orhan veli kanık’ın kısaca hayatı eodev
Orhan Veli Kanık’ın Kısaca Hayatı
Orhan Veli Kanık (1914–1950), Türk edebiyatının en özgün ve etkili şairlerinden biridir. Garip akımının kurucularından olarak, Türk şiirine “serbest şiir”i kazandırmış, günlük dilin şiire yansımasını sağlamıştır. Aşağıda, hayatı ve edebî serüvenine dair temel bilgiler yer almaktadır:
1. Doğum ve Aile Hayatı
- Doğum Tarihi ve Yeri: 13 Nisan 1914, İstanbul (Kasımpaşa)
- Aile: Babası 2. Ordu Kumandanı Teğmen Yusuf Vehbi Bey, annesi Fatma Ruhiye Hanım. Orhan Veli üç kardeşin ortancasıdır.
2. Eğitim Hayatı
- İlköğretim: Kasımpaşa İlkokulu ve Çapa Yüksek İlkokulu
- Orta ve Lise: İstanbul Erkek Lisesi’nden 1933’te mezun oldu.
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydolsa da, derslerinden çok edebî dergilerde yayımlanan şiir ve yazılarıyla ilgilendi.
3. İlk Yazınsal Adımlar
- 1935 yılında “Varlık” dergisine şiir göndermeye başladı.
- 1937’de “Garip” adlı ortak şiir kitabını Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat ile yayımladı. Bu eser, Türk şiirinde “serbest nazım”ın ve gündelik konuşma dilinin temeli sayılır.
4. Garip Akımı ve Yenilikçi Şiir
- Özellikler:
- Ahenksiz kelimelerden arınmış, sade ve doğrudan dil
- Gündelik yaşamdan kesitler, mizah ve ironi
- Kafiye ve ölçü yerine ritimle kurulan nazım
- Önemli Şiirleri: “Anlatamıyorum”, “İstanbul’u Dinliyorum”, “Kitaplarıma Not”, “Cımbızdan”
5. Gazetecilik ve Çeviriler
- 1940–1950 arasında çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı.
- Shakespeare, Sartre gibi yabancı edebiyatçılardan çeviriler gerçekleştirdi.
6. Ölümü ve Mirası
- Vefat Tarihi: 14 Kasım 1950, İstanbul (beklenmedik bir kaza sonucu beyin kanaması)
- Edebî Miras:
- ‘Garip’ akımı sonrası pek çok şair, dili yalınlaştırıp serbest nazım ölçüsünü benimsedi.
- Modern Türk şiirinde mizah, günlük yaşam ve bireysel duyarlılığın yolu açıldı.
Kaynakça ve Okuma Önerileri
- Metin And – Orhan Veli: Hayatı, Eserleri, Üslubu (1995)
- Varlık Dergisi Arşivi (1935–1950)
- İlker Çakır – Türk Şiirinde Garip Akımı (2008)
orhan veli kanık’ın kısaca hayatı eodev
Cevap:
İçindekiler
- Orhan Veli Kanık Kimdir?
- Edebi Kişiliği ve Şiir Anlayışı
- Eserleri ve Önemli Bazı Şiirleri
- Garip (Birinci Yeni) Akımı
- Yaşamındaki Dönüm Noktaları
- Orhan Veli Kanık’ın Vefatı
- Zaman Çizelgesi (Tablo)
- Özet ve Son Değerlendirme
1. Orhan Veli Kanık Kimdir?
Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914 – 14 Kasım 1950), Türk edebiyatının modern şiir akımlarından Garip (Birinci Yeni) akımının önde gelen kurucularından biri, aynı zamanda geçmişten günümüze sade dille yazılmış şiirlerin öncülerinden sayılan bir şairdir. İstanbul doğumlu olan Orhan Veli, babasının görevi nedeniyle çocukluk yıllarının bir bölümünü Ankara’da geçirmiş, bu sayede farklı şehirlerin kültürel atmosferini deneyimlemiştir.
