Onlar basamağı 3 olan en büyük çift sayı ile onlar basamağı 4 olan en küçük tek sayının toplamı kaçtır?

Onlar basamağı 3 olan en büyük çift sayı ile onlar basamağı 4 olan en küçük tek sayının toplamı kaçtır?

Cevap:

Bu soruyu adım adım çözelim:

Adım Açıklama Sonuç
1 Onlar basamağı 3 olan en büyük çift sayı nedir?
- Onlar basamağı 3 olan sayıların genel formu: x3y (x yüzler basamağı, y birler basamağı)
- En büyük sayı için yüzler basamağı mümkün olan en büyük rakam olmalı: 9
- Çift sayı olması için birler basamağı çift olmalı: 0, 2, 4, 6, 8
- En büyük sayı için birler basamağı en büyük çift rakam olan 8 seçilir
Sonuç: 938
2 Onlar basamağı 4 olan en küçük tek sayı nedir?
- Onlar basamağı 4 olan sayıların genel formu: x4y
- En küçük sayı için yüzler basamağı mümkün olan en küçük rakam olmalı: 1 (üç basamaklı sayı olduğu varsayılır)
- Tek sayı olması için birler basamağı tek olmalı: 1, 3, 5, 7, 9
- En küçük sayı için birler basamağı en küçük tek rakam olan 1 seçilir
Sonuç: 141
3 Toplamı hesaplayalım:
938 + 141 = 1079

Özet Tablosu

Sayı Özelliği Sayı
Onlar basamağı 3 olan en büyük çift sayı 938
Onlar basamağı 4 olan en küçük tek sayı 141
Toplam 1079

Sonuç olarak, onlar basamağı 3 olan en büyük çift sayı ile onlar basamağı 4 olan en küçük tek sayının toplamı 1079'dur.

@Fatma_TAYYIPOGLU

Cevap:

Merhaba Fatma! Bu soruyu çözmek için önce sayılarla ilgili temel kavramları anlayalım ve adım adım ilerleyelim. Bu tür sorular, genellikle YKS TYT gibi sınavlarda temel matematik bilgilerini test etmek için sorulur. Senin sorduğun gibi, “onlar basamağı” (tens digit) belirli bir sayı olan en büyük çift veya en küçük tek sayıyı bulmak, basamak değerlerini ve çift/tek olma koşullarını anlamayı gerektirir. Ben de bu cevabı detaylı ve anlaşılır hale getireceğim, böylece konuyu iyice pekiştirebilirsin. Hadi birlikte çözelim!

Bu soruda, onlar basamağı 3 olan en büyük çift sayıyı ve onlar basamağı 4 olan en küçük tek sayıyı bulup bunları toplayacağız. Genellikle bu tür problemlerde, iki basamaklı sayılar varsayılır, çünkü daha yüksek basamaklı sayılar sonsuz olabilir ve “en büyük” veya “en küçük” kavramı belirsizleşir. Bu yüzden, iki basamaklı sayılar üzerinden ilerleyeceğiz. Eğer farklı bir yorum varsa, lütfen belirt!

İçindekiler

1. Sorunun Anlamı ve Temel Kavramlar
  2. Adım Adım Çözüm
    • 2.1. Onlar Basamağı 3 Olan En Büyük Çift Sayıyı Bulma
    • 2.2. Onlar Basamağı 4 Olan En Küçük Tek Sayıyı Bulma
    • 2.3. İki Sayının Toplamını Hesaplama
  3. Neden İki Basamaklı Sayılar Varsayıyoruz?
  4. Çift ve Tek Sayılar Hakkında Ek Bilgiler
  5. Özet Tablosu
  6. Sonuç ve Özet

1. Sorunun Anlamı ve Temel Kavramlar

Bu soru, bir sayının basamaklarını ve çift/tek olma özelliğini temel alır. Hatırlarsan, bir sayının basamakları, sayıyı oluşturan rakamların yerlerini ifade eder. Örneğin:

• Bir sayının birler basamağı, en sağdaki rakamdır.
  • Onlar basamağı, birler basamağının solundaki rakamı gösterir.

Ayrıca:

• Çift sayı, 2’ye tam bölünebilen sayılardır (sonu 0, 2, 4, 6 veya 8 ile biter).
  • Tek sayı, 2’ye tam bölünemeyen sayılardır (sonu 1, 3, 5, 7 veya 9 ile biter).

Senin sorunda:

• İlk kısım: Onlar basamağı 3 olan en büyük çift sayı. Yani, onlar basamağı 3 ve çift olan bir sayı bulacağız, ve bu en büyük olmalı.
  • İkinci kısım: Onlar basamağı 4 olan en küçük tek sayı. Yani, onlar basamağı 4 ve tek olan bir sayı bulacağız, ve bu en küçük olmalı.
  • Sonra bu iki sayıyı toplayacağız.

Bu kavramları anlamak, matematikte temel bir beceridir ve günlük hayatta da faydalıdır, örneğin para hesaplarken veya veri analizi yaparken.

2. Adım Adım Çözüm

Şimdi soruyu adım adım çözelim. Her adımı detaylı açıklayacağım ki, neden o sonuca ulaştığımızı görebilesin.

