-
- Doğaçlama vẻ yaraticılik ön plandadır.
I. Müzik, bireysel veya koro çalişmalarıyla őğrenile-
bilir.
III. Yansilama, bulus, okuma-yazma ve doğaçlama
aşamalarından oluşur.
V. Tef, marakas, kastanyet çelik üçgen, kahon gibi
ritim aletleri sıklıkla kullanilır.
Verilerden hangisi ya da hangileri Orff-Schulwerk
yaklaşımı için doğrudur?
A) Yalnız Il|
B)l vei
C) Ill ve IV
E) I, I, Il ve IV
- Doğaçlama vẻ yaraticılik ön plandadır.
Orff-Schulwerk Yaklaşımı ve Özellikleri
Bu soruda, müzik eğitiminde yaygın olarak kullanılan Orff-Schulwerk yaklaşımının temel prensiplerini ve uygulama yöntemlerini analiz edeceğiz.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — I. Maddenin Analizi: Doğaçlama ve yaratıcılık ön plandadır.
Orff-Schulwerk yaklaşımının kalbinde “keşif” yatar. Çocukların müziği kendi yaratıcılıklarıyla deneyimlemeleri, ritim ve hareketle doğaçlama yapmaları bu yöntemin temelidir. Bu ifade kesinlikle doğrudur.
Adım 2 — II. Maddenin Analizi: Müzik, bireysel veya koro çalışmalarıyla öğrenilebilir.
Orff yaklaşımı sosyal bir öğrenme sürecidir. Sadece bireysel değil, grup içinde (koro veya topluluk çalışmalarıyla) etkileşimli bir öğrenme modelini benimser. Bu ifade doğrudur.
Adım 3 — III. Maddenin Analizi: Yansılama, buluş, okuma-yazma ve doğaçlama aşamalarından oluşur.
Orff öğretisi belirli bir pedagojik sırayı takip eder:
- Yansılama (Taklit): Öğretmenin hareket veya ritmini tekrar etme.
- Buluş (Keşif): Öğrencinin kendi varyasyonlarını oluşturması.
- Okuma-Yazma: Müzikal sembollerin öğrenilmesi.
- Doğaçlama: Tamamen özgür yaratım süreci.
Bu hiyerarşik yapı Orff yaklaşımının iskeletidir. Bu ifade doğrudur.
Adım 4 — IV. Maddenin Analizi: Tef, marakas, kastanyet, çelik üçgen, kahon gibi ritim aletleri sıklıkla kullanılır.
Orff yaklaşımında kullanılan enstrümanlara genel olarak “Orff Çalgıları” denir. Vurmalı çalgılar (ritim aletleri) ve ksilofon, metalofon gibi ezgili vurmalılar bu yöntemin vazgeçilmez parçalarıdır. Bu ifade doğrudur.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
- I.
Doğru - II.
Doğru - III.
Doğru - IV.
Doğru
Adım 6 — Son Doğrulama
Verilen maddelerin tamamı Carl Orff ve Gunild Keetman tarafından geliştirilen bu yaklaşımın hem felsefi hem de uygulama boyutlarını eksiksiz olarak yansıtmaktadır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: E) I, II, III ve IV
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Orff Çalgıları
- Tanım: Çocukların kolayca çalabileceği, karmaşık teknik gerektirmeyen ritim ve ezgi araçlarıdır.
- Bu problemde: IV. maddede belirtilen enstrümanlar bu sınıfa girer.
2. Elementer Müzik
- Tanım: Müzik, hareket ve dilin (konuşma) ayrılmaz bir bütün olarak ele alınmasıdır.
- Bu problemde: Doğaçlama ve yaratıcılık bu bütünlüğün sonucudur.
SIK YAPILAN HATALAR:
Sıralamayı Karıştırmak
- Yanlış: Okuma-yazmanın ilk aşama olduğunu düşünmek.
- Doğru: Orff yaklaşımında önce “taklit” ve “deneyim” gelir, teorik bilgi (okuma-yazma) daha sonra eklenir.
- Neden yanlış: Yaklaşım, doğal öğrenme sürecini (dil öğrenme gibi) taklit eder.
Bu konuda Orff yaklaşımı ile Kodaly veya Dalcroze yaklaşımları arasındaki farkları da incelememi ister misin?