Olarak gorev yapan-mabkeme hangisidir?

1. ldari yargı alannda, ilk ve son derece mahkemesi
    olarak gorev yapan-mabkeme hangisidir?
    A) Bölge idare mahkemesi
    B) Yargıtay
    C) Sayıştay
    D) Anayasa Mahkemesi
    E) Danışstay

İdari Yargıda İlk ve Son Derece Mahkemesi

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Soru Kökünün Analizi
Soruda bizden idari yargı alanında hem ilk derece (davanın ilk açıldığı yer) hem de son derece (temyiz mercii) olarak görev yapabilen mahkeme sorulmaktadır. Türkiye’de idari yargı kolu; İdare Mahkemeleri, Vergi Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay’dan oluşur.

Adım 2 — Seçeneklerin İncelenmesi

• A) Bölge İdare Mahkemesi: İdari yargıda istinaf merciidir. Bazı davalar için ikinci derece mahkemesidir ancak hem ilk hem son derece mahkemesi olma özelliği genel kural değildir.
  • B) Yargıtay: Adli yargı kolunun yüksek mahkemesidir. İdari yargı ile ilgisi yoktur.
  • C) Sayıştay: Mali denetim yapan bir anayasal kuruluştur, idari yargı sistemi içerisinde bir mahkeme değildir.
  • D) Anayasa Mahkemesi: Anayasa yargısı alanında çalışır; yasaların anayasaya uygunluğunu denetler ve bireysel başvurulara bakar.
  • E) Danıştay: İdari yargının en üst merciidir (temyiz mahkemesi). Ancak Danıştay Kanunu gereği, bazı davalar (örneğin Cumhurbaşkanı kararlarına karşı açılan davalar) doğrudan Danıştay’da açılır. Bu durumda Danıştay hem davanın ilk görüldüğü yer (ilk derece) hem de nihai kararın verildiği yer (son derece) olur.

Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. Bölge İdare Mahkemesi — İstinaf merciidir, idari yargının zirvesi değildir.
:cross_mark: B. Yargıtay — Adli yargı mahkemesidir.
:cross_mark: C. Sayıştay — Hesap mahkemesidir, genel idari yargı sisteminde değildir.
:cross_mark: D. Anayasa Mahkemesi — İdari yargı koluna dahil değildir.
:white_check_mark: E. Danıştay — İdari yargıda temyiz merciidir ve belirli davalarda ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakar.

Adım 4 — Son Doğrulama
2575 sayılı Danıştay Kanunu uyarınca; Danıştay, idari davaların genel temyiz merciidir. Ancak kanunla belirlenen bazı idari davalar için davanın ilk açıldığı yer de Danıştay’dır. Bu durum onu hem “ilk” hem de “son” derece mahkemesi yapar.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: E) Danıştay
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. İdari Yargı

• Tanım: Devletin idari eylem ve işlemlerinden doğan uyuşmazlıkların çözüldüğü yargı koludur.
  • Bu problemde: Sorunun temelini oluşturan hukuk dalıdır.

2. İlk ve Son Derece Mahkemesi

• Tanım: Bir davanın başka hiçbir mahkemeye gitmeden doğrudan açıldığı ve nihai karara bağlandığı üst mahkeme statüsüdür.
  • Bu problemde: Danıştay’ın istisnai ama kritik olan “ilk derece” bakma yetkisini ifade eder.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: İdare Mahkemesini Karıştırmak

• Yanlış: İdare mahkemeleri ilk derece mahkemesidir ancak son derece mahkemesi değildir.
  • Doğru: İdare mahkemesinin kararları üst mahkemelere (BİM veya Danıştay) taşınabilir.
  • Neden Yanlış: Soruda “son derece” şartı da aranmaktadır.

İdari yargıdaki mahkemelerin hiyerarşisi veya hangi davaların doğrudan Danıştay’da açıldığını detaylandırmamı ister misin?