Ön yargı nasıl yazılır - 651738

ön yargı nasıl yazılır

Ön Yargı Nasıl Yazılır?

Ön yargı, Türkçede iki ayrı kelimenin birleşiminden oluşan bir terimdir ve doğru yazımı “ön yargı” şeklindedir. Bu iki kelime ayrı yazılır; çünkü “ön” bir sıfat, “yargı” ise isimdir.

Yazım Kuralları

1. Bitişik değil, ayrı yazılır:
    “Ön yargı” birleşik değil, ayrı yazılan bir tamlamadır.

2. Türkçe karakterlere dikkat:
    “Ö” harfi büyük ve küçük olarak doğru yazılmalıdır. Cümlenin başında veya özel isimlerde büyük “Ö” kullanılır.

3. Anlamı:
    “Ön yargı”, bir kişi, durum ya da konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmadan yapılan olumsuz yargı ya da tutum anlamındadır.

:light_bulb: Pro İpucu: Özellikle sınavlarda veya akademik yazılarda, terimlerin doğru yazımı iyi puan için önemlidir.

Başka kelime ya da terimlerin yazımı hakkında bilgi istersen, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım!

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Önyargı Nasıl Yazılır

Önyargı, Türkçe’de “önceden var olan yargı” anlamına gelen bir kavramdır ve standart yazımda tek kelime olarak yazılır: önyargı. Bu kelime, Türk Dil Kurumu (TDK) kurallarına göre birleşik yazılır ve sıkça sosyal bilimlerde kullanılır.

Adım Adım Yazım Kılavuzu

1. Kelime Yapısını Anla: “Ön” ve “yargı” kelimeleri, Türkçe’de birleşik kelime kurallarına göre birleştirilir. “Ön” öneki, “yargı” kelimesine eklenerek “önyargı” halini alır.

2. Doğru Harfleri Kullan: “Ö” harfini büyük veya küçük harfe göre kullan (örneğin, cümle başındaysa büyük: Önyargı). Yanlış yazımlarda boşluk bırakılmamalıdır.

3. Yazım Kurallarını Uygula: TDK’ye göre, bu tür birleşik kelimelerde boşluk kullanılmaz. Örneğin, “önyargı” yerine “ön yargı” yazmak yaygın bir hatadır.

Hızlı Kontrol Listesi

• :white_check_mark: Kelime tek parça mı? (Doğru: önyargı)
  • :white_check_mark: Boşluk var mı? (Yanlış: ön yargı – düzelt: önyargı)
  • :white_check_mark: Bağlam doğru mu? (Önyargı, psikoloji veya sosyal konularda sıkça geçer)

:light_bulb: İpucu: Önyargı kavramını yazarken, anlamını pekiştirmek için cümle içinde kullanın, örneğin: “Önyargı, kararlarımızı etkileyebilir.” TDK sözlüğünü kontrol etmek için resmi kaynaklara başvurun.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: Örneğin, bu kavramın İngilizce karşılığı hakkında bilgi ister misin?