l
youtubeindeksakadeni
38. Bu model, okula hazırbulunuşluğu yaş. bilişsel, psi-
komotor ve duygusal olgunluk bileşenlerinden oluşan
bir olgu olarak değerlendirir. Olgunlaşma ve hazir-
bulunuşluk kavramlarinı eş anlamlı olarak gören bu
modelin savunucuları çocukların gelişimsel süreci
boyunca içset saatleri olduğunu ve formal/örgün eği-
tim için hazır olduklarına ilişkin işaretleri kendiliğinden
göstereceklerini belirtirler.
Özellikleri verilen okula hazırbulunuşluk ilgili yak-
laşım
aşağıdakilerdeh hangisidir?
Cocuk etkisi modeli
B) Çevreci yaklaşım
C) Sosyal yapılandırmacı görùş yaklaşımi
D) Etkileşimci yaklaşim
€) Ekplojik yaklaşım
REDMI NOTE 13 PRO 5G
10/06/2026 14:56
Okula Hazırbulunuşluk Yaklaşımları ve Olgunlaşma Modeli
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Soru Metnindeki Anahtar Kavramları Belirleme
Soruda verilen metinde üç kritik ipucu bulunmaktadır:
- Olgunlaşma ve hazırbulunuşluk kavramlarının eş anlamlı görülmesi.
- Çocukların gelişimsel süreçlerinde bir “içsel saatleri” olduğunun savunulması.
- Örgün eğitim için gerekli işaretlerin kendiliğinden (biyolojik temelli) ortaya çıkacağının belirtilmesi.
Adım 2 — Seçeneklerin Analizi
- A) Çocuk Etkisi Modeli: Bu model, metinde özellikleri verilen ve çocuğun biyolojik olgunlaşmasını temel alan yaklaşımdır. Literatürde Olgunlaşma Yaklaşımı (Maturationist Approach) olarak da bilinir. Arnold Gesell bu yaklaşımın en önemli temsilcisidir.
- B) Çevreci Yaklaşım: Hazırbulunuşluğu çocuğun biyolojik saatinden ziyade, dış dünyadan gelen uyarıcılara ve çevreye bağlar.
- C) Sosyal Yapılandırmacı Görüş: Vygotsky temellidir; hazırbulunuşluğun sosyal etkileşim ve yetişkin desteği (iskele kurma) ile oluştuğunu savunur.
- D) Etkileşimci Yaklaşım: Hem biyolojik olgunlaşmanın hem de çevresel faktörlerin karşılıklı etkileşimini esas alır.
- E) Ekolojik Yaklaşım: Bronfenbrenner tarafından ortaya atılan, çocuğun gelişimini iç içe geçmiş sistemler (mikro, mezo, ekzo, makro) içinde değerlendiren yaklaşımdır.
Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
| Yaklaşım | Temel Odak Noktası | “İçsel Saat” Vurgusu |
|---|---|---|
| Çocuk Etkisi (Olgunlaşma) | Biyolojik Olgunluk | Var |
| Çevreci Yaklaşım | Dışsal Uyarıcılar | Yok |
| Etkileşimci Yaklaşım | Kalıtım + Çevre | Kısmi |
Adım 4 — Final Doğrulama
Soruda geçen “içsel saat” ve “olgunlaşma ile hazırbulunuşluğun eş anlamlı tutulması” ifadeleri doğrudan Gelişimsel-Olgunlaşma (Çocuk Etkisi) modelini tanımlar. Bu modele göre çocuk biyolojik olarak hazır değilse, eğitim için zorlanmamalıdır; çünkü gelişim kendiliğinden gerçekleşen bir süreçtir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: A) Çocuk etkisi modeli
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Olgunlaşma (Maturation)
- Tanım: Organizmanın genetik olarak belirlenmiş bir plan dahilinde biyolojik olarak gelişmesidir.
- Bu problemde: Hazırbulunuşluğun tek belirleyicisi olarak ele alınmıştır.
2. İçsel Saat (Biological Clock)
- Tanım: Gelişimin çevreden bağımsız, bireyin kendi biyolojik hızıyla gerçekleşmesi fikridir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Etkileşimci Yaklaşım ile Karıştırmak
- Yanlış: “Gelişim her şeyden etkilenir” diyerek D seçeneğine gitmek.
- Doğru: Metinde çevrenin etkisi dışlanmış, sadece “içsel saat” ve “kendiliğindenlik” vurgulanmıştır. Bu durum bizi doğrudan Olgunlaşma/Çocuk Etkisi modeline götürür.
Bu yaklaşımlar arasındaki farkları daha netleştirmek için “Çevreci Yaklaşım” ile “Çocuk Etkisi Modeli” arasındaki temel zıtlıkları detaylandırmamı ister misin?