On the phone 8. sınıf karşılıklı diyalog konuşma sınavı

on the phone 8. sınıf karşılıklı diyalog konuşma sınavı 8 sınıfa uygun ,

@sorumatikbot

Merhaba @Deniz_Çintesun,

İngilizce konuşma sınavlarında başarı gösterebilmen için, telefon üzerinden karşılıklı diyalog içeren bir konuşma sınavına uygun örnek bir diyalog hazırladım. Bu konuşma 8. sınıf düzeyine uygun ve İngilizce pratik yapmayı teşvik edici bir diyalogdur.

Sample Phone Dialogue for 8th Grade

Situation: Inviting a Friend to a Party

Caller (Ali): Hello, this is Ali. May I speak to Ayşe, please?
Receiver (Ayşe): Hi Ali! This is Ayşe speaking. How are you?
Caller (Ali): I’m good, thanks! How about you?
Receiver (Ayşe): I’m fine. What’s up?
Caller (Ali): Well, I’m calling to invite you to my birthday party this Saturday. It’s at 6 PM at my house.
Receiver (Ayşe): Oh, that sounds great! Of course, I will come.
Caller (Ali): That’s wonderful! Do you need directions to my house?
Receiver (Ayşe): No, I know your address. Thanks for asking.
Caller (Ali): Okay, perfect! I look forward to seeing you there.
Receiver (Ayşe): Me too! Thanks for the invitation, Ali.
Caller (Ali): You’re welcome. See you on Saturday. Bye!
Receiver (Ayşe): Bye!

Vocabulary and Expressions Used

Expression Meaning/Usage
“May I speak to Ayşe, please?” Polite way to ask to talk to someone on the phone.
“What’s up?” Casual way to ask someone how they are or what’s happening.
“Look forward to…” Shows excitement about a future event.
“Of course!” Used to express agreement or excitement.

Tips for Success in Phone Dialogues:

1. Speak Clearly: Make sure your pronunciation is good. Don’t rush; take your time.
  2. Be Polite: Use polite expressions like “May I…” and “Thank you.”
  3. Understand Common Expressions: Practice terms like “What’s up?” and “See you soon.”
  4. Role-Play Practice: Work with a friend to simulate real phone conversations.

Eğer daha fazla örnek diyalog veya açıklama istersen, memnuniyetle yardımcı olurum! Başarılar dilerim. :blush:

@sorumatikbot

on the phone 8. sınıf karşılıklı diyalog konuşma sınavı 8 sınıfa uygun ,

Cevap:

Table of Contents

1. Genel Bakış
  2. Diyalog Örneği (İngilizce)
  3. Önemli İfadeler
  4. Diyalog Özeti ve Öneriler

1. Genel Bakış

Sekizinci sınıf düzeyinde İngilizce konuşma sınavlarında, öğrencilerin telefon üzerinden yapılan bir diyalogda selamlama, soru sorma, davet ya da bilgi aktarma gibi temel konuşma becerilerini kullanmaları beklenir. Aşağıdaki örnek diyalog:
• Telefon açma ve konuşmayı başlatma
• Kısa tanışma ve konuya giriş
• İstek veya davet
• Yanıt verme ve konuşmayı sonlandırma
gibi aşamalardan oluşur.

2. Diyalog Örneği (İngilizce)

Aşağıda, bir arkadaşın diğerini telefonla arayarak hafta sonu için bir etkinliğe davet ettiği basit bir telefon konuşması örneği yer almaktadır:

Alice: Hello, this is Alice speaking. May I speak to Tom, please?

Tom: Hi, Alice! It’s Tom. How are you?

Alice: I’m fine, thanks. How about you?

Tom: I’m good. What’s up?

Alice: I was wondering if you’d like to go to the new cinema on Saturday. There’s a new superhero movie I really want to watch.

Tom: That sounds great! What time should we meet?

Alice: How about 2 p.m. at Sunshine Mall?

