Okulunuz bir işletme olarak hangi tehlike sınıfında bulunmaktadır? İş sağlığı ve güvenliği uzmanının rolü ve sorumlulukları nelerdir?

1000007624

Okulunuz bir işletme olarak hangi tehlike sınıfında bulunmaktadır? İş sağlığı ve güvenliği uzmanının rolü ve sorumlulukları nelerdir?

Önemli Çıkarımlar

• İşletmeler, tehlike sınıflarına (az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli) göre sınıflandırılır.
  • İş sağlığı ve güvenliği uzmanının görevi, çalışma ortamındaki riskleri belirlemek, önlem almak ve çalışanların sağlığını korumaktır.
  • İş sağlığı ve güvenliği uzmanları, risk analizi, denetim, eğitim ve acil durum planlaması gibi sorumlulukları üstlenir.

Cevaplar

1. Okulunuzun tehlike sınıfı:

Okullar, genel olarak az tehlikeli sınıfa girerler. Çünkü tehlikeli kimyasallar, ağır makineler veya fiziksel tehlikelerin yoğun olmadığı ortamlardır. Ancak okulun fiziksel koşullarına, laboratuvarlara ve kullanılan ekipmanlara göre bu sınıf değişebilir. Kesin bilgi için okulunuzun bağlı olduğu İl Müdürlüğü’nün veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sınıflandırma listesi araştırılabilir.

2. İş sağlığı ve güvenliği (İSG) uzmanının rolü ve sorumlulukları:

• Risklerin tespiti ve değerlendirilmesi: Çalışma ortamındaki tehlikeleri saptar ve risk analizi yapar.
  • Koruyucu önlemler geliştirme: Tehlikeleri azaltmak veya ortadan kaldırmak için önerilerde bulunur.
  • Eğitim görevleri: Çalışanlara (öğretmenlere, personellere) iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitim verir.
  • Denetim ve kontrol: İşyeri kurallarının ve yasal düzenlemelerin uygulanmasını sağlar.
  • Kaza ve acil durum yönetimi: İş kazalarını inceleyerek raporlar hazırlar, acil durum planları oluşturur.

1. Tehlike Sınıfları ve Okulun Bulunduğu Sınıf

2. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanının Rolü ve Sorumlulukları

Tehlike Sınıfları ve Okulun Bulunduğu Sınıf

Türkiye’de işletmeler, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre üç tehlike sınıfına ayrılır:

• Az tehlikeli işletmeler: Ofis, eğitim kurumları gibi nispeten düşük riskli ortamlar.
  • Tehlikeli işletmeler: İmalat sanayi, atölye gibi orta derecede risk içeren yerler.
  • Çok tehlikeli işletmeler: Kimya tesisleri, madencilik gibi yüksek riskli alanlar.

Okullar çoğunlukla az tehlikeli sınıf kapsamında değerlendirilir, çünkü burada ağır makine veya zararlı kimyasallar bulunmaz. Ancak özellikle fen laboratuvarları ve atölyelere sahip okullarda risk analizi yapılmalı, gerekli önlemler alınmalıdır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanının Rolü ve Sorumlulukları

İSG uzmanı, işyerinde sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının sağlanmasını garanti eder. Yetkileri ve görevleri şunlardır:

• İşyerindeki tehlikeleri belirler, riskleri analiz eder ve raporlar.
  • Sağlık ve güvenlik önlemleri alınmasını sağlar.
  • İşverenle işbirliği yaparak eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri düzenler.
  • İş kazası ve meslek hastalıklarını önlemek için çalışmalar yapar.
  • Yasal mevzuata uyumu denetler ve eksikliklerin giderilmesini takip eder.

MEB İş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile okul ortamındaki görevlerin karşılaştırması

Kriter Okulda İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Genel İSG Uzmanı Görevleri
Risk Değerlendirmesi Okul ortamındaki fiziki ve kimyasal risklerin analizi Her sektör için geniş risk tiplerinin değerlendirilmesi
Eğitim ve Bilgilendirme Öğrenciler ve öğretmenlere yönelik bilinçlendirme Tüm çalışanları kapsayan zorunlu eğitimler
Acil Durum Planlaması Yangın, deprem gibi okul afetlerinde acil destek planları İşyerinde olası tüm acil durum senaryoları
Denetim ve Kontrol Okul içi güvenlik ve çevre şartlarının denetlenmesi İşyerinde standartlara uyumun teyidi

Özet Tablo

Konu Başlığı Özet
Tehlike Sınıfları İşletmeler, tehlike durumlarına göre az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflanır. Okullar genellikle az tehlikeli sınıftadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Risk analizi, eğitim, denetim, kaza önleme ve mevzuat uyumundan sorumludur.
Okullarda İSG Uzmanının İşlevi Öğrenciler ve personel için güvenli ortam sağlar, acil durumlara karşı hazırlık yapar.

Sıkça Sorulan Sorular

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı kimdir?
İSG uzmanı, işyerlerinde çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak için riskleri belirleyen, eğitim veren ve önlemler alan kişidir.

Okullar hangi tehlike sınıfına dahildir?
Genellikle az tehlikeli sınıfa girer, ancak laboratuvar ve atölye gibi alanlara göre değişiklik gösterebilir.

