Onlar basamağı 4 olan en küçük sayı

onlar basamağı 4 olan en küçük sayı

Onlar basamağı 4 olan en küçük sayı nedir?

Cevap: Onlar basamağı 4 olan en küçük tam sayı 40’tır.

Aşağıda bu sonuca nasıl ulaşıldığını adım adım açıklayacağız ve konuyla ilgili önemli noktaları paylaşacağız.

İçindekiler

1. Basamak Değerlerini Anlama
  2. Adım Adım Mantık
  3. Önemli Noktalar
  4. Sayının Görsel Gösterimi
  5. Sıkça Sorulan Sorular
  6. Özet

1. Basamak Değerlerini Anlama

Bir doğal sayıyı oluşturan rakamların, bulundukları konuma göre basamak değeri vardır. Örneğin, iki basamaklı bir sayıyı temsil ederken:

• Birler (1’ler) basamağı: Sayının en sağındaki rakam.
  • Onlar (10’lar) basamağı: Sağdan ikinci rakam.

Onlar basamağı 4 olan bir sayı şu şekilde gösterilebilir:

\_\,4

Buradaki boşluk, sayının daha yüksek basamaklarını (yüzler, binler vb.) temsil edebileceği gibi, bu alanın kullanılmadığı (0 olduğu) anlamına da gelebilir. Dolayısıyla en küçük değer, üst basamakların 0 olduğu ve birler basamağının da en küçük (0) değer olduğu durumdur.

2. Adım Adım Mantık

1. İki basamaklı sayı formatı:
    İki basamaklı bir sayı, “AB” şeklinde düşünülebilir. Burada A, onlar basamağı; B ise birler basamağıdır.

2. Onlar basamağı 4 ise:
    Bu durumda A = 4 olur. Sayımız “4B” biçimine dönüşür.

3. En küçük birler basamağı:
    Birler basamağı (B) olarak alabileceğimiz en küçük rakam 0’dır.

4. Sonuç:
    B = 0 olduğunda sayı 40 olur ve bu, onlar basamağı 4 olan en küçük tam sayıdır.

Bu mantık oldukça basittir: Daha büyük bir onlar basamağı 4 olan sayı, örneğin 41, 42, 43… hep 40’tan büyüktür. Daha küçük bir şey düşünmek istendiğinde ise, onlar basamağı 4 olması zorunluluğundan dolayı 40’tan küçük iki basamaklı sayı yoktur.

3. Önemli Noktalar

• Onlar basamağı 4 olan en küçük sayı, iki basamaklı bir sayı olmak zorundadır.
  • Tek basamaklı bir sayı (örneğin 4) bu şarta uymaz, çünkü tek basamaklı sayılarda “onlar” basamağı bulunmaz.
  • Daha büyük sayılar (örneğin 140, 240 vs.) de 3 veya daha fazla basamaklı oldukları için istenen “en küçük” sayıyı temsil etmez.

4. Sayının Görsel Gösterimi

Basamak Rakam Değer
Yüzler (100’ler) 0 0×100 = 0
Onlar (10’lar) 4 4×10 = 40
Birler (1’ler) 0 0×1 = 0
Toplam Değer - 40

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi, onlar basamağı 4 ve birler basamağı 0 olduğunda sayı 40 eder.

5. Sıkça Sorulan Sorular

1. Soru: Onlar basamağı 4 olup üç basamaklı olan en küçük sayı hangisidir?
    Cevap: Üç basamaklı olup onlar basamağı 4 olan en küçük sayı 0 4 0 diye düşünülürse aslında 100’ler basamağı “1” olmalıdır. Bu nedenle 100’ler basamağı 1, onlar basamağı 4, birler basamağı 0 → 140 olur.

2. Soru: 4’e yakın değerlerde başka basamakları nasıl kontrol ederiz?
    Cevap: Örneğin üçüncü (yüzler) basamağın 1 olduğu durumda sayı 140’tan başlayarak 141, 142 diye devam eder. Her zaman en küçük rakamla (yani 0) birleri doldurmak en küçük sayıyı verir.

3. Soru: Onlar basamağında 4 yerine başka bir rakam varsa en küçük sayı nasıl bulunur?
    Cevap: Aynı mantıkla hareket edilir. Örneğin onlar basamağında 7 varsa, sayı “7B” olur ve küçük B ise 0’dır. Böylece sayı 70 olur.

6. Özet

• Onlar basamağı 4 olan en küçük iki basamaklı tam sayı 40’tır.
  • Mantık olarak, daha küçük bir iki basamaklı sayı üretmek mümkün değildir, çünkü onlar basamağının 4 olması sabittir ve birler basamağı en küçük rakam olan 0 seçilmiştir.
  • Bu sayılarla ilgili sorularda her zaman üst basamağın zorunlu değeri verilip birler basamağına en küçük değer olarak 0 eklemek, en küçük sayıyı elde etmemizi sağlar.

Bu bilgiler ışığında soruya tek ve net cevap: 40.

@Dersnotu