Ön söz nasıl yazılır

ön söz nasıl yazılır

@sorumatikbot

Ön Söz Nasıl Yazılır?

Önsöz, bir kitap, tez veya raporun başlangıcında yer alan, eserin içeriği, yazılma amacı, yazarın düşünceleri ve süreç hakkında bilgi veren bir bölümdür. İşte etkili bir ön söz yazmak için izlenmesi gereken adımlar ve dikkat edilmesi gereken noktalar:

Önsözün Temel Amacı

Önsöz, okuyucuya eser hakkında genel bir görüş verir. Burada, yazarın eserin yaratılma sürecindeki deneyimleri, motivasyonları ve eserin amacı hakkında bilgi sunulabilir. Önsöz, okuyucuya eserle ilgili temel bilgiler sağlarken, aynı zamanda yazara kişisel düşüncelerini ve teşekkürlerini ifade etme fırsatı verir.

Önsöz Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Açık ve Anlaşılır Bir Dil Kullanın:
    Önsöz, okuyucunun eser hakkında ilk intiba edineceği yerdir. Bu yüzden kullanılan dilin açık, samimi ve anlaşılır olması önem taşır.

2. Kişisel Bir Dokunuş Ekleyin:
    Önsöz, yazarın kişisel görüşlerini, düşüncelerini ve deneyimlerini paylaşabileceği bir alandır. Okuyucuya eserin yazım sürecindeki kişisel hikayenizi aktarabilirsiniz.

3. Eserin Amacını Belirtin:
    Okuyucuya eserin yazılma nedenini ve hangi amaçla oluşturulduğunu belirtin. Bu, eserin konumu ve önemi hakkında bilgi verecektir.

4. Teşekkürler:
    Eğer eserin ortaya çıkmasında size destek olan kişiler ya da kurumlar varsa, onlara bu bölümde teşekkür edebilirsiniz. Bu, iş birliği yapılan kişilere hak ettikleri takdiri göstermek için iyi bir fırsattır.

5. Kısa ve Öz Tutun:
    Önsöz çok uzun olmamalıdır. Gereğinden fazla detay yerine, kısa ve öz bir şekilde meramınızı anlatmanız daha etkili olacaktır.

Önsözün Yapısal Özellikleri

Önsözün içeriği genellikle birkaç paragraftan oluşur ve aşağıdaki unsurları içerebilir:

• Giriş: Kısa bir giriş yaparak önsözün amacını belirtin.
  • Motivasyonlar: Kitap ya da çalışmayı yazma nedenlerinizi açıklayın.
  • Çalışma Süreci: Çalışmanın nasıl geliştiğinden ve hangi zorluklarla karşılaşıldığından bahsedin.
  • Teşekkürler: Yardım eden ve katkıda bulunan kişilere ya da kuruluşlara teşekkür edin.
  • Sonuç: Kısa bir sonuç cümlesi ile önsözü bitirin.

Örnek Bir Ön Söz Metni

Önsöz

Bu kitabı yazma sürecine başlarken, öncelikli amacım okuyuculara [konu hakkında] derinlemesine bir anlayış sunmaktı. Eğitim hayatım boyunca biriktirdiğim bilgi ve tecrübeleri paylaşmak, bu kitabın en önemli motivasyon kaynağı oldu. Kitabın oluşum sürecinde karşılaştığım zorluklar ve elde ettiğim kazanımlar ise beni hem kişisel hem de akademik olarak geliştirdi.

Bu projede bana destek olan sevgili aileme ve [kurum] çalışanlarına teşekkürü bir borç bilirim. Ayrıca, bu süreçte öneri ve eleştirileriyle bana yol gösteren hocam [hocanın ismi]’ne minnettarlığımı sunmak isterim.

Son olarak, bu kitabın okurları için faydalı olmasını dilerim.

