örgün ve yaygın eğitim nedir
Örgün ve yaygın eğitim nedir?
Cevap:
Türkiye’de eğitim sisteminde iki temel kavram olan örgün eğitim ve yaygın eğitim terimleri, eğitim süreçlerinin nasıl ve nerede gerçekleştirildiğini ifade eder. Bu terimler eğitim alanında çok sık kullanılır ve birbirlerinden farklı işleyiş biçimlerine sahiptirler. İşte detaylı açıklamaları:
İçindekiler
- Örgün Eğitim Nedir?
- Yaygın Eğitim Nedir?
- Örgün ve Yaygın Eğitimin Temel Farkları
- Örneklerle Açıklama
- Özet Tablosu
1. Örgün Eğitim Nedir?
Örgün eğitim, planlı, programlı ve düzenli olarak eğitim kurumlarında yapılan, belli bir müfredat, süre ve kademeye bağlı olan eğitim sürecidir.
- Bu eğitim okullarda (ilkokul, ortaokul, lise, üniversite vb.) gerçekleştirilir.
- Öğrenciler genellikle belirli bir yaş grubunda ve belirli saatlerde bu eğitime devam eder.
- Formel (resmi) eğitim olarak da adlandırılır çünkü devlet tarafından düzenlenmiş ve onaylanmış müfredat ve standartlara sahiptir.
- Amacı, bireyin bilgi, beceri ve yetkinliklerini sistematik bir şekilde geliştirmektir.
- Öğretmen ve öğrenci arasında doğrudan yüz yüze eğitim gerçekleşir.
Özellikleri:
- Zorunlu ve aşamalı (okul sıralarına göre)
- Müfredat programına bağlı
- Okul ortamında gerçekleştirilir
- Belirli yaş gruplarını kapsar
2. Yaygın Eğitim Nedir?
Yaygın eğitim, örgün eğitim dışında kalan, formel olmayan, esnek, her yaş grubundan bireye açık olan ve genellikle okul dışında verilen eğitim faaliyetlerini kapsar.
- Genellikle okullardan bağımsız olarak, yetişkinlere veya toplumun çeşitli kesimlerine yöneliktir.
- Kurslar, seminerler, halk eğitim merkezleri, mesleki eğitim merkezleri, kütüphaneler, çevrimiçi eğitimler bu kapsamda yer alır.
- Amaç, bireyin yaşam boyu öğrenmesini desteklemek, mesleki ve sosyal gelişimini sağlamak veya yeni beceriler kazandırmaktır.
- Yaygın eğitim, genellikle gönüllülük esasına dayanır.
- Esnek bir yapısı vardır; katılım ve süre açısından değişkenlik gösterebilir.
Özellikleri:
- Okul dışı eğitim (formel olmayan)
- Her yaş grubuna açık
- Esnek ve gönüllü katılımı teşvik eder
- Belirli bir müfredat zorunluluğu veya süreye bağlılık yoktur
3. Örgün ve Yaygın Eğitimin Temel Farkları
| Özellik | Örgün Eğitim | Yaygın Eğitim |
|---|---|---|
| Eğitim yeri | Okullar, eğitim kurumları | Kurslar, halk eğitim merkezleri, çevrim dışı ve çevrimiçi ortamlarda |
| Katılımcılar | Zorunlu yaş grubundakiler (çocuklar/gençler) | Her yaş ve meslek grubundan bireyler |
| Müfredat | Devlet tarafından belirlenmiş ve zorunlu | Esnek, katılımcının ihtiyacına göre şekillenir |
| Süre | Belirli ve kademeli (eğitim yılı ve saatleri) | Çeşitli, ihtiyaca uygun |
| Amaç | Temel bilgi ve beceri kazandırma, diplomaya yönelik | Yaşam boyu öğrenme, mesleki veya kişisel gelişim |
| Katılım | Zorunlu veya resmi kayıt | Gönüllülük esası |
| Öğretim yöntemi | Yüz yüze öğretim | Yüz yüze ya da uzaktan eğitim |
4. Örneklerle Açıklama
Örgün Eğitim Örnekleri:
- İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite eğitimi
- Meslek yüksekokulları ve sertifika programları (örgün program kapsamında)
Yaygın Eğitim Örnekleri:
- Halk eğitim merkezlerinde açılan dikiş, bilgisayar, yabancı dil kursları
- Meslek edindirme kursları
- Uzaktan eğitim sertifika programları
- Seminer, konferans ve atölye çalışmaları
- Online eğitim platformları
5. Özet Tablosu
| Konu | Örgün Eğitim | Yaygın Eğitim |
|---|---|---|
| Yer | Okullar | Kurslar, merkezler, online, halk yerleri |
| Katılımcı | Zorunlu yaş grubu | Her yaş grubu |
| Süre | Belirli, planlı | Esnek |
| Müfredat | Resmi, standart | Esnek, ihtiyaca göre |
| Hedef | Temel eğitim, diploma | Kişisel/mesleki gelişim |
| Katılım | Zorunlu veya kayıtlı | Gönüllü |
| Eğitim şekli | Yüz yüze | Yüz yüze veya online |
Sonuç
Örgün eğitim, eğitim sisteminin merkezi ve resmi eğitim faaliyetlerini kapsayan, belli yaşlarda ve okul ortamında gerçekleştirilen eğitim türüdür. Yaygın eğitim ise, okul dışı ve daha esnek eğitim süreçlerini ifade eder; bireylere hayatları boyunca farklı alanlarda kendilerini geliştirme imkânı sunar. Bu iki eğitim türü birbirini tamamlar ve modern eğitim sistemlerinde her ikisi de büyük önem taşır.
Kaynaklar:
- Milli Eğitim Bakanlığı Resmi Web Sitesi
- Eğitim Bilimleri Yayınları