Orduyu Eskişehirin kuzeyi ve güneyinde topladiktan son- ra düşman ordusuyla aramızda büyük bir açıklık birakmak gerekir

Orduyu Eskişehirin kuzeyi ve güneyinde topladiktan son-
ra düşman ordusuyla aramızda büyük bir açıklık birakmak
gerekir ki orduyu derleyip toparlamak güçlendirmek müm-
kün olabilsin. Bunun için Sakarya’nın doğusuna çekilmek
yeterlidir.
(Nutuk)
Mustafa Kemal’in, Nutuk’ta bahsettiği bu durumun
MilIT Mücadele Dönemi’nde yaşanan hangi gelişmenin
bir sonucu olduğu söylenebilir?>
A) Kütahya-Eskişehir Muharebeleri
B) Gediz Muharebeleri
Sakarya Meydan Muharebesi
D) Başkomutanlik Meydaí Muharebesi
E) I. Inönü Muharebesi

Soru Fotoğrafı:

Bu alıntının Millî Mücadele’de hangi gelişmenin sonucu olduğu

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Alıntının ne anlattığını belirleyelim

Metinde, ordunun Eskişehir’in kuzeyi ve güneyinde toplanması ve ardından Sakarya’nın doğusuna çekilmek zorunda kalınması anlatılıyor.

Bu durum, Türk ordusunun geri çekilerek savunma hattı kurduğu döneme işaret eder.

Adım 2 — Tarihsel olarak hangi savaştan sonra olduğunu bulalım

Bu çekilme ve yeniden düzenlenme süreci, Kütahya-Eskişehir Muharebeleri sonrasında yaşanmıştır.

Çünkü bu savaşlarda Türk ordusu geri çekilmiş, daha sonra Sakarya hattına çekilerek savunma hazırlığı yapmıştır.

Adım 3 — Seçenekleri değerlendirelim

A) Kütahya-Eskişehir Muharebeleri
Bu olaydan sonra Türk ordusu Sakarya’nın doğusuna çekilmiştir. Bu nedenle doğru cevaptır.

B) Gediz Muharebeleri
Bu muharebe daha erken bir tarihte yaşanmıştır. Sorudaki çekilme bunun sonucu değildir.

C) Sakarya Meydan Muharebesi
Bu savaş, çekilme kararının sonucu değildir; tam tersine Türk ordusunun Sakarya hattında savunma yapmasının kendisidir.

D) Başkomutanlık Meydan Muharebesi
Bu savaş daha sonraki aşamadadır. Sorudaki durumun sebebi değildir.

E) I. İnönü Muharebesi
Bu savaş da daha önce gerçekleşmiştir. Eskişehir’den çekilme ile doğrudan ilgili değildir.

Adım 4 — Son doğrulama

Metindeki “Sakarya’nın doğusuna çekilmek” ifadesi, açık biçimde Kütahya-Eskişehir Muharebeleri sonrasındaki durumu anlatır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: A) Kütahya-Eskişehir Muharebeleri
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Kütahya-Eskişehir Muharebeleri

• Tanım: Türk ordusunun Yunan ilerleyişi karşısında geri çekilmek zorunda kaldığı savaşlardır.
  • Bu problemde: Sakarya’nın doğusuna çekilmenin sebebidir.

2. Sakarya Hattı

• Tanım: Türk ordusunun savunma için yeniden düzenlendiği bölgedir.
  • Bu problemde: Geri çekilmenin ardından savunma için seçilen hattı gösterir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Sakarya Meydan Muharebesi ile karıştırmak

• Yanlış: Sakarya Meydan Muharebesi sebep sanılır.
  • Doğru: Sakarya’ya çekilme, bu savaştan önce gerçekleşmiştir.
  • Neden yanlış: Soruda çekilmenin nedeni soruluyor.
  • Düzeltme: Önceki gelişme olan Kütahya-Eskişehir Muharebeleri seçilmelidir.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Mustafa Kemal’in Nutuk’ta bahsettiği durumun hangi gelişmenin sonucu olduğu?

:brain: Çözüm Adımları:

Adım 1 — Metindeki İpucunu Analiz Etme
Metinde “Orduyu Eskişehir’in kuzeyi ve güneyinde topladıktan sonra düşmanla arada büyük bir açıklık bırakmak ve Sakarya’nın doğusuna çekilmek” gerektiği söyleniyor. Bu, ordunun büyük bir yenilgi sonrası toparlanarak güçlendirilmesi için stratejik geri çekilmeyi ifade eder.

Adım 2 — Tarihsel Bağlamı Değerlendirme
Bu açıklama, Türk ordusunun Kütahya-Eskişehir Muharebeleri’nde yaşadığı ağır yenilgi sonrası Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilmesini tanımlar. O dönemde ordu toparlanıp yeniden organize edilmiştir.

Adım 3 — Şıkların Analizi

• A) Kütahya-Eskişehir Muharebeleri: Ordu ciddi bir yenilgi almıştır ve Sakarya’nın doğusuna çekilmişlerdir.
  • B) Gediz Muharebeleri: Daha küçük çapta bir çatışma, doğrudan bu stratejiyle bağlantılı değildir.
  • C) Sakarya Meydan Muharebesi: Geri çekilme sonrası yapılan savunma savaşıdır, ama geri çekilme sonucu değil.
  • D) Başkomutanlık Meydan Muharebesi: Sakarya zaferinden sonra gelen büyük zaferdir, geri çekilme ile doğrudan ilişkisi yoktur.
  • E) I. İnönü Muharebesi: Daha önceki bir çatışmadır, Sakarya geri çekilmesini açıklamaz.

Adım 4 — Sonuç
Mustafa Kemal’in bahsettiği durum, ordunun Kütahya-Eskişehir Muharebeleri sonucunda yaşadığı geri çekilme ve Sakarya’nın doğusundaki güçlenme sürecidir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: Cevap: A) Kütahya-Eskişehir Muharebeleri
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: Temel Kavramlar:

• Kütahya-Eskişehir Muharebeleri: Türk ordusunun büyük zarar gördüğü ancak Sakarya Nehri doğusuna çekilip yeniden toparlandığı savaşlar.
  • Sakarya Meydan Muharebesi: Yukarıdaki geri çekilmeden sonra yapılan ve kazanan savunma stratejisi savaşıdır.

:warning: Sık Yapılan Hata:
Savaşları Karıştırmak

• Yanlış: Sakarya Meydan Muharebesi’ni geri çekilmenin nedeni sanmak.
  • Doğru: Sakarya Meydan Muharebesi, geri çekilme sonrası yapılan başarı savaşlarından biridir.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?