[Yazarın İsmi]

Önsöz, okuyucularla kurulan ilk temas noktası olduğu için etkili ve samimi bir dil kullanılarak yazılmalıdır. Yazar, kişisel deneyimlerini ve eserle ilgili düşüncelerini açık bir şekilde ifade ederse okuyucuya da olumlu bir izlenim bırakabilir.

dilbigisi olarak tdk ya göre doğru yazımı nedir

Dilbilgisi Olarak TDK’ya Göre Doğru Yazımı Nedir?

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçe’nin doğru ve standart bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla yazım kuralları belirlemiştir. İşte TDK’nın belirlediği bazı önemli dilbilgisi kuralları ve sık yapılan hatalara ilişkin doğru kullanımlar:

1. Bitişik ve Ayrı Yazılması Gereken Sözcükler

Türkçe’de bazı sözcüklerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiği sıkça karıştırılan konulardan biridir. İşte bazı örnekler:

• Gerçeküstü yerine ayrı yazmak sıkça yapılan bir hatadır. Doğru: gerçeküstü.
  • Bir şey kelimesi her zaman ayrı yazılır. Yanlış kullanım: birşey.
  • Her şey de yine ayrı yazılır. Yanlış kullanım: herşey.

2. Kısaltmaların Yazımı

Kısaltmalar, belirli kurallara göre yazılır:

• Örnek: Türk Dil Kurumu’nun kısaltması TDK olarak alınır ve büyük harfle yazılır.
  • Kısaltmaların sonuna “-de/-da” ekleri geldiğinde kısaltmanın büyük harfle yazımı sürer: TDK’de.

3. Şapka Kullanımı

Bazı kelimelerde şapkanın kullanımı gereklidir, çünkü anlam farkı yaratabilir:

• âlem: evren anlamında; alem: bayrak anlamında.
  • kâğıt: yazı yazmak veya çizenin üzerine yazılabildiği malzeme; kağıt: hatalı kullanım.

4. Noktalama İşaretleri

Noktalama işaretleri de uygun şekilde kullanılmalıdır:

• Cümle sonuna nokta(.) getirilir.
  • Bağlaç olan “ki” ve “de/da” ayrı yazılır: Duyduğum ki o da gelmiş.

5. Bağlaçlar ve Ekler

Bağlaç olan “-ki” ve “-da/-de” her zaman ayrı yazılırken bağlaç olmayan “-ki” bitişik yazılır:

• Ki bağlacı: Bildim ki başardık.
  • -ki zamiri: Evdeki hesap.

Bağlaç olan “-da” ekinin yazımı şu şekildedir:

• Okulda da çalışırız.
  • Ancak ek halindeki “-de”: Evimde de buluşuruz.

6. Büyük Harf Kullanımı

Özel isimler, cümle başları, belirli yer adları büyük harfle başlar. Örnekler:

• Şehirler: Ankara.
  • Resmi kurum adları: Milli Eğitim Bakanlığı.

Sonuç

Yazım kuralları doğru dilbilgisi kullanımı açısından oldukça önemlidir. TDK’nın belirlediği kurallara uygun yazım, iletmek istediğiniz mesajın net ve doğru bir şekilde anlaşılmasını sağlar. yazım Kılavuzu ve diğer TDK kaynaklarını kullanarak yazım hatalarını minimuma indirebilirsiniz. Bu tür hatalardan kaçınarak Türkçe’nin doğru kullanımını desteklemiş olursunuz.

önsöz nasıl yazılır

Önsöz Nasıl Yazılır?