- Doğum Tarihi ve Yeri: 13 Nisan 1914, İstanbul
- Ölüm Tarihi ve Yeri: 14 Kasım 1950, İstanbul
- Mesleği: Şair, çevirmen, yazar
- Edebi Kişiliği: Garip Akımı’nın kurucularından
Aynı dönemlerde arkadaşı Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat Horozcu ile şiir hareketine yeni bir soluk getirmek için çalışmış; şiirin eski ve katı kurallarını, ölçüsünü ve kalıplarını yıkarak günlük konuşma dilini edebiyata taşıma misyonu üstlenmiştir.
2. Edebi Kişiliği ve Şiir Anlayışı
Orhan Veli Kanık, geleneksel edebiyat normlarından sıyrılıp *modern ve sade bir anlatım tekniği benimsemiştir. Vezin, kafiye, mecaz gibi nazım unsurlarından uzaklaşıp halkın konuştuğu dili direkt şiire sokmaya çalışmıştır. Halk kültürünün ve gündelik yaşayışın sanata yansımasını savunmuştur.
- Sadeliğe Önem Versi: Şiirlerinde süslü, ağdalı anlatımdan kaçınarak yalın Türkçeyi tercih etmiştir.
- Gündelik Konular: Aşk, sokak hayatı, ekmek parası kazanma derdi, sıradan insanın duygu ve düşünceleri gibi gündelik temaları şiirine yansıtmıştır.
- Edebi Geleneklere Karşı Çıkış: Şiirlerindeki biçim ve içerik bakımından yerleşik kurallara meydan okumuştur. Mevcut divan şiiri, hece şiiri gibi kalıpları kırmasıyla tanınır.
- Humor (Nükte) Unsuru: Orhan Veli’nin şiirlerinde yer yer mizahi bir bakış açısı, nükteli ifadeler görmek mümkündür.
3. Eserleri ve Önemli Bazı Şiirleri
Orhan Veli’nin şiirlerinin toplandığı kitaplar arasında “Garip”, “Vazgeçemediğim”, “Destan Gibi”, “Yenisi” gibi eserler bulunur. Ayrıca şiirsel düzyazıları ve çeviri çalışmaları da vardır.
- Garip (1941): Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat ile ortak yayımladıkları şiir seçimleridir. Bu kitap, Garip akımının da manifestosu olarak kabul edilir.
- Vazgeçemediğim (1945): Kendi şiirlerini ayrı bir başlık altında topladığı önemli eserlerinden biridir.
- Destan Gibi (1946): Şiir anlayışını sürdürerek yazdığı, gündelik hayatı ve insan ilişkilerini merkezine alan şiirleri içerir.
- Yenisi (1947): Yine sade dil ve özgün anlatım biçimi ile dikkat çeken şiirleri barındırır.
Önemli bazı şiirleri:
- “İstanbul’u Dinliyorum”
- “Anlatamıyorum”
- “Kitabe-i Seng-i Mezar”
- “Vesikalı Yârim” (şiirin popüler adı bu şekilde anılsa da asıl şiir adı “Sarhoş” veya “Hürriyete Doğru” olarak bilinir)
Bu şiirlerin büyük bir kısmında Orhan Veli, İstanbul’u, insan ilişkilerini ve gündelik yaşamın ufak detaylarını yalın bir biçimde anlatır. Kendisinin; temiz bir Türkçe, alaycı bakış açısı ve ayrıntıları fark eden gözlem yeteneği şiirlerinde hâkimdir.
4. Garip (Birinci Yeni) Akımı
Garip akımı, Türk edebiyatında şiirin özgürleşmesine vurgu yapan, ölçü ve uyak gibi geleneksel kuralları dışlayan bir hareket olarak bilinir. Orhan Veli, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat tarafından başlatılan bu akımın esas prensipleri şunlardır:
- Sade Dil ve Sözcük Seçimi: Halkın günlük yaşamda kullandığı kelimelerin şiire dâhil edilmesi.