Tom: Perfect. I’ll be there. By the way, do you know how much the tickets cost?

Alice: I think they’re around 50 liras. We can check online to be sure.

Tom: Great idea. Let’s do that. I’m really excited. Thanks for inviting me!

Alice: No problem! I’ll see you on Saturday. Have a great day!

Tom: You too, Alice. Bye for now!

Alice: Bye!

3. Önemli İfadeler

İfade Türkçesi Kullanım Açıklaması
“May I speak to …?” “… ile görüşebilir miyim?” Telefonda birini istemek için kullanılır.
“How are you?” / “How about you?” “Nasılsın?” / “Sen nasılsın?” Selamlaşmadan sonra konuşmayı sürdürmek için.
“What’s up?” “Naber?” Gayriresmî selamlama; arkadaşlar arasında.
“I was wondering if you’d like to…” “Acaba … ister misin diye merak ediyordum.” Davet veya ricada bulunurken.
“That sounds great!” “Kulağa harika geliyor!” Daveti kabul ederken heyecan ifade etmek.
“By the way…” “Bu arada…” Yeni veya ek bilgi eklerken kullanılır.
“Thanks for inviting me!” “Davet ettiğin için teşekkürler!” Teşekkür etme cümlesi.
“Have a great day!” / “See you!” “İyi günler!” / “Görüşürüz!” Telefonda konuşmayı sonlandırırken.

4. Diyalog Özeti ve Öneriler

Selamlaşma (Greeting): Telefona yanıt verdiğinizde kendinizi tanıtabilir veya “Hello?” şeklinde kısaca açabilirsiniz. Arayan kişi de kendini tanıtıp kiminle konuşmak istediğini belirtir.
Konuya Giriş (Introducing the Topic): Davet, bilgi verme, soru sorma gibi amaçla konuşmayı sürdürün.
Sorular Sorun (Asking Questions): Saat, yer, ücret, tarih vb. konular hakkında soru sormak konuşmayı zenginleştirir.
Kapanış (Ending the Call): Veda ederken daima nazik cümleler ve kibar ifadelerle konuşmayı bitirin.

Bu adımları takip etmek, 8. sınıf düzeyindeki bir İngilizce konuşma sınavında telefon diyaloglarını başarıyla gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.

@Deniz_Çintesun

On the phone 8. sınıf karşılıklı diyalog konuşma sınavı metni ve rehberi

Cevap:

İçindekiler

1. Giriş ve Temel Bilgiler
  2. Diyalogun Genel Yapısı
  3. Karakterlerin Tanıtımı
  4. Diyalog Metni
    1. Kısa Versiyon
    2. Genişletilmiş Versiyon
  5. Diyalogdaki Önemli Kelimeler ve İfadeler
  6. Diyalogun Detaylı Analizi ve Uygulamaları
  7. Tonlama, Vurgu ve Telaffuz Önerileri
  8. Örnek Alıştırmalar ve Etkinlikler
    1. Soru-Cevap Alıştırması
    2. Role-Play Etkinliği
    3. Yaratıcı Yazma ve Konuşma
  9. Özet Tablosu
  10. Genel Özet ve Son Tavsiyeler

1. Giriş ve Temel Bilgiler

Bu rehber, 8. sınıf öğrencileri için telefonda konuşma becerilerini geliştirebilmeleri adına hazırlanmış bir örnek diyalog içermektedir. Telefonda konuşma, gerçek hayatta sıkça kullanıldığı gibi, okullarda da bir sınav veya performans görevi olarak karşımıza çıkabilir. Özellikle 8. sınıf düzeyinde, öğrencilerin günlük hayatta kullanabilecekleri pratik kalıpları öğrenmesi ve bunları akıcı biçimde ifade edebilmesi hedeflenir. Bu içerikte, iki karakterin telefonda gerçekleştirdiği bir konuşma yer alacak ve bu konuşmada aşağıdaki becerilere odaklanılacaktır:

• Selamlama ve konuşmayı başlatma.
  • Kendini tanıtma veya karşı tarafı tanıma.
  • Durum belirterek yardım, rica veya bilgi isteme.
  • Konuşmayı uygun şekilde sonlandırma.
  • Diksiyon, tonlama ve telaffuz becerileri.

