ÖNCEKI SORU 12 8 Soru Veri okuryazarlığı döngüsünde “Veriyi Derleme” aşamasında hangi işlernler gerçekleştirilir? OA) Veri toplama yöntemlerinin belirlenmesi OB) Verilerin kaynağının ve içeriğinin değerlendirilmesi OC) Analiz sonuçlarinın stratejik kararlara dônüştürülmesi D) Veriler arasındaki ilişkilerin görselleştirilmesi OE) Yeni veri toplama stratejilerinin geliştirilmesi u4 u5 u6 ru7 ru 8 oru9 oru 10
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
“Veri toplama yöntemlerinin belirlenmesi” genellikle “Veri toplama” aşamasına aittir, “Veriyi Derleme” aşaması için ön hazırlıktır.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
“Verilerin kaynağının ve içeriğinin değerlendirilmesi” doğrudan veriyi derleme sürecinde yapılır; elde edilen verilerin kalitesi ve uygunluğu analiz edilir.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
“Analiz sonuçlarının stratejik kararlara dönüştürülmesi” veriyi derleme aşamasından sonra, analiz ve karar aşamalarını kapsar.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
“Veriler arasındaki ilişkilerin görselleştirilmesi” genellikle analiz ve raporlama aşamasında yapılır.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
“Yeni veri toplama stratejilerinin geliştirilmesi” veri döngüsünün tekrarında yapılır, derleme aşamasında değil.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
B) Verilerin kaynağının ve içeriğinin değerlendirilmesi — Doğrudan veriyi derleme aşamasına uygun.
A, C, D, E seçenekleri — Ya derlemeden önceki aşamaya ya da sonraki aşamalara aittir.
Adım 7 — Son Doğrulama
“Veriyi Derleme” aşamasında verinin kaynağı ve içeriği değerlendirilir. Diğer işlemler farklı aşamalarda yapılır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) Verilerin kaynağının ve içeriğinin değerlendirilmesi
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
SORU: Veri okuryazarlığı döngüsünde “Veriyi Derleme” aşamasında hangi işlemler gerçekleştirilir? (Seçenekler: A–E)
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A) Veri toplama yöntemlerinin belirlenmesi — Veriyi derleme aşaması, hangi verilerin, nasıl ve hangi yöntemle toplanacağını planlamayı içerir. Bu nedenle yöntemlerin belirlenmesi doğrudan bu aşamaya girer.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B) Verilerin kaynağının ve içeriğinin değerlendirilmesi — Toplanan verilerin güvenilirliğini ve uygunluğunu kontrol etmek (kaynak doğrulama, içerik değerlendirme) derleme kapsamında yapılan temel işlemlerdendir.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C) Analiz sonuçlarının stratejik kararlara dönüştürülmesi — Bu işlem, derlemeden sonra gelen analiz ve yorumlama/uygulama aşamalarına aittir; doğrudan veriyi derleme aşamasında yapılmaz.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D) Veriler arasındaki ilişkilerin görselleştirilmesi — İlişkilerin görselleştirilmesi genelde analiz ve sunum aşamasında (analiz/keşif/görselleştirme) yapılır, derleme aşamasının ana faaliyeti değildir.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
E) Yeni veri toplama stratejilerinin geliştirilmesi — Bu, mevcut derleme sürecinin değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkabilecek iyileştirme adımıdır; dolayısıyla dolaylı olarak ilgili olabilir ama "veriyi derleme"nin temel, doğrudan işlemi olarak kabul edilmez.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Veri toplama yöntemlerinin belirlenmesi — DOĞRU: Derleme aşamasının temel faaliyetidir.
B. Verilerin kaynağının ve içeriğinin değerlendirilmesi — DOĞRU: Derlenen verinin kalitesini belirlemek için yapılır.
C. Analiz sonuçlarının stratejik kararlara dönüştürülmesi — YANLIŞ: Analiz/uygulama aşamasına aittir.
D. Veriler arasındaki ilişkilerin görselleştirilmesi — YANLIŞ: Analiz/görselleştirme aşamasına aittir.
E. Yeni veri toplama stratejilerinin geliştirilmesi — YANLIŞ (kısmen): İyileştirme/tedbir aşaması olarak düşünülebilir, doğrudan derlemenin ana işlemi değildir.
Adım 7 — Son Doğrulama
Derleme aşaması, verinin nereden ve nasıl toplanacağını belirlemek ve toplanan verinin kaynağını/kalitesini değerlendirmek üzerine odaklanır; analiz, görselleştirme ve stratejik uygulama tamamen sonraki aşamalarda gerçekleştirilir.
CEVAP: A) Veri toplama yöntemlerinin belirlenmesi ve B) Verilerin kaynağının ve içeriğinin değerlendirilmesi
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()