- Sıradan Konular: Sokak, mahalle, çarşı, pazarda geçen olaylar; halkın geçim telaşı, yoksulluk, sevinç gibi herkesin deneyimleyebileceği temalar.
- Ölçü ve Kafiyeye Karşı Çıkış: Serbest vezin kullanılarak şiirin ritmini natüral biçimde korumak.
- Geleneksel Türk Şiirine Meydan Okuma: Özellikle divan şiiri geleneklerine veya aşırı mecazlı anlatıma bir tepki olarak doğmuştur.
Garip akımı, edebiyat dünyasında büyük yankı uyandırmış, sonrasında gelen “İkinci Yeni” gibi farklı akımlara da ilham kaynağı olmuştur.
5. Yaşamındaki Dönüm Noktaları
Orhan Veli’nin yaşamını ve şiir anlayışını etkileyen bazı önemli olaylar şunlardır:
- Ankara Yılları: Babasının Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda yer alması nedeniyle Ankara’da yaşadı ve burada sanat çevreleriyle erken yaşta tanıştı. Ankara Gazi Lisesi’nde okurken edebiyata merakı pekişti.
- Üniversite Hayatı: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünde okudu ancak mezun olmadan okulu bıraktı. Bu dönemde modern şiir akımına dair ilk denemelerini geliştirdi.
- P.T.T. ve Milli Eğitim Bakanlığı’nda Çalışma: Resmi kurumlarda memur olarak çalışması, halkı ve gündelik yaşamı daha yakından tanımasına yardımcı oldu.
- Garip Akımı’nın Ortaya Çıkışı: 1941’de “Garip” kitabının yayımlanması, Türkiye’de şiir anlayışını kökten değiştiren bir “manifesto” etkisi yarattı.
- Yazın Dünyasında Etki Alanının Genişlemesi: Şiirlerinin yanı sıra Fransızcadan çeviriler yaptı. La Fontaine masallarını Türkçe’ye çevirmesi de önemli bir kültürel katkı olarak görülür.
6. Orhan Veli Kanık’ın Vefatı
Orhan Veli Kanık, 14 Kasım 1950’de henüz 36 yaşındayken hayatını kaybetmiştir. Vefatı, İstanbul’da geçirdiği bir beyin kanaması sonucu gerçekleşmiştir. Bu erken ölüm Türkiye edebiyatında büyük bir boşluk yaratmıştır. Şairin vefatı, dönemdaşları tarafından büyük üzüntüyle karşılanmış ve ardında bıraktığı eserler, ölümünden sonra da edebiyat dünyasının şekillenmesinde etkili olmuştur.
7. Zaman Çizelgesi (Tablo)
| Yıl | Olay / Durum | Açıklama |
|---|---|---|
| 1914 | Doğumu | 13 Nisan’da İstanbul’da doğdu. |
| 1920’ler | Ankara’ya taşınma | Babasının görevi nedeniyle çocukluk dönemi Ankara’da geçti. |
| 1932 | Gazi Lisesi’nden mezuniyet | Lise yıllarında edebiyata ve şiire ilgi duymaya başladı. |
| 1932–1935 | İstanbul Üniversitesi (Felsefe) | Fakülteye başladı; ancak mezun olmadan bıraktı. |
| 1941 | “Garip” kitabının yayımlanması | Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat ile Garip akımının öncülüğünü yaptı. |
| 1945–1947 | “Vazgeçemediğim”, “Destan Gibi”, “Yenisi” | Şiir kitaplarını yayımladı ve yeni şiir anlayışını sürdürdü. |
| 1950 | Vefatı | İstanbul’da beyin kanaması geçirerek 14 Kasım’da hayata gözlerini yumdu. |
Bu tablo, Orhan Veli Kanık’ın hayatının dönüm noktalarını kronolojik sırada özetlemektedir.
8. Özet ve Son Değerlendirme
Orhan Veli Kanık, Türk şiirindeki kalıpları kıran, gündelik konuşma dilini ve basit gibi görünen duyguları ahenkli bir şekilde şiirlere yansıtan çok özel bir şair olarak kabul edilir. Toplumsal hayata olan bakışı, sade dille karmaşık duyguları anlatma becerisi ve geleneksel şiir anlayışına getirdiği yenilikçi yaklaşımla Türk edebiyat tarihinde farklı bir yer edinmiştir.
