Okul öncesi dönemdeki çocukların bire bir eş- 26

timi
elerin
t üç
onra
sne
ağl-
elis-
Matema
Okul öncesi dönemdeki çocukların bire bir eş- 26. Her saba
leştirme becerisine ilişkin aşağıdakilerden han-
gisi doğrudur? (2019)
A) Birbiriyle aynı olan nesneleri eşleştirmek daha
kolaydır.
B) Birleştirilmiş gruplari eşleştirmek daha kolaydır.
c) Gruplardaki nesne sayılari aynı olduğunda eş-
leştirmek daha zordur.
D) Sayıca fazla olan pesheleri eşleştirmek daha
E) Eşleştirirken toplama yapmak, çıkarma yap-
maya göre daha zordur.
Burcu.
basina
yandi
yeşil.a
Buru nun
ğIaklarin
Saysal
3) Savisal-
C) Saysa
D) Saysa

Okul Öncesi Dönemde Bire Bir Eşleştirme Becerisi

:light_bulb: TEMEL KAVRAM: Bire bir eşleştirme, bir kümedeki her bir öğeyi diğer kümedeki tam bir öğeyle ilişkilendirme becerisidir. Bu beceri, matematiksel düşünmenin ve sayma kavramının temelini oluşturur.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
Okul öncesi dönemdeki çocuklarda gelişimsel olarak görsel benzerlik büyük bir kolaylık sağlar. Birbiriyle aynı olan nesneleri (örneğin iki aynı mavi araba) eşleştirmek, farklı ama ilişkili nesneleri (örneğin çatal ve tabak) eşleştirmekten daha somut ve basittir. Bu ifade pedagojik olarak doğrudur.

Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi
Birleştirilmiş veya karmaşık grupları eşleştirmek, çocuk için daha fazla dikkat ve görsel ayırt etme gerektirdiğinden daha zordur.

Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
Gruplardaki nesne sayılarının aynı olması eşleştirmeyi kolaylaştırır çünkü açıkta nesne kalmaz ve “eşitlik” durumu daha net görülür. Bu yüzden ifade yanlıştır.

Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
Nesne sayısı arttıkça eşleştirme işlemi karmaşıklaşır ve hata payı artar. Dolayısıyla sayıca fazla nesne eşleştirmek daha zordur.

Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi
Bire bir eşleştirme sırasında toplama veya çıkarma yapmak, eşleştirmenin ötesinde bir işlem becerisi gerektirir. Ancak bu durum genel eşleştirme hiyerarşisinin en temel kuralı değildir.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: A. Birbiriyle aynı olan nesneleri eşleştirmek daha kolaydır. — Doğru (Görsel benzerlik bilişsel yükü azaltır).
:cross_mark: B. Birleştirilmiş grupları eşleştirmek daha kolaydır. — Yanlış (Karmaşa zorluğu artırır).
:cross_mark: C. Nesne sayıları aynı olduğunda zordur. — Yanlış (Aksine daha kolaydır).
:cross_mark: D. Sayıca fazla nesneyi eşleştirmek kolaydır. — Yanlış (Sayı arttıkça zorlaşır).
:cross_mark: E. Toplama/Çıkarma kıyaslaması. — Yanlış (Eşleştirme becerisinin temel kuralı değildir).

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: A Seçeneği (Birbiriyle aynı olan nesneleri eşleştirmek daha kolaydır.)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Nesne Benzerliği

• Tanım: Nesnelerin şekil, renk ve boyut olarak birbirine benzemesi durumudur.
  • Bu problemde: Çocuklar zihinsel şemalarında “aynılık” kavramını farklılıktan daha önce kavradıkları için aynı nesneleri eşleştirmek en temel seviyedir.

2. Bire Bir Eşleştirme Hiyerarşisi

• Tanım: Eşleştirme becerisi basitten karmaşığa doğru ilerler.
  • Gelişim Sırası:
    1. Aynı nesneleri eşleştirme.
    2. Benzer nesneleri eşleştirme.
    3. İlişkili (fakat farklı) nesneleri eşleştirme (Örn: Ayakkabı-Çorap).

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: İlişkisel Eşleştirmeyi Temel Sanmak

• Yanlış: Çatal-kaşık eşleştirmesinin iki aynı kalemi eşleştirmekle aynı zorlukta olduğunu düşünmek.
  • Doğru: Aynı olanları eşleştirmek her zaman ilk ve en kolay adımdır.
  • Neden yanlış: İlişkisel eşleştirme için çocuğun nesnelerin kullanım amaçlarını da bilmesi gerekir, bu da ek bir bilişsel süreçtir.

Bire bir eşleştirme becerisinin bir sonraki aşaması olan “ilişkili nesneleri eşleştirme” hakkında örnekler vermemi ister misin?