veri saklama amacıyla kullanılmaz.
Adım 7 — Son Doğrulama
Örneklemin temel işlevi, popülasyonu doğru bir şekilde temsil edecek şekilde seçilmektir; aksi halde sonuçların geçerliliği olmaz.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) Örneklem, popülasyonu temsil edecek şekilde seçilmelidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
SORU: “Örneklem” kavramı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A) Örneklem, tüm popülasyonu kapsar.
- YANLIŞ: Örneklem, tüm popülasyonun tamamı değil; popülasyonun bir alt kümesidir.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B) Örneklem seçimi, sonuçların genelleştirilebilirliği için önemsizdir.
- YANLIŞ: Örneklem seçimi genelleştirilebilirlik için kritiktir; yanlı örneklem sonuçları çarpıtabilir.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C) Örneklem, popülasyonu temsil edecek şekilde seçilmelidir.
- DOĞRU: İyi bir örneklem, popülasyonun özelliklerini temsil edecek şekilde seçilmelidir ki elde edilen sonuçlar popülasyona genellenebilsin.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D) Örneklem, veri toplamayı hedeflediğimiz geniş veri kümesini ifade eder.
- YANLIŞ: Bu tanım popülasyon için uygun; örneklem daha küçük, seçilmiş bir kümedir.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
E) Örneklem, sadece veri saklama amacıyla kullanılır.
- YANLIŞ: Örneklem veri analizi ve çıkarım yapmak için seçilir; saklama amacıyla kullanılmaz.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
C. Örneklem, popülasyonu temsil edecek şekilde seçilmelidir. — Bu, örneklem kavramının doğru tanımıdır ve genelleştirme için gereklidir.
A. Örneklem, tüm popülasyonu kapsar. — Gerçekte örneklem popülasyonun tamamı değildir.
B. Örneklem seçimi, sonuçların genelleştirilebilirliği için önemsizdir. — Önemlidir; yanlış bir seçim güvenilmez sonuç verir.
D. Örneklem, veri toplamayı hedeflediğimiz geniş veri kümesini ifade eder. — Bu popülasyon tanımıdır, örneklem değildir.
E. Örneklem, sadece veri saklama amacıyla kullanılır. — Yanlıştır; analiz ve çıkarım için kullanılır.
Adım 7 — Son Doğrulama
Örneklem, popülasyonun temsilcisi olacak şekilde seçilirse örnekten elde edilen bulgular popülasyona genellenebilir; bu nedenle doğru seçenek C’dir.
CEVAP: C) Örneklem, popülasyonu temsil edecek şekilde seçilmelidir.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?