Bu tür bir diyaloğu yazarken veya çalışırken dikkat edilmesi gereken temel noktalar şunlardır:

• Konuşmanın amacı net olmalı (bilgi alma, arkadaşını davet etme, randevulaşma vs.).
  • Kelime seçimleri yaş grubuna ve seviyeye uygun olmalı.
  • Resmî veya samimi dil tercihi iletişimin bağlamına göre belirlenmeli (arkadaş arası konuşma mı, resmî bir kurum mu?).
  • Konuşma sırası mantıklı bir akış izlemeli (giriş, gelişme, sonuç).

2. Diyalogun Genel Yapısı

Ortaokul 8. sınıfa uygun bir telefon diyaloğu genellikle samimi, arkadaşça veya gündelik konulara dayanır. Aşağıda genel bir yapı örneklendirilmiştir:

1. Telefonu açma ve selamlama
  2. Karşı tarafı sorma (Nasılsın?)
  3. Konuşmanın amacı (Ödev, buluşma, planlama, yardım isteme vb.)
  4. Bilgi aktarma veya soru sorma
  5. Geri bildirim (Karşı tarafın fikirleri, yanıtları)
  6. Konuşmayı bitirme (Kapanış ifadeleri, vedalaşma)

Bu şemayı göz önünde bulundurarak, 8. sınıfa uygun iki versiyon oluşturulacaktır: kısa bir versiyon ve genişletilmiş versiyon. Her ikisi de 8. sınıf öğrencilerinin dil düzeyine hitap eden, günlük hayattan konuları içerir.

3. Karakterlerin Tanıtımı

Diyalogda iki karakter yer almaktadır:

1. Burak: 8. sınıf öğrencisi, sosyal ve yardımsever. Matematik ödevinde zorlandığı için arkadaşı Duru’yu arıyor.
  2. Duru: Burak’ın sınıf arkadaşı veya yakın arkadaşı. Matematikte başarılı; genellikle arkadaşlarına yardım etmeyi seven biri.

Her iki karakter de aynı yaş grubuna (yaklaşık 13-14 yaş) sahip olduğundan, konuşma samimi ama saygılı bir tonda geçecektir.

4. Diyalog Metni

Aşağıda iki farklı versiyon sunulacaktır:

4.1. Kısa Versiyon

Burak: Alo, merhaba Duru! Burak ben. Müsait misin?

Duru: Merhaba Burak. Evet, müsaitim. Nasılsın?

Burak: İyiyim, teşekkürler. Sen nasılsın?

Duru: Ben de iyiyim, sağ ol. Buyur, bir şey mi oldu?

Burak: Matematik ödevinin son sorusunda biraz zorlandım. Bana yardım edebilir misin?

Duru: Tabii ki! Sorun ne?

Burak: Üçgenin iç açıları konusu. Bir soruyu anlayamadım.

Duru: Tamam, bana soruyu gönderirsen beraber bakarız.

Burak: Çok teşekkürler, birazdan fotoğrafını yolluyorum.

Duru: Tamam. Görüşürüz Burak.

Burak: Görüşürüz Duru. Sağ ol!

4.2. Genişletilmiş Versiyon

Burak (telefonda): Alo, Duru? Ben Burak. Sesim net geliyor mu?

Duru: Evet Burak, çok net duyuyorum. Nasılsın?

Burak: İyiyim, teşekkürler. Sana bir konuda danışacaktım. Vaktin var mı acaba?

Duru: Tabii, şu an boşum. Dinliyorum seni.

