Olduğuna göre, a nin b cinsinden eşiti nedir?

3a -b +4
2a + b+ 1
olduğuna göre, a nin b cinsinden eşiti nedir?

\frac{3a - b + 4}{2a + b + 1} = 4 Eşitliğinde a Değerinin b Cinsinden Eşitini Bulma

:light_bulb: KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
Rasyonel bir denklemde \frac{A}{B} = C ifadesi verildiğinde içler dışlar çarpımı uygulanır:

A = B \cdot C

Bir değişkenin diğeri cinsinden eşitini bulmak için istenen değişken (a) eşitliğin bir tarafında yalnız bırakılır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — İçler Dışlar Çarpımı Yapma
Verilen eşitlikte paydadaki (2a + b + 1) ifadesini eşitliğin sağ tarafındaki 4 ile çarpalım:

3a - b + 4 = 4 \cdot (2a + b + 1)

Adım 2 — Parantezi Dağıtma
Sağ taraftaki 4 katsayısını parantez içindeki tüm terimlere dağıtalım:

3a - b + 4 = 8a + 4b + 4

Adım 3 — Benzer Terimleri Sadeleştirme ve Gruplama
Eşitliğin her iki tarafında bulunan +4 sabit sayılarını sadeleştirelim:

3a - b = 8a + 4b

Adım 4 — a Değişkenini Yalnız Bırakma
a’lı terimleri eşitliğin bir tarafına, b’li terimleri diğer tarafına toplayalım:

3a - 8a = 4b + b
-5a = 5b

Her iki tarafı -5’e bölelim:

a = \frac{5b}{-5}
a = -b

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: a = -b
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. İçler Dışlar Çarpımı

• Tanım: Kesirli denklemlerde bölme durumundaki paydayı eşitliğin karşısına çarpım olarak geçirme yöntemidir.
  • Bu problemde: \frac{3a - b + 4}{2a + b + 1} = 4 denkleminde paydadaki ifade 4 ile çarpılarak tek satırlık bir doğrusal denklem elde edilmiştir.

2. Bir Değişkeni Diğeri Cinsinden Yazma

• Tanım: Denklemdeki hedef değişkeni katsayısı +1 olacak şekilde eşitliğin bir tarafında tek başına bırakmaktır.
  • Bu problemde: -5a = 5b eşitliğinde a’yı yalnız bırakmak için her iki taraf -5’e bölünmüştür.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Paranteze Dağıtmayı Eksik Yapmak

• Yanlış: 4 \cdot (2a + b + 1) = 8a + b + 1
  • Doğru: 4 \cdot (2a + b + 1) = 8a + 4b + 4
  • Neden yanlış: Parantez dışındaki çarpan, parantez içindeki her bir terimle ayrı ayrı çarpılmalıdır.

:cross_mark: İşaret Değişimini Unutmak

• Yanlış: -5a = 5b \implies a = b
  • Doğru: -5a = 5b \implies a = -b
  • Neden yanlış: Eşitliğin her iki tarafı negatif bir sayıya bölündüğünde sonucun işareti değişir.

Bu çözüm adımlarıyla ilgili aklına takılan bir nokta var mı, yoksa benzer bir pekiştirme sorusu çözmek ister misin?