- Aşağrdakilerden hangisi okula hazır bulunuşluğu
etkileyen fizyolojik faktörlerder biri değildir?
A) Genel sağlık durumu
B) Kronolojik yaş
C) El göz koordinasyonu
D) Uzamsal algı
E) Bireysel farkıindalıik
Okula Hazır Bulunuşluğu Etkileyen Fizyolojik Faktörler Analizi
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A: Genel Sağlık Durumu
Genel sağlık durumu, bireyin vücut fonksiyonlarının sağlıklı işlemesiyle ilgilidir. Hastalıklar, beslenme ve fiziksel zindelik doğrudan fizyolojik bir faktördür.
Adım 2 — Seçenek B: Kronolojik Yaş
Kronolojik yaş, doğumdan itibaren geçen süreyi ifade eder ve büyüme/olgunlaşma gibi biyolojik süreçlerle doğrudan bağlantılıdır. Bu nedenle fizyolojik bir temel taşır.
Adım 3 — Seçenek C: El Göz Koordinasyonu
El ve göz koordinasyonu, sinir sistemi ve kasların birbiriyle uyumlu çalışmasıdır. Bu bir motor beceridir ve biyolojik/bedensel bir yetkinlik olduğu için fizyolojik bir faktördür.
Adım 4 — Seçenek D: Uzamsal Algı
Uzamsal algı, nesnelerin boyutlarını ve yerlerini kavrama yeteneğidir. Beynin görsel-mekansal işleme yeteneğiyle ilgili olsa da, okul öncesi dönemde genellikle duyusal-motor gelişimin bir parçası olarak fizyolojik/biyolojik kapasite içinde değerlendirilir.
Adım 5 — Seçenek E: Bireysel Farkındalık
Bireysel farkındalık; kişinin kendi duygularını, düşüncelerini ve karakterini tanımasıdır. Bu tamamen psikolojik ve duyuşsal bir süreçtir. Vücut yapısı veya biyolojik işleyişle değil, zihinsel ve duygusal gelişimle ilgilidir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
E. Bireysel Farkındalık — Psikolojik/Duyuşsal bir faktördür (Doğru Cevap).
A, B, C, D — Biyolojik yapı ve bedensel gelişimle ilgili oldukları için fizyolojik faktörlerdir.
Adım 7 — Son Doğrulama
Okula hazır bulunuşlukta fizyolojik faktörler denildiğinde “beden sağlığı, görme-işitme keskinliği, motor gelişim ve biyolojik yaş” akla gelir. Bireysel farkındalık ise öz-bilinç ile ilgili olup duyuşsal alan kapsamına girer.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: E) Bireysel farkındalık
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Fizyolojik Faktörler
- Tanım: Bireyin biyolojik yapısı, organ sistemlerinin işleyişi ve fiziksel gelişimiyle ilgili unsurlardır.
- Bu problemde: Genel sağlık, yaş ve koordinasyon bu gruptadır.
2. Duyuşsal/Psikolojik Faktörler
- Tanım: Bireyin tutumları, öz-güveni, motivasyonu ve farkındalık düzeyiyle ilgili süreçlerdir.
- Bu problemde: Bireysel farkındalık bu gruba girer.
SIK YAPILAN HATALAR:
Uzamsal Algıyı Karıştırmak
- Yanlış: Uzamsal algıyı sadece zihinsel sanmak.
- Doğru: Eğitim bilimlerinde algısal süreçler genellikle duyu organlarının ve sinir sisteminin kapasitesiyle (fizyolojik) ilişkilendirilir.
- Neden: Ancak “farkındalık” terimi her zaman duygu ve kişilik (psikolojik) alanına aittir.
Okula hazır bulunuşluğu etkileyen sosyal-ekonomik faktörlerin neler olduğunu da incelememi ister misin?