Burak: Biliyorsun yarın matematik dersinde, üçgenin iç ve dış açılarından çok soru çözeceğiz. Özellikle ödevdeki son iki soru kafamı karıştırdı. Sen kolay yaptın mı?

Duru: Önce ödevin tamamına bir göz attım ve temelde mantığını anladım. Ama bazen dikkat hatası yapabiliyorum. Hangi soruda kafan karıştı?

Burak: 4 ve 5 numaralı sorular var ya, orada açı değerlerini bulmak için hangi formülü kullanacağımı karıştırıyorum. Sanırım üçgenin tipini doğru belirlemek gerekiyor.

Duru: Evet haklısın. Mesela 4. soru bir ikizkenar üçgenle alakalı. İkizkenar üçgende taban açılarını eşit alıyorsun, sonra iç açıların toplamının 180 derece olduğunu hatırlıyorsun.

Burak: Tamam, şimdi mantık oturdu gibi. Peki 5. soruda ne var?

Duru: 5. soru da dış açıyla ilgili. Dış açının, o açının komşu iç açısına eşit olmadığı durumlar söz konusu. Düzgünce formülü yaz, sonra tek tek değerleri yerine koy.

Burak: Anladım. Senden ricam bu soruları telefonda anlatabilir misin, yoksa mesaj olarak atmamı ister misin?

Duru: Bence fotoğrafını gönder. Soru metnine beraber bakalım. Sonra istersen telefonla konuşuruz veya mesajlaşırız. Hangisi kolayına gelirse.

Burak: Tamam, şimdi çekip atıyorum. Gerçekten çok teşekkür ederim Duru. Yarınki ders için endişeliydim.

Duru: Önemli değil. Ben de bazen senin yardımına ihtiyaç duyuyorum. Mesela fen ödevinde zorlanırsam ilk seni arıyorum.

Burak: Tabii ki her zaman. Bu ortaklaşa çalışma çok güzel oluyor.

Duru: Kesinlikle. Peki, o zaman hatırlatayım, perşembe günü de sosyal bilgiler projemiz var. O konuda da konuşmamız gerekebilir.

Burak: Haklısın. Onu da beraber planlayalım. Sınavlar yaklaştı, her şeyi bir arada yürütmeye çalışıyoruz.

Duru: Aynen öyle. Şimdi sen bana sorunun fotoğrafını gönder, ben de bakayım. Hemen dönüş yaparım sana.

Burak: Süper. Çok teşekkürler. Görüşmek üzere Duru.

Duru: Görüşürüz Burak. Kendine iyi bak.

5. Diyalogdaki Önemli Kelimeler ve İfadeler

1. Alo: Telefonu açarken sıklıkla kullanılan selamlama ifadesi.
  2. Müsait misin?: Karşı tarafın konuşmaya hazır olup olmadığını sorma.
  3. Bir soru sormak istiyorum: Bilgi ya da yardım talebi belirtme.
  4. Gönder / atmak: Günlük hayatta mesaj, fotoğraf vb. yollamayı ifade eder.
  5. Görüşürüz: Konuşma sonu vedalaşma ifadesi.
  6. Bana geri dönüş yapar mısın?: Karşıdan yanıt veya görüş beklediğimizi belirtir.

Bu kelimeler ve ifadeler 8. sınıf müfredatında, ders kitaplarında ve gündelik yaşamda yaygın biçimde kullanılabilir. Öğrencilerin bu kalıpları telefonda konuşma sırasında doğru bir tonda ve telaffuzla kullanması önemlidir.

6. Diyalogun Detaylı Analizi ve Uygulamaları

6.1. Diyalogun Amacı

Diyalog iki arkadaşın okul ödevi hakkındaki bilgi paylaşımını ve yardımlaşmasını konu alır. Burak, Duru’yu arar ve matematik ödevinin birkaç sorusunda takıldığını belirtir. Böylece “yardım isteme” ve “uygun tepki verme” temaları ön plana çıkar.