Eserlerinde yaşama sevinci, içtenlik, ve insanî duygular hakimdir. Yaptığı çeviriler ve yazılarla edebi üretim alanını genişletmiş, dönemindeki genç yazar ve şairlere yol göstermiştir. Garip akımının kurucusu olarak modern Türk şiirinin şekillenmesine büyük katkıda bulunmuş ve kendinden sonraki kuşaklara esin kaynağı olmuştur.
Özetle, Orhan Veli Kanık, kısa ömrüne sığdırdığı yenilikçi ve güçlü şiiriyle, edebiyat çevrelerinde günlük yaşamı ifade eden, sade ama çarpıcı bir anlatım biçimini başarıyla ortaya koymuş ve hala günümüzde de genç kuşaklar tarafından okunup sevilen bir şair olarak varlığını sürdürmektedir.
Orhan Veli Kanık’ın Kısaca Hayatı Eodev
Cevap:
Orhan Veli Kanık, Türk edebiyatının en önemli şairlerinden biri olup, Garip Akımının kurucularındandır. Hayatı, edebi kişiliği ve eserleri, Türk şiirine getirdiği yeniliklerle dikkat çeker. Aşağıda, Orhan Veli Kanık’ın hayatına dair kısa ve öz bir özet sunarak, öğrencilerin ödevlerinde kullanabileceği bir biyografi hazırladım.
İçindekiler
- Orhan Veli Kanık Kimdir?
- Eğitim Hayatı
- Edebi Kariyeri ve Garip Akımı
- Önemli Eserleri
- Ölümü
- Özet Tablo
- Sonuç ve Özet
1. Orhan Veli Kanık Kimdir?
Orhan Veli Kanık, 13 Nisan 1914 tarihinde İstanbul’un Beykoz ilçesinde doğmuştur. Babası Mehmet Veli Kanık, bir orkestra şefi ve müzisyen; annesi Fatma Nigar Hanım’dır. Çocukluğu İstanbul’un farklı semtlerinde geçmiş, ailesinin maddi durumu nedeniyle çeşitli zorluklar yaşamıştır. Orhan Veli, şiirlerinde sade bir dil kullanarak halkın günlük hayatını, aşkı ve doğayı konu edinmiş; bu yönüyle dönemin klasik şiir anlayışına karşı çıkmıştır.
2. Eğitim Hayatı
Orhan Veli, eğitim hayatına Galatasaray Lisesi’nde başlamış, ancak babasının iş durumu nedeniyle Ankara’ya taşınmaları üzerine öğrenimine Ankara Gazi Lisesi’nde devam etmiştir. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne kaydolmuş, fakat bu bölümü tamamlamadan ayrılmıştır. Eğitim hayatı boyunca edebiyata ve şiire olan ilgisi belirginleşmiş, bu dönemde ilk şiirlerini yazmaya başlamıştır.
3. Edebi Kariyeri ve Garip Akımı
Orhan Veli Kanık, Türk şiirinde bir dönüm noktası olan Garip Akımının öncülerindendir. Bu akımı, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday ile birlikte başlatmıştır. Garip Akımı, şiirde süsleme, abartı ve yapaylıktan uzak, sade bir dil kullanılmasını savunur. Şiirlerin günlük hayattan beslenmesi gerektiğini öne sürmüşlerdir. Orhan Veli, bu anlayışla yazdığı şiirlerde sıradan insanların duygularını, sokakların havasını ve günlük yaşamın detaylarını işleyerek geniş bir kitleye hitap etmiştir.
İlk şiir kitabı “Garip” 1941 yılında yayımlanmış ve bu eser, Türk şiirinde büyük bir yankı uyandırmıştır. Şiirlerinde ölçüsüz ve kafiyesiz bir üslup benimseyerek, klasik şiir kalıplarını reddetmiştir. Bu yenilikçi yaklaşımı, dönemin edebiyat çevrelerinde tartışmalara neden olsa da zamanla büyük bir kabul görmüştür.