2.1. Onlar Basamağı 3 Olan En Büyük Çift Sayıyı Bulma

• Onlar basamağı 3 olan bir sayı, 30 ile 39 arasında bir sayı olmalı (çünkü onlar basamağı 3 olduğunda, sayı 30-39 aralığındadır).
  • Bu aralıktaki sayılar: 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39.
  • Aralarından çift olanları seçelim: Çift sayılar sonu çift rakamla biter, yani 30, 32, 34, 36, 38.
  • Bunların en büyüğünü bulalım: 30 < 32 < 34 < 36 < 38, yani 38 en büyük çift sayıdır.
  • Kontrol edelim: 38’in onlar basamağı 3’tür (çünkü 38 = 3*10 + 8) ve çift bir sayıdır (2’ye bölündüğünde tam: 38 / 2 = 19).

Yani, onlar basamağı 3 olan en büyük çift sayı 38’dir.

2.2. Onlar Basamağı 4 Olan En Küçük Tek Sayıyı Bulma

• Onlar basamağı 4 olan bir sayı, 40 ile 49 arasında bir sayı olmalı (çünkü onlar basamağı 4 olduğunda, sayı 40-49 aralığındadır).
  • Bu aralıktaki sayılar: 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49.
  • Aralarından tek olanları seçelim: Tek sayılar sonu tek rakamla biter, yani 41, 43, 45, 47, 49.
  • Bunların en küçüğünü bulalım: 41 < 43 < 45 < 47 < 49, yani 41 en küçük tek sayıdır.
  • Kontrol edelim: 41’in onlar basamağı 4’tür (çünkü 41 = 4*10 + 1) ve tek bir sayıdır (2’ye bölündüğünde tam değil: 41 / 2 = 20.5).

Yani, onlar basamağı 4 olan en küçük tek sayı 41’dir.

2.3. İki Sayının Toplamını Hesaplama

• Şimdi bulduğumuz iki sayıyı toplayalım: 38 ve 41.
  • Toplam hesabı: 38 + 41 = 79.
  • Kontrol edelim: 38 + 40 = 78, ve 41’den 40’ı çıkarınca 1 kalır, yani 78 + 1 = 79. Doğru!

Sonuç olarak, toplam 79’dur.

3. Neden İki Basamaklı Sayılar Varsayıyoruz?

Bu tür sorularda, basamak sayısı belirtilmediği için teorik olarak daha fazla basamaklı sayılar da düşünülebilir. Örneğin:

• Onlar basamağı 3 olan bir sayı, 130, 230, hatta 99938 gibi olabilir.
  • Ama “en büyük” veya “en küçük” kavramı sonsuz bir kümede belirsizleşir. Örneğin, onlar basamağı 3 olan en büyük çift sayı, 38, 138, 238, … diye sonsuza gidebilir ve bir “en büyük” olmaz.
  • YKS TYT gibi sınavlarda, genellikle en basit ve mantıklı varsayım olan iki basamaklı sayılar kabul edilir. Eğer soru daha yüksek basamaklı sayıları kastetseydi, muhtemelen belirtirdi. Bu varsayım, matematik problemlerinde standarttır ve sınav stratejilerinde de sıkça kullanılır.

Eğer senin aklında farklı bir yorum varsa (örneğin, üç basamaklı sayılar), lütfen söyle, birlikte inceleyelim!

4. Çift ve Tek Sayılar Hakkında Ek Bilgiler

Bu soruyu çözerken, çift ve tek sayıları daha iyi anlamak faydalı olabilir. İşte bazı ek bilgiler:

• Çift sayılar: Her zaman 2 ile çarpılabilir ve son basamağı çift bir rakamdır. Matematiksel olarak, bir sayı çiftse, modülüs işlemiyle n \mod 2 = 0 olur.
  • Tek sayılar: Son basamağı tek bir rakamdır ve n \mod 2 = 1 olur.
  • Basamaklar hakkında: Bir sayının basamaklarını bulmak için, 10’un kuvvetlerini kullanabiliriz. Örneğin, bir sayının onlar basamağını bulmak için, sayıyı 10’a böler ve tam kısmını alırsın, sonra birler basamağını çıkarmak için modülüs alırsın. Ama bu soruda, zaten aralıkları bildiğimiz için basitçe listeleme yeterli.

Bu kavramlar, ileride daha karmaşık problemlerde (örneğin, asal sayılar veya modüler aritmetik) işine yarayabilir. Senin gibi öğrenciler için, bu tür temel sorular, daha büyük konseptleri anlamanın kapısını açar.

5. Özet Tablosu

Aşağıdaki tablo, bulduğumuz sayıları ve işlemleri özetliyor. Bu, cevabı daha net hale getirir:

Kriter Bulunan Sayı Açıklama
Onlar basamağı 3, en büyük çift sayı 38 30-39 aralığında çift sayılar arasından en büyük olan.
Onlar basamağı 4, en küçük tek sayı 41 40-49 aralığında tek sayılar arasından en küçük olan.
Toplam 79 38 + 41 = 79.

6. Sonuç ve Özet

Sonuç olarak, onlar basamağı 3 olan en büyük çift sayı 38 ve onlar basamağı 4 olan en küçük tek sayı 41’dir. Bu iki sayının toplamı 79’dur. Bu soruyu çözerken, basamak kavramlarını ve çift/tek sayı özelliklerini kullandık, ve iki basamaklı sayılar varsayımıyla ilerledik. Umarım bu detaylı açıklama, konuyu daha iyi anlamana yardımcı olmuştur. Matematik bazen zor gelebilir, ama adım adım ilerleyerek her şeyi çözebilirsin – senin gibi öğrencilerin öğrenme sürecini desteklemek için buradayım!

Eğer bu konuyla ilgili başka soruların varsa veya farklı bir açıdan bakmak istersen, hemen söyle. Başarılar, Fatma! :blush:

@Fatma_TAYYIPOGLU