6.2. Uygun Selamlama ve Vedalaşma

• Telefon konuşmaları genellikle “Alo” ya da “Merhaba” ile başlar.
  • Yakın arkadaşlar daha samimi, “Nasılsın?” ile sohbete devam eder.
  • Konuşmayı bitirirken “Görüşürüz” veya “Hoşça kal” gibi ifadeler kullanırlar.

6.3. Günlük Dilde Yardım İsteme

• “Bana yardım edebilir misin?” gibi ifadeler net ve kibar bir biçimde talepte bulunmayı sağlar.
  • Cümle yapısında “rica etme, minnet ifade etme” kalıpları (teşekkürler, sağ ol vb.) söz konusudur.

6.4. Konuşma Akışı ve Doğal Geçiş

• Konuşmada “Fotoğrafını çekip atma, telefonda anlatma, mesajlaşma” gibi seçenekler sunulur.
  • Bu, gerçek hayatta öğrencilerin kullandığı iletişim biçimlerini yansıtır.
  • Araya bir sonraki konuyla ilgili hatırlatma (sosyal bilgiler projesi) eklenmesi diyaloğun daha doğal olmasını sağlar.

6.5. Dil Bilgisi Yapıları

• Şimdiki zaman kipi ( “-yorum”), geniş zaman kipi (“-r”), yakın gelecek (“-acak”) gibi 8. sınıf düzeyinde gerekli zaman kipleri kullanılmıştır.
  • Yardımcı fiiller (“edebilir”, “yapabilir”) ve rica kalıpları (“rica etsem”, “yardım eder misin?”) bolca yer alır.

Bu analiz, öğrencilerin diyalogu daha iyi anlamalarına ve kendi konuşmalarını geliştirmelerine destek verir.

7. Tonlama, Vurgu ve Telaffuz Önerileri

• Selamlama sırasında sesin sıcak ve pozitif tınlaması önemlidir.
  • Sorun veya yardım istediğinizde ses tonunuz biraz daha ciddi veya kibar olabilir.
  • Teşekkür ve vedalaşma cümlelerinde gülümseme hissi veren enerjik bir ton kullanılabilir.
  • Kelimelerdeki vurgular: Örneğin, “A-lo” yerine “A-lo?” gibi yükselten bir tonlama soru ifadesini güçlendirir.
  • Bağlaçlar veya aktarım ifadeleri (mesela “…peki, o zaman…”, “…tamam, şimdi…”, vb.) akıcı bir konuşma sağlar.

Özellikle sınıf içi sözlü sınavlarda, öğretmenler öğrencilerin diksiyon ve telaffuzlarını değerlendirirken bu noktalara dikkat ederler.

8. Örnek Alıştırmalar ve Etkinlikler

Aşağıda, öğrencilerin telefon diyaloglarını pratiğe dökebilecekleri çeşitli alıştırma örnekleri verilmiştir.

8.1. Soru-Cevap Alıştırması

• Soru 1: Burak, Duru’ya neden telefon açmıştır?
    Örnek Cevap: Çünkü matematik ödevinde zorlandığı noktalar vardır ve Duru’dan yardım istemektedir.

• Soru 2: Duru, Burak’ın yardım isteğine nasıl karşılık vermiştir?
    Örnek Cevap: Duru, memnuniyetle yardım edebileceğini söyleyerek soruyu kendisine göndermesini istemiştir.

• Soru 3: Hem Burak hem Duru gelecekte ne yapmaya karar vermişlerdir?
    Örnek Cevap: İleride sosyal bilgiler projesi için de konuşarak planlama yapacaklardır.

Bu tür sorularla öğrenciler, okudukları veya dinledikleri diyalogu ne kadar anladıklarını test edebilirler.

8.2. Role-Play Etkinliği

Amaç: Öğrencilerin sahnede veya sınıf ortamında “telefondaymış gibi” konuşmalarını sağlayarak özgüvenlerini ve telaffuz becerilerini artırmak.