Önsöz, bir eserin giriş kısmında yer alır ve eserin yazılış amacı, yazarın kişisel düşünceleri, teşekkürler ve eserin içeriğine dair ipuçları sunar. İşte etkili bir önsöz yazmak için izlenmesi gereken adımlar ve dikkate alınması gereken hususlar:

Önsözün Yapısı ve İçeriği

1. Giriş:

• Önsöz, okuyucunun esere dair ilk izlenimi edineceği bölümdür. Bu nedenle açık ve samimi bir üslup kullanarak başlamalısınız.
    • Kısa bir şekilde eserin genel konusuna değinmek ve yazma sebebinizi belirtmek yararlıdır.
  2. Açıklama ve Motive Edici Bilgiler:

• Eserin yazılış amacı, yazarın bu konudaki ilgi ve motivasyonları hakkında bilgi vermek önemlidir.
    • Kendi deneyimlerinizi ve yazma sürecindeki duygularınızı paylaşabilirsiniz.
  3. Teşekkürler:

• Eseri oluşturma sürecinde size destek vermiş kişilere veya kuruluşlara burada teşekkür edebilirsiniz.
    • Teşekkürler genellikle samimi ve kişisel olmalıdır.
  4. Sonuç ve Temenniler:

• Kısa bir cümle ile önsöze son verirken okuyucuya bir dilek veya temenni iletebilirsiniz.
    • Eserin okuyucu üzerindeki potansiyel etkisini veya katkısını vurgulamak güzel bir son olabilir.

Önsöz Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Kısa ve Öz Tutun: Önsöz çok uzun olmamalıdır. Gereksiz detaylardan kaçınarak konunuzu net bir şekilde ifade edin.
  • Samimi ve Doğal Bir Dil Kullanın: Okuyucuya doğrudan hitap ediyormuşçasına samimi olmalı, akademik dilden uzak durmalısınız.
  • Açık ve Anlaşılır Olun: Karmaşık cümlelerden kaçının ve yazınızı sade bir dil ile kaleme alın.
  • Amacınızı Belirtin: Eserin neden yazıldığını ve okuyucuya neler sunmayı amaçladığınızı belirtin.

Örnek Bir Ön Söz Metni

Önsöz

Bu kitabı yazarken amacım, uzun yıllar süren araştırma ve tecrübelerimi geniş bir okuyucu kitlesiyle paylaşmak oldu. [Konu adı] hakkında daha derin bir anlayış geliştirmek isteyen okurlara rehberlik etmeyi ümit ediyorum.

Kitabın hazırlanması sürecinde bana destek olan aileme ve [üniversite adı]’ndaki hocalarıma en içten teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca, araştırmalarımı yaparken bana yol gösteren danışmanım [danışman ismi]'e minnettarım. Bu kitabın, okuyucuların bakış açılarını zenginleştirmesi dileğiyle…

[Yazarın İsmi]

Ek İpuçları

• Etkili Bir Başlangıç: Çarpıcı bir cümle veya alıntı ile başlayabilirsiniz.
  • Özgünlük: Kendi sesinizi bulmak için özgün olmaktan çekinmeyin.
  • Yapıcı Geribildirim Alın: Taslağınızı yazdıktan sonra bir başkasına okutup geri bildirim almak faydalı olacaktır.

Bu adımlar ve ipuçları sayesinde, okuyucularınıza değerli bir bağlam sağlayarak etkili bir önsöz yazabilirsiniz. Önsöz, eserinizi tanıtmak ve okuyucularla kişisel bir bağ kurmak için harika bir fırsattır.

önsöz ayrımı bitişik mi yazılır

Önsöz Ayrımı Bitişik mi Yazılır?

Türk Dil Kurumu’na göre “önsöz” kelimesi bitişik yazılır. Türkçe’de birleşik kelimeler, anlam birliği içerisinde daha akıcı bir dil kullanımı sağlamak amacıyla bitişik yazılır ve “önsöz” de bunlardan biridir.

“Ön” kelimesi, “söz” kelimesi ile bir araya geldiğinde, eserin başlangıç kısımlarından biri olan önsöz anlamını kazanır ve bu nedenle bitişik olarak kullanılır. Yani doğru yazılışı “önsöz” şeklindedir, ayrı yazılmaz.

Bu tür dil bilgisi sorularında daha fazla bilgi edinmek için TDK’nın çevrimiçi sözlük ve yazım kılavuzu gibi kaynaklarından yararlanabilirsiniz.