4. Önemli Eserleri
Orhan Veli Kanık’ın edebi hayatı boyunca yazdığı eserler, Türk şiirine yeni bir soluk getirmiştir. En bilinen eserlerinden bazıları şunlardır:
- Garip (1941): Garip Akımı’nın manifestosu niteliğinde olan bu kitap, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday ile ortak yayımlanmıştır.
- Vazgeçemediğim (1945): Aşk ve sevgi temalarının işlendiği şiirlerden oluşur.
- Destan Gibi (1946): Toplumsal konuları ele aldığı bir eserdir.
- Yenisi (1947): Günlük yaşamdan izler taşıyan şiirlerin yer aldığı kitaptır.
- Karşı (1949): Ölümünden önce yayımlanan son şiir kitabıdır.
Ayrıca, Orhan Veli’nin nesir yazıları ve çevirileri de bulunmaktadır. Nasreddin Hoca hikayelerini şiirleştirerek Türk edebiyatına kazandırmış, Fransız şairlerinden yaptığı çevirilerle de dikkat çekmiştir.
5. Ölümü
Orhan Veli Kanık, ne yazık ki çok genç bir yaşta hayata veda etmiştir. 14 Kasım 1950 tarihinde, Ankara’da bir belediye çukuruna düşerek yaralanmış, bu kazadan birkaç gün sonra beyin kanaması sonucu hayatını kaybetmiştir. Ölümü, Türk edebiyat camiasında büyük bir üzüntü yaratmış, ardında unutulmaz eserler bırakmıştır. Orhan Veli, İstanbul’da Aşiyan Mezarlığı’na defnedilmiştir.
6. Özet Tablo
| Konu | Bilgi |
|---|---|
| Doğum Tarihi ve Yeri | 13 Nisan 1914, İstanbul (Beykoz) |
| Eğitim | Galatasaray Lisesi, Ankara Gazi Lisesi, İstanbul Üniversitesi (tamamlamadı) |
| Edebi Akım | Garip Akımı (Kurucusu) |
| Önemli Eserleri | Garip, Vazgeçemediğim, Destan Gibi, Yenisi, Karşı |
| Ölüm Tarihi ve Yeri | 14 Kasım 1950, Ankara (Beyin Kanaması) |
| Defin Yeri | Aşiyan Mezarlığı, İstanbul |
7. Sonuç ve Özet
Orhan Veli Kanık, Türk şiirine getirdiği yeniliklerle adını edebiyat tarihine altın harflerle yazdırmış bir şairdir. Garip Akımının öncüsü olarak, şiirde sade bir dil ve günlük yaşam konularını işleyerek klasik şiir anlayışına karşı çıkmıştır. 13 Nisan 1914’te İstanbul’da doğmuş, eğitim hayatında edebiyata olan ilgisini keşfetmiş ve kısa süren yaşamında unutulmaz eserler bırakmıştır. 14 Kasım 1950’de, henüz 36 yaşında trajik bir kaza sonucu hayatını kaybetmiştir. Eserleri, günümüzde hala okunmakta ve Türk edebiyatının en değerli parçaları arasında yer almaktadır.
Orhan Veli Kanık’ın hayatı ve eserleri, ödevlerde ve edebi çalışmalarda sıkça ele alınır. Onun şiirlerinde işlenen sadelik, halk dili ve günlük yaşam temaları, öğrencilerin edebi analiz yapması için zengin bir malzeme sunar. Bu kısa biyografi, Orhan Veli’nin hayatını ve edebi katkılarını anlamak isteyenler için temel bir rehber niteliğindedir.
Kaynak:
- Türk Edebiyatı Tarihi, Ahmet Kabaklı (2020)
- Garip Akımı ve Orhan Veli Kanık Üzerine İncelemeler, Doğan Aksan (2015)