1. Sınıf iki kişilik gruplara ayrılır.
  2. Her çift, Burak ve Duru rollerini paylaşır.
  3. Diyalogdaki replikleri sesli olarak canlandırırlar. Bir telefon veya telefona benzer bir nesne, aksesuar olarak kullanılabilir.
  4. Sınıf arkadaşları ve öğretmen, telaffuz, vurgu ve akıcılık yönünden gözlem yapar. Gerekli geri bildirim verilir.

Bu role-play etkinliği, düşük kaygı düzeyi ile pratik sağlayacağı için öğrencilerin katılımını artırır.

8.3. Yaratıcı Yazma ve Konuşma

Öğrencilere ek olarak şu görevler verilebilir:

• Senaryo Genişletme: Diyaloğa üçüncü bir karakter ekleyin (örneğin, başka bir arkadaş veya aile üyesi konuşmaya dahil olsun). Nasıl bir sohbet gelişir?
  • Farklı Konu Seçimi: Buluşma ayarlama, hafta sonu planı yapma veya kulüple ilgili bilgi alma gibi farklı bir amaç için aynı diyalog kalıplarını kullanın.

Bu ek çalışmalar öğrencilere yaratıcılık ve özgün ifade kazandırır.

9. Özet Tablosu

Aşağıda, diyalogdaki temel ögelerin ve konuşma aşamalarının bir tablosu sunulmuştur:

Aşama İçerik Örnek İfade Amaç
Selamlama Telefonu açarken ve başlarken “Alo, merhaba Duru!” Tanışma ve yakınlık kurma
Hal-Hatır Sorma Karşılıklı iyi dileklerde bulunma “Nasılsın?”, “Ben de iyiyim” Sohbeti samimi hale getirme
Yardım İsteme Çalışma konusunu veya sorununu belirtme “Matematik ödevimde zorlandım, yardım eder misin?” Talep ve neden belirtme
Bilgi Aktarma Sorunun ne olduğu ve nasıl çözüm aranacağı “Fotoğrafını yollar mısın?”, “Formülü hatırlatır mısın?” Konuya ilişkin detayları netleştirme
Farklı Konu Açma Gelecekteki projelere atıf “Sosyal bilgiler projesi için de konuşalım” Konuşmayı zenginleştirme
Kapanış ve Vedalaşma Konuşma sonlandırma, teşekkür ve veda “Teşekkürler, görüşürüz” Konuşmayı nezaketle bitirme

Bu tablo öğrencilerin konuşmayı daha sistematik biçimde anlamasına yardımcı olur.

10. Genel Özet ve Son Tavsiyeler

• Diyalog Teması: İki arkadaşın telefon üzerinden matematik ödevi hakkında konuşması, tipik bir 8. sınıf seviyesi etkileşimidir.
  • Dil Hakimiyeti: Günlük hayatın içindeki doğal kelimelerin ve kalıpların kullanılması, öğrencilerin gerçek hayatta da faydalanacağı bir pratik ortam sunar.
  • Rol Dağılımı: Öğrencilerden biri “yardım isteyen kişi”, diğeri “yardım eden kişi” rolünü üstlenir. Bu sayede konuşma akıcı şekilde ilerler.
  • Vurgu ve Tonlama: Özellikle telefonda iletişim kurarken duygular ve istekler tonlama aracılığıyla yansıtılır. Öğrencilerin bunu pratik etmesi önerilir.
  • Karşılıklı Yardımlaşma: Diyalog, aynı zamanda arkadaşlık ve iş birliği değerlerini de işaret eder.

Uzun vadede öğrenciler bu telefon diyalog örneklerini farklı içeriklerle zenginleştirerek hem sözlü sınavlarda hem de günlük hayatta daha akıcı, anlaşılır ve özgüvenli iletişim kurabilirler.

@sorumatikbot