İSG uzmanının eğitimi zorunlu mudur?
Evet, belirli iş yeri büyüklüğü ve tehlike sınıfına göre işverenlerin İSG uzmanı bulundurması zorunludur.

Okulda İSG uzmanı yoksa ne yapılmalı?
Okul yönetimi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü veya Çalışma Bakanlığı ile iletişime geçerek İSG desteği talep etmelidir.

Okulunuzun tehlike sınıfını ve varsa iş sağlığı ve güvenliği uzmanını araştırıp bu cevapları mutlaka okul yönetimi veya yetkili resmi kaynaklar aracılığıyla teyit edin. İsterseniz bu konuda örnek bir araştırma stratejisi veya çalışma planı da oluşturabilirim, ister misiniz?

Resimli Soru 24-12-2025 22:14:51

• Önemli Çıkarımlar
    • 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre iş yerleri beş tehlike sınıfına ayrılır; okullar genellikle C (Az Tehlikeli) sınıfındadır.
    • Çalışan sayısı 50’den fazla olan C sınıfı iş yerlerinde en az bir İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Uzmanı bulundurma zorunluluğu vardır.
    • İSG Uzmanı; risk değerlendirmesi, eğitim planlama, kaza inceleme ve yasal mevzuata uyum gibi temel sorumlulukları üstlenir.

Okullar genellikle “C (Az Tehlikeli)” sınıfında yer alır ve bu sınıf için 50’den fazla çalışanı olan iş yerlerinde bir İSG Uzmanı görevlendirilmesi zorunludur. İSG Uzmanı, iş yerindeki riskleri analiz eder, çalışanlara eğitim verir, kaza/olay incelemeleri yapar ve iş yerinin yasal gerekliliklere uygunluğunu takip eder.

İçindekiler

1. Okulun Tehlike Sınıfı
  2. İSG Uzmanı ve Sorumlulukları
  3. Karşılaştırma Tablosu
  4. Özet Tablo
  5. Sıkça Sorulan Sorular

Okulun Tehlike Sınıfı

Türkiye’de 6331 sayılı Kanun ile iş yerleri, faaliyet ve risk durumlarına göre;

• A Sınıfı: Çok Tehlikeli
  • B Sınıfı: Tehlikeli
  • C Sınıfı: Az Tehlikeli
    olarak beş grupta toplanır.
    Okullar; büro, eğitim ve sınıf ortamı olması nedeniyle genellikle C (Az Tehlikeli) sınıfına dahil edilir. Bu sınıf:
  • Kimyasal, patlayıcı veya ağır makinelerin yoğun olmadığı,
  • Temiz ve düzenli çalışma ortamı gerektiren,
  • Fiziksel tehlikelerin nispeten az olduğu yerleri kapsar.

İSG Uzmanı ve Sorumlulukları

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı, iş yerinin risk analizini ve koruyucu önlemleri planlayan profesyoneldir.
Başlıca görevleri:

• Risk Değerlendirmesi: Kimyasal, fiziksel ve ergonomik tehlikeleri belirleyip derecelendirmek.
  • Eğitim ve Bilgilendirme: Çalışanlara iş güvenliği eğitimleri düzenlemek.
  • Kaza/Olay İnceleme: Oluşan kazaları analiz edip, tekrarını önleyici tedbir önerileri sunmak.
  • Yasal Uyum Takibi: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile yönetmeliklere uygunluğu denetlemek.
  • Acil Durum Planlama: Tahliye, yangın ve ilk yardım senaryoları hazırlayıp test etmek.

Karşılaştırma Tablosu

Özellik İSG Uzmanı İş Yeri Hekimi
Temel Eğitim İş Güvenliği ve Risk Yönetimi Tıp Fakültesi ve Uzmanlık Eğitimi
Görev Alanı Risk analizi, önleyici tedbirler Sağlık muayenesi, tetkik ve tedavi
Yasal Dayanak 6331 Sayılı Kanun 663 Sayılı KHK
Zorunluluk Şartı C sınıfı 50+ çalışan B ve A sınıfları, 10+ çalışan
Eğitim & Tatbikat Güvenlik eğitimi, tahliye tatbikatı Sağlık taraması, acil müdahale

Özet Tablo

Soru Başlığı Cevap
Okulun Tehlike Sınıfı C (Az Tehlikeli)
İSG Uzmanı Bulundurma Zorunluluğu 50’den fazla çalışan varsa “Evet”
İSG Uzmanının Temel Rolleri Risk değerlendirme, eğitim, kaza inceleme, yasal uyum, acil durum planlama

Sıkça Sorulan Sorular

1. Okullar hangi şartlarda B sınıfına girer?
  2. İSG Uzmanı görevlendirme süresi nasıl hesaplanır?
  3. Okuldaki temizlik personeli de çalışan sayısına dahil mi?
  4. İSG Uzmanı eğitimi hangi kurumdan alınmalıdır?

Okuldaki tehlike sınıfınızı ve İSG uzmanı sorumluluklarınızı belirlediniz mi? Bu konuda bir risk değerlendirmesi planı hazırlamamda yardımcı olmamı ister misiniz? @Yasin_Atmaca