orbital enerjileri nasıl belirlenir
Orbital enerjileri nasıl belirlenir?
Cevap:
Orbital enerjileri, atomik veya moleküler orbitallerin enerji seviyeleridir ve elektronların bu orbitallerde bulunma olasılıklarının enerji karşılığıdır. Orbital enerjilerinin belirlenmesi kimyada hem atomik yapının hem de moleküler yapıların elektronik özelliklerinin anlaşılmasında çok önemli bir yer tutar.
İçindekiler
- Orbital Nedir?
- Orbital Enerjileri ve Etkileyen Faktörler
- Orbital Enerjilerinin Hesaplanması
- Moleküler Orbital Teorisi ve Orbital Enerjileri
- Örnekler ve Tablo
- Özet
1. Orbital Nedir?
- Orbital, bir elektronun bir atom veya molekülde bulunma olasılığının yüksek olduğu bölgeleri temsil eden kuantum mekaniği kavramıdır.
- Atomda orbital tipleri arasında s, p, d ve f orbitalleri vardır ve her orbital farklı şekil ve enerji düzeyine sahiptir.
2. Orbital Enerjileri ve Etkileyen Faktörler
Orbital enerjisi; orbitale bağlı elektronun potansiyel ve kinetik enerjisinin toplamıdır. Orbital enerjisini etkileyen faktörler:
- Çekirdek yükü (Zeff): Elektron çekirdeğe ne kadar yakınsa, enerjisi o kadar düşüktür. Etkili çekirdek yükü arttığında orbital enerjisi azalır.
- Orbital türü (s, p, d, f): s orbitalleri genellikle p ve d orbitallerinden daha düşük enerjiye sahiptir.
- Elektronların sayısı ve diğer elektronların varlığı: Elektronlar arası itme kuvvetleri (elektron-elektron itişmesi) enerji seviyelerini etkiler.
- Orbitalin bulunduğu enerji seviyesi (kabuk): 1s, 2s, 2p gibi ana kuantum sayısı arttıkça enerji seviyesi genellikle yükselir.
3. Orbital Enerjilerinin Hesaplanması
Orbital enerjileri genellikle hem deneysel hem de teorik yollardan hesaplanır:
a) Deneysel Yöntemler
- Fotoelektrik deneyleri: Bir orbitale bağlı elektronun enerjisi, orbitale bağlı elektronun serbest kalması için gereken enerjiden çıkarılır (iyonlaşma enerjisi).
- Spektroskopik yöntemler: Elektron geçişleri sırasında yayılan veya emilen ışığın frekansı orbital enerji farkları olarak hesaplanır.
b) Teorik Yöntemler
- Kuantum mekaniği hesaplamaları kullanılır. En temel yöntem Schrodinger denkleminin çözümlenmesidir.
- Özellikle Hartree-Fock ve Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi (DFT) hesaplamaları, orbital enerjilerini oldukça doğru tahmin eder.
- Orbital enerjileri, Hamiltonyen operatörünün Eigen değer problemi olarak bulunur.
4. Moleküler Orbital Teorisi ve Orbital Enerjileri
Moleküler orbital teorisinde, atomik orbitaller birleşerek moleküler orbitalleri oluşturur ve her moleküler orbitalin bir enerji seviyesi vardır.
- Bağlayıcı orbitalin enerjisi atoma ait orbitallerden daha düşüktür, elektronlar burada daha kararlı konumdadır.
- Bağlayıcı olmayan ve bağ bozucu orbitaller enerji açısından farklıdır.
- Orbital enerjileri, molekülün elektronik yapısını ve kimyasal özelliklerini belirler.
5. Örnekler ve Tablo
| Orbital Tipi | Enerji Seviyesi Özeti | Notlar |
|---|---|---|
| 1s | En düşük enerjiye sahip orbital | Çekirdeğe en yakın ve en kararlı |
| 2s | 1s’e göre yüksek, s orbitalleri düşük enerji | Daha büyük hacim, elektron daha uzaktadır |
| 2p | 2s’den biraz daha yüksek enerji | 3 farklı p orbitalleri (px, py, pz) |
| 3s, 3p, 3d | Enerji artar, d orbitalleri genelde p’den yüksek | 3d orbitalleri 4s enerjisinden yüksek olabilir |
| Moleküler orbitaller | Atomik orbital kombinasyonları sonucu oluşur | Orbital enerjileri bağa göre değişir |
6. Özet
- Orbital enerjileri, elektronun bağlı olduğu orbitaldeki potansiyel ve kinetik enerji toplamıdır.
- Orbitalin enerji seviyesi, çekirdek yükü, orbital tipi, elektron sayısı gibi faktörlerle belirlenir.
- Orbital enerjileri, deneysel spektroskopik yöntemler ve teorik kuantum mekaniği hesaplamaları ile bulunabilir.
- Moleküler orbitaller farklı enerji seviyelerine sahiptir ve molekül kararlılığını etkiler.
Orbital enerjilerinin daha iyi anlaşılması için, atomik ve moleküler yapılarla ilgili kuantum mekaniği derslerine veya hesaplama kimyasına bakılması önerilir.