okullar açılalı kaç ay oldu
Okullar açılalı kaç ay oldu?
Cevap:
2023-2024 eğitim-öğretim yılında okulların açılış tarihi genellikle 11 Eylül 2023 olarak belirlenmiştir. Resmî takvimde herhangi bir değişiklik olmadığını varsayarsak ve şu an bulunduğumuz tarihin Ekim ayı ortaları olduğunu düşünürsek, bu tarihten itibaren yaklaşık 1 ay geçmiş bulunmaktadır. Elbette bu süreyi tam olarak “kaç ay” şeklinde ifade etmek için güncel tarihe bakmak gerekir. Ancak genel olarak, Eylül ayının ikinci haftasında açılan okullar için, Ekim ayının ortasında 1 ayı biraz aşkın veya tam 1 ay gibi bir süre geçmiştir diyebiliriz.
Aşağıdaki başlıklarda, Türkiye’de eğitim-öğretim yılı takvimi, okulların açılış-kapanış tarihleri ve genel bilgilerle ilgili kapsamlı bir açıklama yer almaktadır.
İçindekiler
- 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Genel Görünüm
- Okulların Açılış Tarihi
- Ara Tatiller ve Yarıyıl Tatili
- Okulların Kapanış Tarihi
- Önemli Tarihler Tablosu
- Sıkça Sorulan Sorular
- Özet ve Sonuç
1. 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Genel Görünüm
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen takvime göre, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı eylül ayında başlamıştır. Türkiye’de okullar genellikle eylül ayının ikinci haftası açılır ve haziran ayının ortasında kapanır. Bu süre zarfında ara tatiller, yarıyıl tatili (sömestre) gibi tatiller bulunmaktadır.
Her yıl eğitim-öğretim döneminin başlangıç ve bitiş tarihleri MEB tarafından açıklanır. Bu takvime göre okullara başlangıç, ara tatiller, sınav dönemleri ve resmî tatiller planlanır. Dolayısıyla hangi ayda kaç haftalık eğitimin tamamlandığı, kaç günlük tatil verileceği gibi konular da bu açıklanan resmî takvimle netlik kazanır.
2. Okulların Açılış Tarihi
2023-2024 eğitim-öğretim yılı için MEB’in duyurusuna göre okullar:
- 11 Eylül 2023 Pazartesi günü eğitim-öğretime başlamıştır.
Öğrenciler genellikle bu tarihe kadar ders kitaplarına, kırtasiye ihtiyaçlarına ve sınıf düzenine hazırlanmış olurlar. Resmî tatil veya olağanüstü durum olmadığı sürece Eylül ayının ikinci haftası kesin açılış haftasıdır.
3. Ara Tatiller ve Yarıyıl Tatili
MEB’in son yıllarda uygulamaya başladığı ara tatil sistemiyle, öğrenciler birinci dönem ve ikinci dönem içinde birer haftalık ara tatile sahip olmaktadır. 2023-2024 döneminde beklenen ara tatil ve yarıyıl tatili tarihleri şöyledir:
- Birinci Ara Tatil: Genellikle kasım ayının ortasında başlayıp 1 hafta sürer.
- Yarıyıl Tatili (Sömestre): Ocak ayının ortası veya sonlarına doğru 2 hafta olarak planlanır.
- İkinci Ara Tatil: Nisan ayında 1 hafta olarak uygulanır.
Bu tatil tarihleri hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin dinlenmesi ve yeni döneme enerjik başlamaları için önem taşır.
4. Okulların Kapanış Tarihi
Yıl sonu karneleri ve kapanış tarihi ise genellikle Haziran ayının ikinci haftası civarında gerçekleşir. 2023-2024 dönemi için MEB tarafından ilan edilen tarih, 14 Haziran 2024 Cuma (tahmini) olarak paylaşılmıştır. Bu tarih çeşitli nedenlerle ufak değişikliklere uğrayabilir ancak genelde Haziran ortası kapanış olarak sabit kalır.
5. Önemli Tarihler Tablosu
| Dönem / Tatil | Tarih | Süre (Yaklaşık) |
|---|---|---|
| Okulların Açılışı (2023-2024) | 11 Eylül 2023, Pazartesi | - |
| Birinci Ara Tatil | Kasım 2023 (Tahmini) | 1 Hafta |
| Yarıyıl Tatili (Sömestre) | Ocak 2024 (Tahmini) | 2 Hafta |
| İkinci Ara Tatil | Nisan 2024 (Tahmini) | 1 Hafta |
| Okulların Kapanışı (2023-2024) | 14 Haziran 2024 (Tahmini) | - |
Bu tabloda verilen tarihler resmî duyurulara göre revize edilebilir. Özellikle ara tatil ve sömestr tarihleri, MEB’in internet sitesi ve okul duyuruları ile kesinleşmektedir.
6. Sıkça Sorulan Sorular
-
Okullar hangi ayda açılır?
Genellikle Eylül ayının ikinci haftası. 2023-2024 yılında 11 Eylül 2023’te açıldı. -
Okulların açılmasından bu yana kaç ay geçti?
Eylül ortasından Ekim ortasına kadar yaklaşık 1 ay geçtiğini söyleyebiliriz. Kasım ayına yaklaştıkça bu süre 1 buçuk ayı bulacaktır. -
Ara tatiller ne zaman?
MEB genellikle birinci dönemde ve ikinci dönemde birer haftalık ara tatil uygular. Tarihler her yıl eğitim takvimine göre açıklanır. -
Okullar ne zaman kapanır?
Haziran ayının ortalarında, genellikle 14 Haziran tarafında kapanış yapılır. -
Tarihlerin değişme olasılığı var mı?
Evet. Salgın, olağanüstü hal veya bölgesel durumlar gibi istisnaî durumlar tarihlerin revize edilmesine neden olabilir.
7. Özet ve Sonuç
- 2023-2024 eğitim yılı 11 Eylül 2023 tarihinde başladı.
- Ekim ayı ortalarını baz alırsak okulların açılmasından bu yana yaklaşık 1 ay geçmiş oluyor.
- Okulların kesin açılış ve kapanış tarihlerine dair detaylar her yıl MEB tarafından açıklanmaktadır.
- Ara tatiller ve yarıyıl tatili gibi dönemsel tatiller de yine MEB takvimine göre Kasım, Ocak ve Nisan aylarında gerçekleşir.
Kısacası, Eylül ayının ikinci haftasından itibaren bakıldığında, sorunuzun yanıtı yaklaşık 1 ay olarak verilebilir. Daha kesin bir hesaplama yapmak isterseniz, elinizdeki güncel tarihle 11 Eylül arasındaki gün sayısını bularak kaç tam ay veya hafta geçtiğini netleştirebilirsiniz.
Kaynaklar:
- Millî Eğitim Bakanlığı Resmî Web Sitesi (meb.gov.tr)
- 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı MEB Takvimi