Ormanın derinliklerinde gizem

2. Sınıf Matematik Tartma Etkinliği Çözümleri

:light_bulb: KULLANILAN KURAL: Eşit kollu terazide dengenin sağlanması için sağ kefedeki ağırlıkların toplamı, sol kefedeki nesnenin kütlesine eşit olmalıdır. Eğer nesnenin yanında ek bir ağırlık varsa, bu ağırlık toplamdan çıkarılır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Muz, Patates ve Karpuzun Kütlesini Bulma

• Muz: Sağ kefede 1\text{ kg} + 2\text{ kg} = 3\text{ kg} var. Muzun kütlesi 3\text{ kg}'dır.
  • Patates: Sağ kefede 2\text{ kg} + 2\text{ kg} = 4\text{ kg} var. Patatesin kütlesi 4\text{ kg}'dır.
  • Karpuz: Sağ kefede 2\text{ kg} + 3\text{ kg} = 5\text{ kg} var. Karpuzun kütlesi 5\text{ kg}'dır.

Adım 2 — Kavun, Patlıcan ve Portakalın Kütlesini Bulma

• Kavun: Sağ kefede 5\text{ kg} + 1\text{ kg} = 6\text{ kg} var. Kavunun kütlesi 6\text{ kg}'dır.
  • Patlıcan: Sağ kefede sadece 4\text{ kg} var. Patlıcanın kütlesi 4\text{ kg}'dır.
  • Portakal: Sağ kefede 4\text{ kg} + 2\text{ kg} = 6\text{ kg} var. Portakalın kütlesi 6\text{ kg}'dır.

Adım 3 — Limon, Havuç ve Üzümün Kütlesini Bulma

• Limon: Sağ kefede 4\text{ kg} var, ancak limonun yanında 1\text{ kg} var. 4 - 1 = 3. Limonun kütlesi 3\text{ kg}'dır. (Ödevde 5 yazılmış, doğrusu 3 olmalı).
  • Havuç: Sağ kefede 5\text{ kg} + 1\text{ kg} = 6\text{ kg} var, havucun yanında 2\text{ kg} var. 6 - 2 = 4. Havucun kütlesi 4\text{ kg}'dır. (Ödevde 8 yazılmış, doğrusu 4 olmalı).
  • Üzüm: Sağ kefede 4\text{ kg} + 4\text{ kg} = 8\text{ kg} var, üzümün yanında 1\text{ kg} var. 8 - 1 = 7. Üzümün kütlesi 7\text{ kg}'dır. (Ödevde 9 yazılmış, doğrusu 7 olmalı).

Adım 4 — Erik, Kivi ve Soğanın Kütlesini Bulma

• Erik: Sağ kefede 4\text{ kg} + 4\text{ kg} = 8\text{ kg} var, eriğin yanında 3\text{ kg} var. 8 - 3 = 5. Eriğin kütlesi 5\text{ kg}'dır. (Ödevde 11 yazılmış, doğrusu 5 olmalı).
  • Kivi: Sağ kefede 5\text{ kg} + 2\text{ kg} = 7\text{ kg} var, kivinin yanında 4\text{ kg} var. 7 - 4 = 3. Kivinin kütlesi 3\text{ kg}'dır. (Ödevde 11 yazılmış, doğrusu 3 olmalı).
  • Soğan: Sağ kefede 5\text{ kg} + 3\text{ kg} = 8\text{ kg} var, soğanın yanında 2\text{ kg} var. 8 - 2 = 6. Soğanın kütlesi 6\text{ kg}'dır. (Ödevde 10 yazılmış, doğrusu 6 olmalı).

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP ANAHTARI:

1. Muz: 3\text{ kg} | 2. Patates: 4\text{ kg} | 3. Karpuz: 5\text{ kg}
  2. Kavun: 6\text{ kg} | 5. Patlıcan: 4\text{ kg} | 6. Portakal: 6\text{ kg}
  3. Limon: 3\text{ kg} | 8. Havuç: 4\text{ kg} | 9. Üzüm: 7\text{ kg}
  4. Erik: 5\text{ kg} | 11. Kivi: 3\text{ kg} | 12. Soğan: 6\text{ kg}
    ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Kütle

• Tanım: Bir cismin değişmeyen madde miktarıdır.
  • Bu problemde: Meyve ve sebzelerin ağırlıklarını ölçmek için kullanılmıştır.

2. Kilogram (kg)

• Tanım: Kütle ölçü birimidir.
  • Bu problemde: Tartıdaki ağırlıkların birimi olarak kullanılmıştır.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Yanındaki Ağırlığı Toplamak

• Yanlış: Limonun yanındaki 1\text{ kg} ile karşıdaki 4\text{ kg}'ı toplayıp 5 yazmak.
  • Doğru: Aynı taraftaki ağırlığı, karşı taraftaki toplamdan çıkarmak (4 - 1 = 3).
  • Neden Yanlış: Çünkü limonun yanındaki ağırlık tartıya yardım eder, karşı taraftaki yükü azaltır.

Limon ve sonrasındaki soruların cevaplarını bu yeni bilgilere göre düzeltmek ister misin?